Ο Τατάρ έχει μεγαλύτερη έγνοια αν το Famagusta θα παίζει στο Netflix, παρά για το μέλλον της Famagusta

Δεδομένου ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναλαμβάνει συνεχώς τη βούλησή του να συμμετέχει σε μία τριμερή συνάντηση με τον Ερσίν Τατάρ και τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και η πλευρά του ΟΗΕ επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν σε εξέλιξη διεργασίες, αλλά δεν υπάρχει καμία εξέλιξη, μόνο ένα μπορεί να είναι το συμπέρασμα: Η τουρκική πλευρά είτε δεν απαντά στα ΗΕ, είτε θέτει προσκόμματα, κατά τη συνήθη τακτική της.

Ερωτηθείς αυτή την εβδομάδα, ο εκπρόσωπος του κ. Γκουτέρες, επιβεβαίωσε ότι «ο Γενικός Γραμματέας συνεχίζει να εξετάζει το ενδεχόμενο να προσκαλέσει τους ηγέτες των δύο πλευρών σε κοινή συνάντηση για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, αυτές τις λεγόμενες τριμερείς συναντήσεις. Είναι κάτι που, προφανώς, το σκεφτόμαστε, αλλά συνεχίζουμε να το εξετάζουμε».

Το γεγονός πως διευκρίνισε ότι δεν έχουν σταλεί προσκλήσεις, δείχνει ότι η διαδικασία βρίσκεται ακόμη στο στάδιο των βολιδοσκοπήσεων, όπως έγινε, δηλαδή, και τον Αύγουστο, που έμεινε μέχρι εκεί. Και τότε υπήρχε θετική ανταπόκριση από τον Νίκο Χριστοδουλίδη, όπως ο ίδιος είχε γνωστοποιήσει, και σήμερα, ωστόσο δεν προχωρά, μέχρι στιγμής, η διαδικασία.

Είναι καλά γνωστό ότι ο Ερσίν Τατάρ δεν βλέπει τον λόγο για την πραγματοποίηση μιας τέτοιας συνάντησης, για την προοπτική επανέναρξης του διαλόγου στο Κυπριακό, επειδή θεωρεί λήξασα τη διαδικασία και πιστεύει ότι ο μόνος λόγος που υπάρχει να συνομιλήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι για την συνεργασία του νόμιμου κράτους με το ψευδοκράτος του. Επιθυμεί, μάλιστα, να προηγηθούν ενέργειες που παραπέμπουν σε αναγνώρισή του, όπως η εφαρμογή των «τριών άλφα» και η αποδοχή της «κυριαρχικής ισότητας» και μάλιστα τις παρουσιάζει εκβιαστικά ως προαπαιτούμενο για να συναινέσει σε οποιαδήποτε επαφή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Παρά τις πιέσεις που δέχεται στα κατεχόμενα, ο Τατάρ εμφανίζεται αμετακίνητος και μάλιστα ο ίδιος και το περιβάλλον του παρουσιάζονται πολύ ενοχλημένοι όταν, για παράδειγμα, τους υποδεικνύουν ότι το πλήγμα που δέχεται η οικονομία των κατεχομένων από τις διώξεις σφετεριστών ε/κ περιουσιών από την Κυπριακή Δημοκρατία, είναι απότοκο της στάσης που τηρεί στο Κυπριακό. Αντιθέτως, ο εγκάθετος της κατοχής, σε πλήρη αρμονία με την Τουρκία και άλλους παράγοντες στα κατεχόμενα, πέρασαν τις τελευταίες ημέρες έχοντας μεγαλύτερη έγνοια αν το Famagusta θα παίζει στο Netflix, παρά για το μέλλον της Famagusta. Ανέδειξαν, μάλιστα, τον εκβιασμό της πλατφόρμας σε μείζων ζήτημα, ο οποίος φαίνεται να έπιασε τόπο, παρά να συζητούν το Κυπριακό πέραν της γνωστής συνθηματολογίας.

Αν και θεωρητικά υπάρχει χρόνος ακόμη, το βεβαρυμμένο πρόγραμμα του Αντόνιο Γκουτέρες, που είναι αυτό τον μήνα το πιο δημοφιλές πρόσωπο στη Νέα Υόρκη, καθιστά δύσκολη την πραγματοποίηση τριμερούς στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης, ιδιαίτερα από την στιγμή που δεν έχει ακόμα διευθετηθεί. Για αυτό και η προσπάθεια μάλλον μετατοπίζεται για μια συνάντηση μετά την ολοκλήρωσή της, αφού θα προηγηθούν τα τετ-α-τετ του Αντόνιο Γκουτέρες με τον Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Ερσίν Τατάρ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί με τον ΓΓ στις 23 Σεπτεμβρίου και ο Τατάρ γνωστοποίησε ότι θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη στις 22 Σεπτεμβρίου. Βεβαίως ο Τ/κ ηγέτης ήδη διαφημίζει ότι θα πάει να υποβάλει και στον ΓΓ τις παράλογες απαιτήσεις του, αντί να συζητήσει για το μέλλον του Κυπριακού, αλλά ενδεχομένως να είναι πιο εύκολο να πειστεί όταν η συζήτηση διεξάγεται σε αυτό το επίπεδο.

Με αυτά τα δεδομένα, όμως, οι προσδοκίες είναι εξαιρετικά χαμηλές. Ακόμη και αν πραγματοποιηθεί η τριμερής, θα πρέπει να διασφαλιστεί η δυνατότητα να οδηγήσει σε συνομιλίες με στόχο τη διευθέτηση του Κυπριακού και όχι χάριν εξελίξεων. Με βάση τη δημόσια ρητορική του, αν ο Ερσίν Τατάρ αποδεχθεί έστω την τριμερή και όχι την επιστροφή στις συνομιλίες, θα συνιστά, ουσιαστικά, υπαναχώρηση, για αυτό και θεωρείται δύσκολο να μεταπειστεί, εκτός αν η Τουρκία θεωρήσει πως είναι προς το συμφέρον της η κινητικότητα στο Κυπριακό. Ο ίδιος, μέρα με τη μέρα φαίνεται όλο και περισσότερο, πως έχει στο πίσω μέρος του μυαλόυ του τις παράνομες «εκλογές» και πλέον λειτουργεί και με προεκλογικά κριτήρια, ερμηνεύοντας και την κριτική που του ασκείται μέσα από αυτόν τον φακό.

Δειτε Επισης

Σ. Στεφάνου: Με καλή θέληση και με συγκεκριμένες θέσεις να προσέλθει στη Νέα Υόρκη η Ε/κ πλευρά
Ν. Παπαδόπουλος: Πρέπει να στηρίξουμε τον Πρόεδρο για να διεκδικεί και όχι να προτείνουμε υποχωρήσεις
Κύπρος και Γαλλία υπογράφουν αναβαθμισμένη στρατηγική εταιρική συμφωνία-Προανήγγειλε επίσκεψη Μακρόν ο Πρόεδρος
Αναμένει εισήγηση από Νομική Υπηρεσία για πολλαπλές συντάξεις ο ΠτΔ-«Η Βουλή επέλεξε κάτι διαφορετικό, απόλυτα σεβαστό»
Με εναλλακτικά σενάρια μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος-Ξεκάθαρος στόχος η επανέναρξη συνομιλίων
Συνεχίζει τις επαφές ο Τατάρ ενόψει της πολυμερούς στη Νέα Υόρκη
Πάει με τις γνωστές προθέσεις στην πενταμερή ο Τατάρ-«Επωφελής συνεργασία σε πρακτικά ζητήματα μέχρι να βρεθεί κοινό έδαφος»
Στήριξη Κύπρου σε στρατηγική Κομισιόν για εμπορική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ εξέφρασε ο Υπ. Ενέργειας
Μια διαφορετική πενταμερή αναμένει ο Τατάρ-«Έχει στην τσέπη του τα θέματα ενέργειας και οδοφραγμάτων»
Συνάντηση Τατάρ με τους ηγέτες των τ/κ κομμάτων ενόψει της πολυμερούς