Κλείδωσε η ημερομηνία συνάντησης Προέδρου Χριστοδουλίδη και Ερσίν Τατάρ

Στις 20 Ιανουαρίου, στη Λευκωσία, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, με τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη, «μετά από ενημέρωση που λάβαμε χθες από τα Ηνωμένα Έθνη, έχει οριστικοποιηθεί η ημερομηνία για τη συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, και του Ερσίν Τατάρ».

Η ημερομηνία που κλείδωσε, σύμφωνα με τον κ. Λετυπιώτη, είναι η 20η Ιανουαρίου, μια εκ των ημερομηνιών που ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είχε προτείνει στον Τουρκοκύπριο ηγέτη, προσθέτοντας παράλληλα πως η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί το πρωί.

Σημειώνεται πως αν και ο Τατάρ έχει αποδεχθεί πως θα πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση εντός Ιανουαρίου, για πολύ καιρό ροκάνιζε τον χρόνο, ενώ συνεχίζει να επιμένει στη διάνοιξη οδοφράγματος μόνο στη Μία Μηλιά, αγνοώντας τις εισηγήσεις της ελληνικής πλευράς αλλά και την ευρύτερη συμφωνία για άνοιγμα σημείων διέλευσης και όχι μόνο ενός οδοφράγματος.

Στις δηλώσεις του μετά την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, ο Τατάρ είχε ευχηθεί την επόμενη περίοδο να υπάρχει κατάληξη στο θέμα των οδοφραγμάτων, επαναφέροντας την 21η Ιανουαρίου ως πιθανή ημερομηνία για την συνάντηση.

Χαρακτήρισε απαραίτητο το άνοιγμα δεύτερου σημείου διέλευσης στη Λευκωσία, υποστηρίζοντας πως «είναι απαίτηση όλων» το οδόφραγμα στη Μια Μηλιά. Όταν, βέβαια, μιλούσε για όλους δεν εννοούσε το σύνολο του κυπριακού λαού, αλλά κάποιους φορείς των κατεχομένων. «Η έκκλησή μου προς τον Ε/κ ηγέτη είναι να προτείνει μια πύλη (οδόφραγμα). Αν υπάρχει αντίκρισμα για την Μια Μηλιά, προτείνετε μια πύλη και ας το συζητήσουμε στην συνάντηση. Το άνοιγμα πύλης στη Μια Μηλιά είναι σημαντικό για το εμπόριο και την ανάπτυξη κάθε είδους σχέσεων», πρόσθεσε ο Τατάρ, ο οποίος απέρριψε και πάλι την πρόταση για σημείο διέλευσης σε Πυρόι και Κόκκινα.

Επί της ουσίας φαίνεται πως, παρόλο που αποδέχθηκε να πραγματοποιήσει την συνάντηση για τα οδοφράγματα, δεν αποδέχθηκε κιόλας ότι θα είναι παραγωγικός ο εγκάθετος της κατοχής. Αντιθέτως, παραμένει κολλημένος στις δικές του απαιτήσεις, προσπαθώντας να στείλει μηνύματα στο εσωτερικό των κατεχομένων, όπου φούντωσε και πάλι η συζήτηση ενόψει των παράνομων «προεδρικών εκλογών» και αναζητείται ο αντικαταστάτης του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιμένει με το άνοιγμα νέου σημείου διέλευσης στη Μια Μηλιά ο Τατάρ-Η έκκληση προς Χριστοδουλίδη για τη συνάντηση

Το ίδιο σταθερός παραμένει και στις αδιάλλακτες του θέσεις σε ό,τι αφορά την ουσία του Κυπριακού, καθώς επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των Τ/κ» και ζητά «συνεργασία των δύο κρατών» μέχρι να υπάρξει τελική λύση. «Η ομοσπονδία, η οποία πέθανε με το όχι των Ε/κ το 2004 και κηδεύτηκε μετά την σύνοδο κορυφής του Κραν Μοντανά το 2017, δεν είναι πλέον ένα μοντέλο λύσης αποδεκτό και από τα δύο μέρη», επανέλαβε, ενθαρρυμένος και από τα όσα δήλωσε ο Χακάν Φιντάν. Υποστήριξε, δε, πως «το κράτος της τδβκ είναι η εγγύηση της ειρήνης, της ηρεμίας και της ασφάλειας σε αυτή την περιοχή».

Ο Φιντάν, από την πλευρά του, έστειλε μήνυμα… αισιοδοξίας για τη διχοτόμηση, λέγοντας πως σε αντίθεση με άλλες περιοχές «εμείς δεν σκοπεύουμε να αλλάξουμε μια υπάρχουσα πραγματικότητα στο πεδίο με τις προτάσεις που κάνουμε», αλλά να καταγράψουν «την πραγματικότητα στο πεδίο». «Όταν η Κύπρος καταλήξει σε λύση δύο κρατών, σε τι θα διαφέρει από την τρέχουσα κατάσταση; Τα σύνορα είναι ίδια, οι άνθρωποι μένουν στο ίδιο μέρος. Η καθημερινότητα θα συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο το επόμενο πρωί. Επιπλέον θα ανοίξουμε τον δρόμο για μεγαλύτερη ανάπτυξη και μεγαλύτερη ευημερία στο νησί», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, καταδεικνύοντας το διχοτομικό σκεπτικό του. Μάλιστα, εξέφρασε την πεποίθηση πως η διεθνής κοινότητα, η ε/κ πλευρά και ο λαός της Ελλάδας «θα συνηθίσουν σε αυτή την ιδέα».

Ο Φιντάν στάθηκε πολύ σε αυτό το «τετράγωνο», στη λογική, δηλαδή, των δύο «κρατών» και των «μητέρων πατρίδων» τους, πάνω στο οποίο η τουρκική πλευρά ήθελε να κινηθεί και η διευρυμένη συνάντηση. «Είναι πιθανόν η θετική ατμόσφαιρα και η πολιτική ατμόσφαιρα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας να έχει αντίκτυπο και στο νησί. Και η Ελλάδα, η Τουρκία, η τδβκ και η ε/κ πλευρά να συναντηθούν και να οικοδομήσουν ένα καλύτερο μέλλον στην περιοχή μας. Αυτό το μέλλον μας περίμενε και χθες, αλλά το χάσαμε χθες γιατί δεν εφαρμόσαμε αυτή τη φόρμουλα. Ας μην χάσουμε τουλάχιστον την νύχτα», είπε. Ουσιαστικά αυτή ήταν η γραμμή που έδωσε ενόψει της συνάντησης, που φαίνεται χρονικά να τοποθετείται στα μέσα Μαρτίου, γεγονός που σε καμία περίπτωση δεν ανεβάζει τον πήχη της αισιοδοξίας ενόψει της συζήτησης για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Στόχος Χριστοδουλίδη το θετικό αποτέλεσμα σπό συνάντηση με Τατάρ-«Θα πάω με πνεύμα να βρούμε κοινή συνισταμένη»
Ο πρώτος Πρόεδρος που επισκέπτεται τον Αουν ο Χριστοδουλίδης-Ικανοποίηση για αναγνώριση του ρόλου της Κύπρου
Μεταβαίνει στον Λίβανο για συνάντηση με Joseph Aoun ο Πρόεδρος-Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Κλείδωσε η ημερομηνία συνάντησης Προέδρου Χριστοδουλίδη και Ερσίν Τατάρ
Αναμένονται ημερομηνίες από τα ΗΕ, ενώ αυξάνεται η ένταση του τουρκικού αμανέ των «δύο κρατών»
Χρήσιμες οι συναντήσεις τους με Φιντάν ανέφεραν οι Ερχιουρμάν και Οζερσάι
Είδε Ντι Κάρλο ο Μενελάου-Δεν ανακοίνωσαν ακόμη ημερομηνία για ταξίδι αξιωματούχου στην Κύπρο τα ΗΕ
Διαχωρίζει τη θέση του ο Ακιντζί-«Η λύση του Κυπριακού είναι δυνατή μόνο στο πλαίσιο ομοσπονδιακής δομής»
Αντάλλαξαν απόψεις για κατάσταση στη Συρία και σταθεροποιητική σημασία της Κύπρου ΠτΔ και Χέρτσογκ
Κατάσταση στη Συρία και διμερείς σχέσεις στη συνάντηση ΠτΔ και αναπληρωτή Πρωθυπουργό των ΗΑΕ