Στα χαρακώματα Αστυνομία και μοναχοί-Διαφωνούν στον... ηλεκτρονικό τρόπο υποβολής καταγγελίας για κλοπή

Διευρύνονται τα μέτωπα και οι πτυχές του σκανδάλου της Ιεράς Μονής του Οσίου Αββακούμ, με τους μοναχούς να βρίσκονται στα χαρακώματα με την ηγεσία της Αστυνομίας. Αιτία, η στάση των Αρχών σε σχέση με την πρόθεση της αδελφότητας να καταγγείλει κλοπή από την Μονή, αναφορικά με τα γεγονότα της 5ης Μαρτίου, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να κατέστη εφικτό, αφού όπως ισχυρίζονται, αρνούνται να τους λάβουν καταθέσεις, ενώ ο Αρχηγός τους απέστειλε επιστολή προκειμένου να προχωρήσουν... ηλεκτρονικά.

Ο δικηγόρος των μοναχών, Ευστάθιος Ευσταθίου, απέστειλε δυο επιστολές προς τον Αρχηγό Αστυνομίας, Στέλιο Παπαθεοδώρου, καταγγέλλοντας στην ουσία την άρνηση της Αστυνομίας να λάβει κατάθεση από τους πελάτες του, ενώ δεδομένου πως δεν είχε λάβει απάντηση, προχώρησε σε καταγγελία τόσο στην Ανεξάρτητη Αρχή Κατά της Διαφθοράς, όσο και στην Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και παραπόνων κατά της Αστυνομίας.

Έπειτα από τις δυο επιστολές και τις καταγγελίες οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας, ο Αρχηγός Αστυνομίας απάντησε στο αίτημα των μοναχών, ζητώντας από τον δικηγόρο τους να αποστείλουν ηλεκτρονικά τις σχετικές καταγγελίες. Μάλιστα, όπως αναφέρει στην απαντητική επιστολή του ο κ.Παπαθεοδώρου, όταν αποστείλουν τις καταγγελίες, αυτές θα μελετηθούν και ακολούθως, αν κριθεί σκόπιμο, θα επανέλθουν.

Η στάση της Αστυνομίας, δεν άφησε ικανοποιημένη την πλευρά των μοναχών, η οποία αρνείται να αποστείλει ηλεκτρονικά τις καταγγελίες, με τον δικηγόρο τους να τονίζει πως είναι συνταγματικό τους δικαίωμα να προχωρήσουν σε επίσημη καταγγελία, δια ζώσης, κατά την οποία προτίθεται να παραχωρήσουν στοιχεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αν εμείς, τότε και αυτοί-Τραβάνε στην βάρκα και άλλους οι μοναχοί, sms και γυμνές φωτογραφίες στην βαλίτσα

Η κατ’ ισχυρισμόν κλοπή που προτίθενται να καταγγείλουν οι μοναχοί, αφορά τα τεκμήρια που εντοπίστηκαν στην Μόνη και παραλήφθηκαν, όπως υποστηρίζουν, δια της βίας από ανθρώπους της Μητρόπολης Ταμασού κατά την διάρκεια των γεγονότων που έλαβαν χώρα το απόγευμα της 5ης Μαρτίου, τα οποία από τις 21/6/2024 βρίσκονται στα χέρια της Αστυνομίας. Για τα εν λόγω τεκμήρια, κατατέθηκε εξάλλου αίτημα για έκδοση προνομιακού διατάγματος Certiorari από τον δικηγόρο των μοναχών Ευστάθιο Ευσταθίου, ο οποίος υπέδειξε ενώπιον Δικαστηρίου, ότι αυτά παραλήφθηκαν παρανόμως, αφού δεν είχε εκδοθεί σχετικό ένταλμα, δεδομένου πως η Μονή είναι η οικία των μοναχών.

Το αίτημα για έκδοση προνομιακού διατάγματος Certiorari, βρίσκεται ενώπιον του Δικαστηρίου, ωστόσο, επ΄ αυτού αναμένεται να υποβάλει ένσταση η Νομική Υπηρεσία και ως εκ τούτου έπεται άλλη μια μεγάλη νομική μάχη, η οποία κρίνεται ως υψίστης σημασίας, καθώς η απόφαση ενδέχεται να επηρεάσει την υπόθεση που βρίσκεται ενώπιον Κακουργιοδικείου.

Υπενθυμίζεται πως στα τεκμήρια που είχαν κατασχεθεί, μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνεται το χρηματικό ποσό που ξεπερνά τις 800.000 ευρώ, ιερά οστά Αγίων, σταυροί καθώς επίσης και άλλα τιμαλφή.

Εξάλλου, ο φάκελος για τα τεκταινόμενα που έλαβαν χώρα στη Μονή και ακολούθως στην Μητρόπολη Ταμασού με τις καταγγελίες των μοναχών για απαγωγή κατακράτηση προσωπικών αντικειμένων και εξαναγκασμό τους σε ομολογία, βρίσκεται ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας και όπως αναφέρθηκε σε προηγούμενο δημοσίευμα του REPORTER, για αυτή την υπόθεση φαίνεται να υποδεικνύονται ποινικά παραπτώματα, ωστόσο, τον τελικό λόγο τον έχει ο Γενικός Εισαγγελέας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Και νέο μέτωπο για τα τεκταινόμενα στην Μονή-Στο Δικαστήριο κρίνεται η κατάσχεση τεκμηρίων από Ησαΐα και Αστυνομία

Επιπρόσθετα στο γήπεδο της Νομικής Υπηρεσίας βρίσκεται και ο φάκελος της υπόθεσης με τις κάμερες που τοποθετήθηκαν στην Μονή, οι οποίες κατέγραφαν πέραν από εικόνα και ήχο. Για αυτή την υπόθεση τα δεδομένα είναι πιο ξεκάθαρα, καθώς η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου, μέσα από την δική της έρευνα, υπέδειξε ποινικά αδικήματα, σε βάρος των Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα, πατήρ Βαρνάβα, καθώς και στον Αρχιμανδρίτη Νεκτάριο.

Παράλληλα, για το πολύκροτο εκκλησιαστικό σκάνδαλο, έχουν ήδη ολοκληρωθεί και άλλες υποθέσεις στις οποίες δεν προκύπτουν ποινικά αδικήματα. Πρόκειται για την αυτεπάγγελτη έρευνα της Αστυνομίας, έπειτα από βίντεο που απεικόνιζε βίαιη συμπεριφορά κατά γυναίκας, η καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση και η έρευνα για τους Αστυνομικούς αναφορικά με τα γεγονότα της 4ης και 5ης Μαρτίου στην Μητρόπολη και στην Μονή.

Ωστόσο, παραμένει ανοικτή και υπό η διερεύνηση η καταγγελία για τις 450 χιλιάδες ευρώ, με τις έρευνες να βρίσκονται σε εξέλιξη, χωρίς για την ώρα να έχει κληθεί για κατάθεση ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος, ο οποίος είναι το πρόσωπο που προχώρησε στην καταγγελία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το γεγονός ότι για την ώρα δεν κλήθηκε για κατάθεση ο γέροντας της Μονής, έχει προκαλέσει δυσάρεστη εντύπωση στην αδελφότητα και αυτό διότι, ο Νεκτάριος κατονομάστηκε από άλλα πρόσωπα που έχουν ήδη κληθεί για κατάθεση, ως το πρόσωπο που έχει επιπλέον στοιχεία τα οποία προτίθεται να παραδώσει στην ανακριτική ομάδα. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των μοναχών, ανάμεσα στα στοιχεία, είναι τεκμήρια που έχουν να κάνουν με πληρωμές ταξιδιών στον Ησαΐα, καθώς και χρήματα για αγορές οχημάτων.

Δειτε Επισης

Ρίχνει την ευθύνη στην ΚΟΠ ο Πρόεδρος-«Τους προειδοποιήσαμε για όλα αυτά, αλλά συνεχίζουν να κρύβονται»
Προτάσεις για τη βία στα γήπεδα κατέθεσε η Ισότητα-«Γλίτωσαν καθαρά από τύχη τα χειρότερα» οι τρεις Αστυνομικοί
Καταδικάζει τα επεισόδια στο ΑΕΛ-Απόλλων ο Σύνδεσμος Πυροσβεστών Κύπρου
Υπενθυμίζει η ΚΟΠ μετά τις βολές Χαρτσιώτη-Μπαρούτι η κατάσταση μετά τα επεισόδια στο Άλφαμέγα
Ενστάσεις για την προσωποκράτηση των τεσσάρων-Την Τρίτη η απόφαση
Πάνω από 90 παιδιά σε στέγες, 237 σε ανάδοχες οικογένειες-Πολλά τα κενά και τα προβλήματα
Τον σταμάτησαν για έλεγχο και βρήκαν φάρμακα για άλογα-Πρόστιμο €1.500 στον οδηγό
Ποινικούς ανακριτές για το σκάνδαλο των διαβατηρίων ζητά το ΑΚΕΛ από τον Πρόεδρο
Εκβιάζουν πολίτες με δήθεν πορνογραφικό βίντεο-Ζητούν χρήματα για να μην το δημοσιεύσουν
Στην Κύπρο Αμερικανοί ειδικοί για καταπολέμηση οικονομικού εγκλήματος