Η διαβούλευση στον ΔΗΣΥ για το Κυπριακό, ο γαλάζιος ελέφαντας και οι ισορροπίες της βάσης

Η περίοδος των καλοκαιρινών διακοπών μπήκε στον ΔΗΣΥ με συζήτηση για το Κυπριακό και ολοκληρώθηκε με την ανακοίνωση ενός συμβουλευτικού σώματος που θα αφορά το Κυπριακό. Αν και πρόκειται για κομμάτι ενός ευρύτερου σχεδιασμού για αξιοποίηση της εμπειρίας και της εξειδίκευσης στελεχών, η επιλογή να ξεκινήσει η ενεργός πολιτική περίοδος για το κόμμα το φθινόπωρο με αυτή την ανακοίνωση, μάλλον αποσκοπεί στο κλείσιμο του κεφαλαίου που άνοιξε τον Ιούλιο, στέλνοντας το μήνυμα πως πλέον θα γίνεται μια πιο συλλογική και εις βάθος ανάγνωση των εξελίξεων από μία πολύ πιο ευρεία ομάδα ανθρώπων, μετά τις τεράστιες επικρίσεις στην Αννίτα Δημητρίου και τους στενούς της συνεργάτες για την επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόεδρος του ΔΗΣΥ δημιούργησε σάλο στο εσωτερικό της παράταξής της και έγινε στόχος επικρίσεων στη δημόσια σφαίρα, και ιδιαίτερα από κυβερνητικής πλευράς, επειδή έστειλε μία επιστολή εισηγήσεων για το Κυπριακό στον Νίκο Χριστοδουλίδη, ενώ απουσίαζε στο εξωτερικό και η ίδια ήταν Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας, στην οποία κατηγορήθηκε ότι υιοθετούσε μέρος του τουρκικού αφηγήματος. Παρότρυνε τον Πρόεδρο να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες και ασκούσε αντιπολίτευση ζητώντας του να διαχωρίσει τη θέση του από την συμπολιτευόμενη ΕΔΕΚ.

Όλα αυτά έγιναν χωρίς προδιαβούλευση με την υπόλοιπη ηγεσία, γεγονός που προκάλεσε εσωτερικές διαμαρτυρίες, καθώς δεν συμφωνούσαν όλοι με το περιεχόμενο της επιστολής και κυρίως κλήθηκαν να δικαιολογήσουν θέσεις τις οποίες δεν υιοθετούσαν. Ο μεγαλύτερος αναβρασμός, όμως, παρουσιάστηκε στη βάση του κόμματος, η οποία αντέδρασε έντονα. Μάλιστα, κάποιοι δεν περιορίστηκαν στην μουρμούρα, αλλά έστειλαν και επιστολές διαμαρτυρίας στην Πινδάρου, με ορισμένους εξ’ αυτών να ζητούν διαγραφή από τα μητρώα μελών του κόμματος, θεωρώντας ότι ο ΔΗΣΥ παραστράτισε και δεν κινείται πλέον στη λογική μιας εθνικόφρωνος παράταξης.

Η πρόεδρος του κόμματος βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα και έκτοτε ήταν πολύ προσεκτική στις τοποθετήσεις της στο Κυπριακό. Πλέον, όμως, με την συγκρότηση μιας εξειδικευμένης ομάδας, δημιούργησε συνθήκες συνδιαχείρισης, ώστε να μην βρεθεί ξανά στην ίδια θέση στο μέλλον. Η Συμβουλευτική Ομάδα Κυπριακού, θα αναφέρεται στην ίδια και θα λειτουργεί ως Συμβουλευτικό Σώμα.

«Θέλουμε να επαναλάβουμε ότι έχοντας πλήρη επίγνωση των κινδύνων που δημιουργεί η στασιμότητα και το υφιστάμενο, παρατεταμένο αδιέξοδο στο Κυπριακό Πρόβλημα, ως Δημοκρατικός Συναγερμός παραμένουμε βαθιά προσηλωμένοι στο καθήκον να συμβάλουμε με κάθε δυνατό τρόπο στην προσπάθεια για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, στο συμφωνημένο πλαίσιο, με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας», ανέφερε το κόμμα, ως επίσημη τοποθέτηση για την συγκρότηση της ομάδας.

Εάν, όμως, το βασικό πρόβλημα ήταν ότι ο ΔΗΣΥ δεν εκφράζεται ενιαία στο Κυπριακό και κυρίως ότι δεν εκφράζει τη βάση του, αποτελεί ερώτημα αν η συγκεκριμένη ομάδα θα το επιλύσει. Πρόκειται για ένα κράμα πολλών προσωπικοτήτων, οι οποίοι δεν εκφράζουν απαραιτήτως τις ίδιες θέσεις και προσεγγίσεις στο Κυπριακό. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε το γεγονός πως στους συμβούλους αυτούς περιλαμβάνεται η πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης του Νίκου Χριστοδουλίδη, Άννα Προκοπίου. Όχι λόγω καταβολών, αλλά επειδή πέρασε απευθείας από την Κυβέρνηση σε σώμα της αντιπολίτευσης, αλλά και επειδή στο παρελθόν η ίδια εξέφραζε τη «Νέα Στρατηγική» του Νικόλα Παπαδόπουλου στο Κυπριακό, πολύ προβεβλημένα, ως Εκπρόσωπος Τύπου του τότε επιτελείου του.

Η ίδια ξεκαθάρισε σε ανάρτησή της, ότι οι απόψεις και οι εμπειρίες της στο Κυπριακό, μέσα από τη συμμετοχή της σε αντίστοιχες θεματικές ομάδες εργασίας, έχουν επανειλημμένα κατατεθεί την τελευταία δεκαετία, μέσα από γραπτές τοποθετήσεις και δημόσιες παρεμβάσεις. «Πέραν της ιδιότητας μου ως μέλους του ΔΗΣΥ και τη συνεργασία μου με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ουδέποτε υπήρξα στέλεχος ή αξιωματούχος οποιουδήποτε κόμματος», πρόσθεσε, λέγοντας πως η πρόσκληση της Αννίτας Δημητρίου την τιμά ιδιαιτέρως.

Το ζήτημα, βεβαίως, δεν είναι η κ. Προκοπίου, αλλά κατά πόσον αυτή η ομάδα, η οποία διαθέτει από ιστορικά και έμπειρα στελέχη του ΔΗΣΥ, μέχρι ακαδημαϊκούς και τεχνοκράτες, αντανακλά και εκφράζει τις θέσεις της βάσης του ΔΗΣΥ. Το Κυπριακό είναι ο σημαντικότερος ελέφαντας στο γαλάζιο δωμάτιο και αποτέλεσε την αφορμή για τη μεγαλύτερη διάσπαση που βίωσε ποτέ η παράταξη, αυτήν του 2004. Πέραν της αποχώρησης στελεχών, οι ψηφοφόροι του κόμματος αγνόησαν σε πολύ υψηλά ποσοστά την κομματική απόφαση, καταψηφίζοντας το σχέδιο Ανάν και αναδεικνύοντας το ζήτημα της μη ευθυγράμμισης της ηγεσίας με τη βάση στο Κυπριακό, το οποίο κυριαρχεί έκτοτε.

Η Αννίτα Δημητρίου, η οποία επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία ως προς τη σωστή επικοινωνία με τη βάση, για να μην επαναληφθούν καταστάσεις όπως αυτές των Προεδρικών Εκλογών, προφανώς θα πρέπει να έχει στο πίσω μέρος του μυαλού της αυτή την απόκλιση, όταν λαμβάνει αποφάσεις που αφορούν το Κυπριακό. Έτσι κι αλλιώς, βίωσε από πρώτο χέρι το μέγεθος των αντιδράσεων που μπορεί να προκύψουν από τοποθετήσεις στο Κυπριακό, ενώ ξέρει πολύ καλά ότι πρόκειται για μία συνεχή διαδικασία διατήρησης εσωκομματικών ισορροπιών, αφού, εκ των πραγμάτων, με τη συνύπαρξη τόσων διαφορετικών απόψεων, ποτέ δεν μπορεί να τους ικανοποιήσει όλους.

Δειτε Επισης

Ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι υποψήφια για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ η Τσιρίδου-«Πάνω απ' όλα χρειάζεται ενότητα»
ΠτΔ: Εάν ανταποκριθεί θετικά η Τουρκία είναι δυνατό να τεθεί το Κυπριακό στις ράγες της διαπραγμάτευσης
Απαντά στους τούρκους το ΥΠΕΞ-«Οι εθνικές επιδιώξεις μας αποτελούν επιδιώξεις της Ε.Ε»
Ν. Χριστοδουλίδης: Να μην επιχειρήσουν άλλα κράτη όπως η Τουρκία να εκμεταλλευτούν το κενό στη Συρία
Α. Δημητρίου: Δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με μισή πατρίδα
Επίσκεψη εργασίας σε Ισραήλ και Παλαιστίνη θα πραγματοποιήσει ο Κόμπος-Στο επίκεντρο η κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Κανονικά και σύμφωνα με τον σχεδιασμό προχωρά η ΚΔ για το Great Sea Interconnector-«Θα ενημερώσουμε την Ελληνική Κυβέρνηση»
Στο επίκεντρο το Κυπριακό ενόψει της σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης-Επικοινωνία ΠτΔ με Φον ντερ Λάιεν
Ν.Χριστοδουλίδης: Επενδύουμε ουσιαστικά στη νέα προσπάθεια ΓΓ ΟΗΕ για το Κυπριακό
Λαμβάνει μέτρα το τουρκικό ΥΠΑΜ για προστασία του ψευδοκράτους