Την πεπατημένη της δημόσιας υπηρεσίας προτείνει ο Ελεγκτής για πολλαπλές συντάξεις

Την πεπατημένη της δημοσίας υπηρεσίας προτείνει ο Γενικός Ελεγκτής για ρύθμιση των πολλαπλών συντάξεων των κρατικών αξιωματούχων, όπως ανέφερε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Συνολικά 12 προτάσεις νόμου, κατέθεσαν βουλευτές για τη ρύθμιση των πολλαπλών συντάξεων στην Επιτροπή, κάποιες από αυτές και με τη συμβολή του Γενικού Ελεγκτή. Δυο εκ μέρους του ΔΗΣΥ, δύο εκ μέρους του ΔΗΚΟ, έξι εκ μέρους των βουλευτών Δημήτρη Δημητρίου του ΔΗΣΥ, Ειρήνης Χαραλαμπίδου του ΑΚΕΛ, Σταύρου Παπαδούρη των Οικολόγων και Αλεξάνδρας Ατταλίδου. Μια ακόμα πρόταση κατέθεσε η Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

Παράλληλα εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών η Έλενα Οικονομίδου Αζίνα, ανέφερε ότι έχει ληφθεί πολιτική απόφαση να προωθηθεί πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο για θεσμοθέτηση της εθελοντικής αποποίησης σύνταξης, η οποία να μην επηρεάζει τους υφιστάμενους αξιωματούχους, ενώ ανέφερε ότι θα υπάρξει επέκταση της ηλικίας έναρξης καταβολής της σύνταξής τους στο 65ο έτος από το 60ο.

Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης ανέφερε ότι οι στρεβλώσεις που κατά την Υπηρεσία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι η έναρξη της καταβολής σύνταξης από το 60ο στο 65ο έτος για αξιωματούχους και το γεγονός ότι δεν αναστέλλονται συντάξεις για υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα και δημάρχους αν αναλάβουν αξίωμα, αλλά προβλέπεται αναστολή για υπουργούς, βουλευτές. Ανέφερε επίσης ότι ο συμψηφισμός πολλαπλών συντάξεων εφαρμόζεται ήδη σε αξιωματούχους εκτός δημοσίων υπαλλήλων και δημάρχων

Σημείωσε ότι προκειμένου να μην προκύψουν θέματα στο δικαστήριο και θέματα αντισυνταγματικότητας, θα πρέπει να ακολουθηθεί η «μόλα» που αποφασίστηκε για το δημόσιο, όπου αποφασίστηκε να κλειδώσουν τα ωφελήματα μέχρι το 2012 που έγινε η μεταρρύθμιση και από το 2012 και μετά να υπάρχουν άλλες ρυθμίσεις για την ηλικία συνταξιοδότησης και τα ωφελήματα. Πρόσθεσε ότι αυτό μπορεί να γίνει και για τις πολλαπλές συντάξεις μέχρι μια ημερομηνία την οποία πρότεινε να είναι η 1.1.2026.

Σημείωσε επίσης ότι τη στρέβλωση που προκύπτει με τη σύνταξη του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη δεν μπορούν να την αγγίξουν γιατί έχει κλειδώσει ως το 2012.

Ανέφερε ακόμα ότι Νομική Υπηρεσία και Κυβέρνηση λένε ότι δεν θα εφαρμόσουν τον υφιστάμενο νόμο που αφορά τις πολλαπλές συντάξεις σε αξιωματούχους γιατί είναι αντισυνταγματικός, αλλά ουδέποτε αποτέλεσε απόφαση δικαστηρίου.

Σημείωσε ότι εισηγούνται να αρθούν οι στρεβλώσεις για τους μελλοντικούς αξιωματούχους με καθαρό τρόπο και για τους υφιστάμενους οι στρεβλώσεις να αρθούν από 1.1.2026 και για τα ωφελήματα από εκεί και πέρα. Επειδή όπως είπε, κάτι τέτοιο ακολουθεί την πεπατημένη της δημόσιας υπηρεσίας, υπάρχουν καλές πιθανότητες στα δικαστήρια.

Ο Γενικός Λογιστής Ανδρέας Αντωνιάδης ανέφερε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή δικαίωμα αποποίησης της σύνταξης, αλλά μπορεί να καταβληθεί ως δωρεά στο πάγιο ταμείο της Δημοκρατίας για ανθρωπιστικούς σκοπούς και να έχει φορολογική έκπτωση. Αναφέρθηκε επίσης σε δυσκολίες που ενδέχεται να υπάρξουν σε συμψηφισμό πολλαπλών συντάξεων από διαφορετικούς οργανισμούς.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, αναφέρθηκε στην πρόταση του Προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου για αναστολή καταβολής πολλαπλών συντάξεων κατά τη διάρκεια εν ισχύ αξιώματος, ώστε να καταβάλλεται το μεγαλύτερο ποσό στον αξιωματούχο, αλλά να μην καταβάλλονται μισθός και αντιμισθία ταυτόχρονα.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, αναφέρθηκε στην πρόταση για αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 65 και εισηγήθηκε να αποσυνδεθεί η πρόταση από τις υπόλοιπες, αφού για αυτή δεν υπάρχει πρόβλημα συνταγματικότητας.

Αναφερόμενη στο πακέτο έξι συν μία προτάσεων, η κα. Χαραλαμπίδου είπε ότι με την πρότασή της εισηγείται όπως η σύνταξη καταβάλλεται μέσω Γενικού Λογιστηρίου κανονικά και να υπάρχει ειδική υψηλή φορολόγηση σε περίπτωση που το άθροισμα των συντάξεων υπερβαίνει τις 70,000 ετησίως. Οι άλλες προτάσεις είπε έγιναν σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία με τη μέθοδο που εφαρμόστηκε στη δημόσια υπηρεσία.

Ο Βουλευτής Δημήτρης Δημητρίου είπε ότι οι έξι αυτές προτάσεις νόμου ρυθμίζουν λεπτομερώς το ζήτημα, ενώ λαμβάνονται υπόψη οι ήδη υπηρετούντες

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά είπε ότι χρειάζεται να υπάρχει και δυνατότητα οικειοθελούς αποποίησης των συντάξεων.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρία της Επιτροπής η Πρόεδρός της Χριστιάνα Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι το θέμα αυτό που ταλανίζει την κοινή γνώμη και δημιουργεί πολίτες πολλαπλών ταχυτήτων θα πρέπει να τερματιστεί άμεσα και ότι το ΔΗΚΟ θα εργαστεί για ολοκλήρωση του θέματος το συντομότερο δυνατό και πριν από την έναρξη της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε ότι είναι θέμα πολιτικής βούλησης να τερματιστεί αυτή η κατάχρηση και παρωδία με αξιωματούχους να λαμβάνουν πολλαπλώς συντάξεις όταν ο πολίτης δυσκολεύεται στην καθημερινότητά του. Ανέφερε ακόμα ότι ο Έφορος Φορολογίας είπε ότι η πρόταση νόμου που υπέβαλε στέκει τεχνοκρατικά.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού μίλησε για αναγκαιότητα να βρεθούν λύσεις στο θέμα, λαμβάνοντας υπόψη και τη νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ενώ εξέφρασε έντονη απαρέσκεια για το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται από την Κυβέρνηση και προβλέπει εθελοντική αποποίηση σύνταξης.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Μαρίνος Μουσιούττας ανέφερε ότι πολλές προτάσεις έχουν κοινά σημεία με τις κρατικές προτάσεις και σημείωσε την ανάγκη νομοθετικά να είναι συνταγματικοί οι νόμοι. Εξέφρασε ικανοποίηση για την πρόθεση της Κυβέρνησης να ρυθμίσει το θέμα.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή σε θέματα συνταγματικότητας των όποιων νομοθεσιών ψηφιστούν ώστε να μην πέσουν στο δικαστήριο και δημιουργηθούν προβλήματα σε μελλοντικές προσπάθειες να ρυθμιστεί το θέμα. Πρότεινε επίσης οτιδήποτε ψηφιστεί να έχει ισχύ με την πρώτη πρόσληψη, τον πρώτο διορισμό και την πρώτη εκλογή κάποιου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ευελπιστεί σε θετικό αποτέλεσμα στο δείπνο της Νέας Υόρκης ο ΠτΔ
Μελέτη της απόφασης του ΕΔΑΔ για αιτητές ασύλου ζήτησε ο ΠτΔ-«Γνωρίζουμε τι σημαίνει προσφυγιά»
Προς αυστηροποιήση των ποινών για το χαλλούμι οδεύει το Υπουργείο Γεωργίας-Ανησυχία για τα κατεχόμενα
Άρον άρον επιστρέφει στα κατεχόμενα ο Τατάρ λόγω της κρίσης στη «βουλή»
Δεν κατάφεραν να αναδείξουν «πρόεδρο της βουλής»-Πρόωρες «εκλογές» ζητά η αντιπολίτευση στα κατεχόμενα
Με συγκεκριμένους στόχους και επιδιώξεις η Ε/κ πλευρά στη συνάντηση Νέας Υόρκης
Κηδεύτηκε 61 χρόνια μετά τη δολοφονία του ο ήρωας Κώστας Βιολάρης-«Τραγική μαρτυρία της ιστορίας μας»
Μετά τις επικρίσεις διορίστηκε νέος αξιωματικός εκτός ΤΑΕ Αρχηγείου για την απόδραση του Κομμωτή
Ξανά στη Βουλή για τις στέγες η Ευαγγέλου-Στο τραπέζι θέματα λειτουργίας και στελέχωσης
Η νέα σελίδα της Αστυνομίας και ο δράστης που άφησαν να φύγει με το μαχαίρι του