Στο Ντουμπάι βρίσκεται ο ψηλότερος ουρανοξύστης του κόσμου-Κατασκευάζεται και ο δεύτερος ψηλότερος

Στον εντυπωσιακό ορίζοντα του Ντουμπάι βρίσκεται ήδη ο ψηλότερος ουρανοξύστης του κόσμου. Σε λίγο καιρό, θα προστεθεί και ο δεύτερος ψηλότερος.

Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, αποκαλύφθηκαν τα θεμέλια του Burj Azizi. Το ακριβές ύψος του, όμως, δεν αποκαλύφθηκε τότε, καθώς ο κατασκευαστής του ανέμενε την έγκριση από τις αρχές του Ντουμπάι – μεταξύ αυτών, και η Γενική Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (GCAA), η οποία εμπλέκεται στον σχεδιασμό των «υπερυψηλών» κτιρίων. Την Τετάρτη (04/09), όμως, η εταιρεία ακινήτων Azizi Developments ανακοίνωσε πως, ο ουρανοξύστης, θα ξεπερνά τα γειτονικά κτίρια – ορόσημα, με εξαίρεση ένα: τον υψηλότερο ουρανοξύστη του κόσμου, που έχει ύψος 725 μέτρα. Ο ιδρυτής και πρόεδρος της Azizi Developments, Mirwais Azizi, εξήγησε στο CNN πως, «είχαμε εξαρχής δύο σχέδια: το ένα για το αρχικά εγκεκριμένο ύψος των 526 μέτρων και το άλλο για το ψηλότερο, εγκεκριμένο πλέον ύψος των 725 μέτρων»

Νωρίτερα φέτος, όταν ξεκίνησε τις προπαρασκευαστικές εργασίες, ο εργολάβος προτίμησε να κρατήσει «ανοιχτές τις επιλογές και για τα δύο σενάρια» ωστόσο, όταν δόθηκε το «πράσινο φως» για την πιο φιλόδοξη από τις δύο προτάσεις, δρομολογήθηκαν και οι πρόσθετες εργασίες στα θεμέλια οι οποίες, σύμφωνα με τον Azizi, βρίσκονται «σε καλό δρόμο». Ο ουρανοξύστης θα έχει 131 ορόφους στους οποίους θα περιλαμβάνονται διαμερίσματα, ένα πολυτελές ξενοδοχείο «επτά αστέρων» με σουίτες, καθώς και ένα «κάθετο» εμπορικό κέντρο επτά ορόφων. Το Burj Azizi θα βρίσκεται στην περιοχή του Παγκόσμιου Εμπορικού Κέντρου του Ντουμπάι, και συγκεκριμένα στην οδό Sheikh Zayed. Θα είναι κατά 103 μέτρα κοντύτερο του Burj Khalifa (συνολικού ύψους 828 μέτρων) ενώ η απόσταση μεταξύ των δύο ουρανοξυστών θα είναι 3 χιλιόμετρα. Με ευκολία, όμως, κερδίζει τον «ανταγωνισμό» για το δεύτερο ψηλότερο κτίριο της πόλης, ξεπερνώντας τον σημερινό κάτοχο του τίτλου, το Marina 101 (ύψους 424 μέτρων).

875_c63dab29-a719-46ce-bd36-3f90e4583418

Μόλις ολοκληρωθεί, το Burj Azizi θα ξεπεράσει το σημερινό δεύτερο ψηλότερο κτίριο στον κόσμο, το Merdeka 118 της Μαλαισίας, ύψους 678 μέτρων. Σύμφωνα με την ακτασκευαστική εταιρεία, ο πύργος αναμένεται να «σπάσει» αρκετά ρεκόρ, όπως το υψηλότερο λόμπι ξενοδοχείου στον κόσμο (στο επίπεδο 11), το υψηλότερο νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στον κόσμο (στο επίπεδο 126) και το υψηλότερο παρατηρητήριο στον κόσμο (στο επίπεδο 130). Η Azizi Developments δήλωσε επίσης ότι το κτίριο θα κατακτήσει το ρεκόρ για το υψηλότερο εστιατόριο του Ντουμπάι (που σημαίνει ότι ο χώρος του στον 122ο όροφο θα είναι ψηλότερα από το εστιατόριο At.mosphere του Burj Khalifa στον 122ο όροφο) και το υψηλότερο δωμάτιο ξενοδοχείου της πόλης, στον 118ο όροφο του πύργου.

Φόρος τιμής στο Ντουμπάι

Σε δελτίο τύπου η εταιρεία σημειώνει ότι, η επένδυση, έχει ξεπεράσει τα 6 δισεκατομμύρια ντιρχάμ (1,6 δισεκατομμύρια δολάρια). «Το όραμά μου για το Burj Azizi είναι η δημιουργία μιας διαρκούς κληρονομιάς, ενός φόρου τιμής στο Ντουμπάι ως προορισμό επιλογής, τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες, και ένα μνημειώδες επίτευγμα στη μηχανική». Σήμερα, το Ντουμπάι έχει τους περισσότερους ουρανοξύστες με ύψος άνω των 300 μέτρων από οποιαδήποτε άλλη πόλη στον κόσμο, σύμφωνα με το Συμβούλιο για τα Ψηλά Κτίρια και τους Αστικούς Οικισμούς.

98aea39a-97ec-4d46-8510-90281b09c920

Άλλωστε, η πόλη των ΗΑΕ είναι γνωστή και για τις υπερμεγέθεις κατασκευές. Το Ντουμπάι διαθέτει την υψηλότερη infinity πισίνα στον κόσμο, αλλά και τον μεγαλύτερο φυσικό κήπο με λουλούδια. Επίσης, υπάρχουν πολλά ακόμα έργα υπό κατασκευή: ο ουρανοξύστης Franck Muller Aeternitas Tower ελπίζει να διεκδικήσει τον τίτλο του ψηλότερου οικιστικού πύργου στον κόσμο όταν ανοίξει το 2027, και το Ciel Dubai Marina, που έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί αργότερα φέτος, αναμένεται να γίνει το ψηλότερο ξενοδοχείο στον κόσμο. Εντωμεταξύ, το Burj Binghatti Jacob & Co Residences, αναμένεται να γίνει το ψηλότερο οικιστικό κτίριο του κόσμου (και το τρίτο ψηλότερο κτίριο του Ντουμπάι) στα 594 μέτρα.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το Burj Azizi θα ολοκληρωθεί το 2028. Η πώληση των διαμερισμάτων του αναμένεται να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2025.

Πηγή: Έθνος

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Έκρηξη σε αγωγό φυσικού αερίου στο Χιούστον του Τέξας-Οι κάτοικοι εκκένωσαν την περιοχή
Σε συναγερμό η επιστημονική κοινότητα μετά τις ακραίες πλημμύρες-Τι προκάλεσε την φονική κακοκαιρία στην Ευρώπη
Αποκαλύψεις για την τραγωδία του υποβρυχίου Titan-Η πρώτη εικόνα από τα συντρίμμια
ΒΙΝΤΕΟ: Η NASA εξέδωσε προειδοποίηση για αστεροειδή σε μέγεθος σταδίου που θα πλησιάσει τη Γη
Προετοιμάζεται για έναν μακρύ πόλεμο με το Ισραήλ η Χαμάς
Μαχαιρωμένος στο χέρι βρέθηκε ο επικεφαλής της Yamaha Motor στην Ιαπωνία-Συνελήφθη η κόρη του
Δεν κατέθεσε στο δικαστήριο ο Πελικό για λόγους υγείας-Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους υπέρ της Ζιζέλ
Γλύτωσε τη φυλακή για την παιδική πορνογραφία ο πρώην παρουσιαστής του BBC
Τραγική ειρωνία... Ο πατέρας της Kristina ήταν αυτός που βρήκε το κεφάλι της, ενώ δίπλα έπαιζαν τα παιδιά της
Έκρηξη στο κέντρο της Κολωνίας-Συναγερμός στην Αστυνομία