Πέντε ομοφοβικές επιθέσεις σε μερικούς μήνες-«Μαχαίρωσαν άτομο στη Λεμεσό, τα θύματα φοβούνται να μιλήσουν»

Έντονο προβληματισμό και ανησυχία έχει προκαλέσει η ομοφοβική επίθεση, που σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου, έξω από νυχτερινό κέντρο στη Λεμεσό, την ώρα που βρίσκεται σε έξαρση η ομοφοβία στην Κύπρο, με τα φαινόμενα εκφοβισμού προς τα άτομα που ανήκουν στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, να είναι καθημερινά.

Η ομοφοβική επίθεση που σημειώθηκε το Σάββατο, έρχεται να προστεθεί σε μία λίστα με παρόμοια περιστατικά, κατά ατόμων που ανήκουν στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και εντείνει την ανησυχία, αφού διαφαίνεται ότι η κατάσταση με την ομοφοβία χειροτερεύει μέρα με τη μέρα, αντί να βελτιώνεται. Σημειώνεται πως εν έτει 2024, το γεγονός ότι παρατηρούνται αυτά τα περιστατικά, σε χώρες που θεωρούνται ευρωπαϊκές, είναι άκρως προβληματικό.

«Από διάφορες έρευνες του Συμβουλίου της Ευρώπης και πανευρωπαϊκών θεμάτων, η κατάσταση με την έξαρση της ομοφοβίας είναι στα χειρότερα επίπεδα. Φαίνεται ότι υπάρχει ένας εκφοβισμός και φόβος από διάφορα άτομα, που θεωρούν την κοινότητά μας κατώτερη από τη δική τους, για τους δικούς τους λόγους. Πλέον δεν το κρατούν μέσα τους και δεν είναι απλά στο διαδίκτυο και είναι βρισιές, που έχει αυξηθεί ο διαδικτυακός εκφοβισμός και ρητορική μίσους», εξήγησε στον REPORTER ο γραμματέας της ACCEPT ΛΟΑΤΚΙ, Στέφανος Ευαγγελίδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ένταλμα σύλληψη εναντίον προσώπου για την ομοφοβική επίθεση έξω από κέντρο στη Λεμεσό

Δεν είναι το πρώτο περιστατικό για το 2024

Πάντως, αυτό δεν είναι το πρώτο περιστατικό που σημειώθηκε εντός του 2024, κάτι που προκαλεί περισσότερα ερωτηματικά, αναφορικά με το κατά πόσο, αλλά και με ποιο τρόπο εφαρμόζονται οι νομοθεσίες που έχουν ψηφιστεί. Κάτι που πρέπει να απασχολήσει αρκετά τους αρμόδιους φορείς, δεδομένου ότι το νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει, ώστε ο κάθε πολίτης να αισθάνεται ασφαλής στην Κύπρο και όχι να περιμένει πότε θα του επιτεθεί κάποιος, που διαφωνεί με τον τρόπο ζωής του.

«Τους τελευταίους έξι μήνες έχουμε 4-5 περιπτώσεις επιθέσεων σε βάρος ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, με αποκορύφωμα την ψεσινή, που ήταν σε κοινή θέα και σε δρόμο που είχε και κόσμο και κάμερες, χωρίς κανένα απολύτως λόγο. Ένιωσε την ανάγκη να του φωνάξει, να τον βρίσει και να του επιτεθεί. Έχουμε άλλες τρεις περιπτώσεις που έγιναν καταγγελίες, που η Αστυνομία έδρασε, όμως υπάρχουν και περιπτώσεις που ο κόσμος ακόμη φοβάται να πάει στην Αστυνομία, επειδή φοβάται ότι τα μέλη της Αστυνομίας δεν θα καταλάβουν και δεν θα δώσουν την απαραίτητη προσοχή και γι’ αυτό το λόγο άρχισε η οργάνωση, σε συνεργασία με την Αστυνομία, στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας που έχουμε, σεμινάρια εκπαίδευσης».

Αυτό που τονίζεται από πλευράς ACCEPT είναι ότι τα θύματα εκφοβισμού ή ομοφοβικών επιθέσεων δεν πρέπει να φοβούνται και να καταγγέλλουν τα περιστατικά που αντιμετωπίζουν, ώστε να μπορούν οι Αρχές να τους βοηθήσουν, εκεί και όπου είναι εφικτό. Σημειώνεται πως σε πολλές περιπτώσεις, ακόμη και όταν γίνεται καταγγελία, το μόνο που ζητούν τα θύματα είναι μία απολογία από πλευράς θυτών και μετά δεν επιδιώκουν κάτι άλλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έδωσε κατάθεση ο νεαρός για την επίθεση έξω από club στη Λεμεσό-Στο μικροσκόπιο CCTV

«Σε μία υπόθεση έριξαν φωτοβολίδα σε ανήλικο, βρέθηκαν οι δράστες από την Αστυνομία και πήγαν με τους γονείς τους και το μόνο που ζήτησε το παιδί είναι να απολογηθούν οι δράστες. Σε άλλη περίπτωση, στη Λεμεσό μαχαίρωσαν ένα άτομο λόγω ομοφοβίας και το μόνο που ζήτησε είναι να απολογηθεί γραπτώς ο θύτης. Κάποιες περιπτώσεις δεν βγαίνουν στην επιφάνεια, επειδή τις σταματούν τα θύματα».

Ανάγκη για Εθνική Στρατηγική για θέματα ΛΟΑΤΚΙ

Το συγκεκριμένο περιστατικό έχει φέρει στην επιφάνεια την ανάγκη που υπάρχει, ώστε να δημιουργηθεί μία κοινή πολιτική, που να αναγκάζει όλους τους αρμόδιους φορείς να συνεργάζονται, με στόχο να δημιουργηθεί ένα ασφαλές πλαίσιο γύρω από αυτές τις περιπτώσεις.

«Βλέπουμε ότι υπάρχει μία αποθράσυνση πλέον των ατόμων και φτάσαμε να βιώνουμε καταστάσεις, που τις βλέπαμε μόνο στο εξωτερικό. Η συγκεκριμένη επίθεση είναι αποτέλεσμα της κωλυσιεργίας της Κυβέρνησης και του κράτους να εφαρμόσει πολιτικές, για εκπαίδευση του δήμου. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει όσο το συντομότερο γίνεται να υπάρχει Εθνική Στρατηγική για τα θέματα ΛΟΑΤΚΙ, αλλά και να αρχίσει η αναθεώρηση νόμων, αλλά και να εφαρμόζονται και κάποιες νομοθεσίες από όλους», κατέληξε ο κ. Ευαγγελίδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταγγελία για ομοφοβική επίθεση έξω από club στη Λεμεσό-Στο νοσοκομείο ένα πρόσωπο (pics)

Δειτε Επισης

Συννεφιά, βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα