Πόκερ το Ελεγκτικό Συμβούλιο, εύκολη εξίσωση ο διαχωρισμός εξουσιών Εισαγγελέα-Οι πρώτες τάσεις των κομμάτων

Την ώρα που όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην κρίσιμη απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου σε σχέση με την αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα για παύση Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, τα κοινοβουλευτικά κόμματα άρχισαν δειλά δειλά να κάνουν τις πρώτες τους σφυγμομετρήσεις για τα δύο Νομοσχέδια που αφορούν διαχωρισμό εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα και δημιουργίας Ελεγκτικού Συνεδρίου, που εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έρχεται ντόμινο θεσμικών αλλαγών, ορόσημο η 18η Σεπτεμβρίου-Τα σενάρια και τα δεδομένα της επόμενης μέρας

Αν και η απόφαση του Συμβουλίου κρίνεται καθοριστικής σημασίας σε διάφορα επίπεδα, αφού θα φέρει ένα ντόμινο εξελίξεων, η έγκριση των αναμενόμενων θεσμικών μεταρρυθμίσεων, άνοιξαν για τα καλά την μεγάλη συζήτηση, αφού ήδη στο ένα μέτωπο, αυτό της Ελεγκτικής, καταγράφηκε η πρώτη διαμάχη μεταξύ Οδυσσέα Μιχαηλίδη και Νίκου Χριστοδουλίδη. Βέβαια, εδώ και καιρό ο κ. Μιχαηλίδης είχε εκφράσει την έντονη διαφωνία του στην μετατροπή της Ελεγκτικής σε Ελεγκτικό Συμβούλιο, ενώ αντίστοιχη ήταν και η αντίδραση από πλευράς Γενικού Εισαγγελέα.

Όπως ανακοινώθηκε, τα δύο νομοσχέδια στάλθηκαν για νομοτεχνικό έλεγχο στην Νομική Υπηρεσία, ενώ στόχος είναι μέχρι το τέλος του χρόνου να κατατεθούν στην Βουλή για περαιτέρω συζήτηση.

Οι βουλευτές, σε προσωπικό τουλάχιστον επίπεδο, εκφράζουν τις δικές τους θέσεις επί των δύο Νομοσχεδίων, έστω και προκαταρκτικά, ωστόσο αυτό που αναμένουν, είναι να τα δουν αναλυτικότερα, αλλά και να ακούσουν τις απόψεις που θα τεθούν στα συλλογικά όργανα των κομμάτων τους, πριν πάρουν τις τελικές τους αποφάσεις.

Ωστόσο, εδώ και καιρό έχουν εξαχθεί κάποια συμπεράσματα ως προς την τύχη των Νομοσχεδίων, ειδικότερα σε ότι αφορά τον διαχωρισμό των εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα, αφού ήταν κάτι που η πλειοψηφία των κομμάτων ζητούσε και ανέμενε από τον Πρόεδρο, στην σκιά της περιρρέουσας που δημιουργήθηκε γύρω από τους επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας, λόγω των χειρισμών και των αποφάσεων τους σε πολύκροτες υποθέσεις.

Εξού και πηγές από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, δείχνουν πως η εξίσωση για το Νομοσχέδιο που αφορά τον διαχωρισμό εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα, θα είναι ευκολότερη και θεωρείται σχεδόν δεδομένο πως θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής. Εξάλλου, ο διαχωρισμός των εξουσιών του Εισαγγελέα, βρέθηκε στις προεκλογικές εξαγγελίες όλων των υποψήφιων για Προέδρων, καθότι αναγνωρίστηκε ότι ο Νόμος είναι απαρχαιωμένος και χρειάζεται εκσυγχρονισμό, στη βάση μοντέλων άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ενώ ήταν κοινή διαπίστωση πως προκύπτουν σοβαρά ζητήματα λόγω του διπλού καπέλου.

Σε ό,τι αφορά στην δημιουργία Ελεγκτικού Συμβουλίου, οι απόψεις των κομμάτων ή ακόμα και των βουλευτών που απαρτίζουν τις κοινοβουλευτικές ομάδες, φαίνεται ότι είναι διχασμένες και τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Ωστόσο, δεδομένου ότι το Νομοσχέδιο δεν έχει ακόμη παραδοθεί στη Βουλή και πιο συγκεκριμένα στην Επιτροπή Νομικών, η οποία θα το εξετάσει, δεν αποκλείεται οι απόψεις και οι θέσεις των βουλευτών να σχηματιστούν καλύτερα και πιο ξεκάθαρα στη συνέχεια.

Βέβαια, στο κάδρο για το συγκεκριμένο ζήτημα, καθοριστικό ρόλο ενδέχεται να διαδραματίσει η απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου, που συνεδριάζει ως Συμβούλιου. Και αυτό διότι, εάν η επόμενη μέρα της απόφασης βρει τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη στη θέση του, τότε κάποια κόμματα που στηρίζουν το έργο του, αναμένεται να ταχθούν υπέρ του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επίθεση Οδυσσέα σε Κυβέρνηση για την μεταρρύθμιση της Ελεγκτικής-Προαναγγέλλει προσφυγή στο Δικαστήριο

Περνούν μόνο με πάνω από 38 ψήφους

Δεδομένου πάντως ότι τα δύο Νομοσχέδια προϋποθέτουν συνταγματική πλειοψηφία για να εγκριθούν από τη Βουλή, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τα ψηφίσουν υπέρ τα 2/3 των βουλευτών.

Μάλιστα, το κλάσμα των 2/3, αφορά το σύνολο των βουλευτών και όχι το σύνολο των παρόντων στην συνεδρία της Ολομέλειας. Για να γίνει αυτό πιο ξεκάθαρο, από τους 56 βουλευτές, θα πρέπει να ψηφίσουν υπέρ οι 37, με τις υπόλοιπες ψήφους να είναι είτε αρνητικές, είτε αποχές. Βάσει των μέχρι στιγμής δεδομένων και των απόψεων που επικρατούν στα κόμματα, φαίνεται πως σε ότι αφορά στο Ελεγκτικό Συμβούλιο, θα επικρατήσει ένα ντέρμπι, αφού ακόμα και η τελευταία ψήφος θα έχει σημαίνων ρόλο στην ψηφοφορία.

Αντίθετη προβλέπεται η εικόνα για το νομοσχέδιο που αφορά τον διαχωρισμό εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα, αφού με βάση τις θέσεις που εκφράζονται, θεωρείται πως θα ψηφιστεί από την πλειοψηφία των βουλευτών και δεν προβλέπεται να υπάρξει οποιαδήποτε ανατροπή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σεπτέμβριος με τη θεσμική κρίση στο επίκεντρο-Πρώτα αποφασίζει το Δικαστήριο, μετά ο Πρόεδρος

Η πρώτη σφυγμομέτρηση των κομμάτων

Σε ό,τι αφορά στις θέσεις των κομμάτων, ο Δημοκρατικός Συναγερμός φαίνεται να στηρίζει προκαταρκτικά το διαχωρισμό εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα, ενώ ίδια είναι τα δεδομένα και για τη δημιουργία Ελεγκτικού Συμβουλίου, αφού ήταν θέση που είχε εκφράσει και στο παρελθόν ο Αβέρωφ Νεοφύτου, υποψήφιος Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ωστόσο αρμόδια πηγή που μίλησε στον REPORTER ξεκαθάρισε ότι οι όποιες αποφάσεις θα παρθούν από τα συλλογικά όργανα του κόμματος, που θα ακούσει όλες τις απόψεις και θα καθορίσει τη γραμμή που θα ακολουθηθεί.

Σε αυτό το πλαίσιο, ήταν και η ανακοίνωση που εξέδωσε η Πινδάρου, μετά τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης, αφού δεν τάχθηκε ενάντια σε κάποιο από τα δύο Νομοσχέδια, τονίζοντας πως θα αναμένει την παράδοσή τους στη Βουλή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Γύρισε η κλεψύδρα για την απόφαση που θα κρίνει την επόμενη μέρα στους θεσμούς-Εκ διαμέτρου αντίθετο αφήγημα

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το ΑΚΕΛ, τουλάχιστον για το διαχωρισμό εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα, αφού θεωρεί την Συνταγματική τροποποίηση αναγκαία, για λόγους εκσυγχρονισμού του Θεσμού. Ρευστά είναι τα πράγματα ωστόσο, σε ό,τι αφορά στην δημιουργία Ελεγκτικού Συμβουλίου, με πηγές από την Εζεκία Παπαϊώαννου να διαμηνύουν ότι δεν λήφθηκε οποιαδήποτε απόφαση και δεν θα ληφθεί, πριν μελετήσουν και αξιολογήσουν το Νομοσχέδιο.

Στο ΔΗΚΟ, η πλειοψηφία των βουλευτών φαίνεται ότι συμφωνεί με την Κυβέρνηση, τουλάχιστον για το Νομοσχέδιο που αφορά τη θέση του Εισαγγελέα, παρότι κάποιες πληροφορίες θέλουν μερικούς από τους βουλευτές να είναι σε σκέψεις. Από την άλλη, το Νομοσχέδιο για το Ελεγκτικό Συμβούλιο μπορεί να χαρακτηριστεί κι ως κόκκινη γραμμή για το κόμμα, αφού ήδη κάποιοι βουλευτές τοποθετήθηκαν δημόσια και τάχθηκαν εναντίον του, όπως οι Ζαχαρίας Κουλίας, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και Χρύσης Παντελίδης, δεδομένης της αποδοχής που τυγχάνει ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης στους κόλπους του ΔΗΚΟ.

Η ΕΔΕΚ, δείχνει θετική πρόθεση για στήριξη του Νομοσχεδίου για διαχωρισμό εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα, ενώ προκαταρκτικά φαίνονται θετικοί και για τη δημιουργία Ελεγκτικού Συμβουλίου. Από την άλλη, το ΕΛΑΜ δεν έχει αποφασίσει τι θα πράξει, κάτι που αναμένεται να ξεκαθαρίσει στην πορεία, με την μελέτη των Νομοσχεδίων, παρότι κάποιοι βουλευτές έχουν ισχυρή άποψη για τα δύο φλέγοντα θέματα.

Ως θέση αρχής, η ΔΗΠΑ κρίνει και τα δύο Νομοσχέδια ως θετικά, ωστόσο θα αναμένουν να διαβάσουν όσα θα καταγράφονται, πριν καταλήξουν σε οποιεσδήποτε αποφάσεις για το θέμα. Από την άλλη, το Κίνημα Οικολόγων θεωρείται δεδομένο πως θα στηρίξει το Νομοσχέδιο που αφορά τον θεσμό του Γενικού Εισαγγελέα, ενώ παρουσιάζεται κατ’ αρχήν αρνητική για την μετατροπή της Ελεγκτικής σε Ελεγκτικό Συμβούλιο.

Οι αποφάσεις των κομμάτων που δεν έχουν μεγάλο αριθμό βουλευτών, αλλά και των ανεξάρτητων βουλευτών, δεν αποκλείεται στο τέλος να παίξουν ρυθμιστικό ρόλο, τουλάχιστον για το θέμα του Ελεγκτικού Συμβουλίου, δεδομένης της στάσης που θα τηρήσουν και τα υπόλοιπα κόμματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έτσι θα γίνει ο διαχωρισμός των εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα-Δημιουργείται διωκτική αρχή, μπαίνει όριο θητείας

Δειτε Επισης

Ρίχνει την ευθύνη στην ΚΟΠ ο Πρόεδρος-«Τους προειδοποιήσαμε για όλα αυτά, αλλά συνεχίζουν να κρύβονται»
Προτάσεις για τη βία στα γήπεδα κατέθεσε η Ισότητα-«Γλίτωσαν καθαρά από τύχη τα χειρότερα» οι τρεις Αστυνομικοί
Καταδικάζει τα επεισόδια στο ΑΕΛ-Απόλλων ο Σύνδεσμος Πυροσβεστών Κύπρου
Υπενθυμίζει η ΚΟΠ μετά τις βολές Χαρτσιώτη-Μπαρούτι η κατάσταση μετά τα επεισόδια στο Άλφαμέγα
Ενστάσεις για την προσωποκράτηση των τεσσάρων-Την Τρίτη η απόφαση
Εκβιάζουν πολίτες με δήθεν πορνογραφικό βίντεο-Ζητούν χρήματα για να μην το δημοσιεύσουν
Στην Κύπρο Αμερικανοί ειδικοί για καταπολέμηση οικονομικού εγκλήματος
Απορρίπτει τα περί στημένης διακοπής η Αστυνομία-«Δεν είναι θέμα αδυναμίας»
Απευθείας επίθεση Υπουργείου Δικαιοσύνης σε ΚΟΠ-«Να σταματήσει να κρύβεται»
Έμφραγμα μυοκαρδίου κατέδειξε η νεκροτομή του άτυχου Άλκη