Θετικό πρόσημο για νέα σχολική χρονιά αλλά και διαπίστωση προβλημάτων από ΠΟΕΔ

Η ΠΟΕΔ σε ανακοίνωσή της με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς 2024-2025, σημειώνει με θετικό πρόσημο την εφαρμογή αρκετών εκπαιδευτικών πολιτικών, οι οποίες ήταν και διαχρονικές διεκδικήσεις της οργάνωσης, όπως αναφέρει.

Ενδεικτικά, η οργάνωση αναφέρει ότι ολοκληρώνεται ο θεσμός του Υπεύθυνου Τμήματος σε Δημοτική, Προδημοτική και Ειδική Εκπαίδευση, αυξάνεται περαιτέρω, ο διοικητικός χρόνος των διευθυντών/τριών και δίνεται διοικητικός χρόνος για τα Δημοτικά Σχολεία, τα οποία διευθύνονται από απλό/ή δάσκαλο/α, καθώς και για τα μονοθέσια νηπιαγωγεία τα οποία διευθύνονται από απλό/ή νηπιαγωγό.

Επίσης, αναφέρει, άρχισε η εγκατάσταση κλιματιστικών στα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ξεκίνησε η προς τα κάτω επέκταση της Δωρεάν Υποχρεωτικής Προδημοτικής Εκπαίδευσης, δόθηκε μέρος των Μόνιμων Οργανικών Θέσεων σε Δημοτική, Προδημοτική και Ειδική Εκπαίδευση, κάτι το οποίο αποτελεί μέρος της συμφωνίας κατά την οποία εντός τριετίας το ποσοστό των έκτακτων εκπαιδευτικών θα μειωθεί στο 7% και επικαιροποιούνται τα Αναλυτικά Προγράμματα, με στόχο τη μείωση της ύλης.

Την ίδια ώρα, η ΠΟΕΔ σημειώνει ζητήματα, που δυστυχώς για ακόμη μια χρονιά, όπως αναφέρει, εξακολουθούν να εντοπίζονται, δημιουργώντας πολλαπλά θέματα στα σχολεία, όπως η καθυστέρηση και άλλα προβλήματα, σε σχέση με διορισμούς, μεταθέσεις και τοποθετήσεις εκπαιδευτικών, οι σοβαρές εκκρεμότητες σε κτήρια, με μεγάλη πιθανότητα την πρώτη μέρα επιστροφής των παιδιών στα σχολεία, τα σχολικά κτήρια να μην είναι σε θέση να ανταποκριθούν στο πρόγραμμα του σχολείου (περίπτωση Ειδικού Σχολείου Αποστόλου Λουκά), η καθυστέρηση τοποθέτησης λυόμενων αιθουσών, που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των παιδιών κυρίως Προδημοτικής Εκπαίδευσης.

Επίσης η ανάγκη βελτίωσης των οδηγιών λειτουργίας των Προαιρετικών Ολοήμερων Σχολείων και η διασαφήνιση ή και βελτίωση των όρων εργοδότησης συμβασιούχων και μόνιμων εκπαιδευτικών. Το ζητούμενο είναι να μην υπάρξουν λάθη και παραλείψεις που σημειώθηκαν κατά την περσινή σχολική χρονιά , αναφέρει, σημειώνοντας την ανάγκη άμεσης έναρξης διαλόγου για τους όρους εργασίας των αντικαταστατών/τριών.

Άλλα ζητήματα που θέτει είναι η άμεση λήψη μέτρων/ρυθμίσεων από το ΥΠΑΝ, με στόχο την άμβλυνση του σοβαρού φαινομένου έλλειψης ενδιαφέροντος από αντικαταστάτες, για κάλυψη των κενών που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και η ανάγκη για άμεση έναρξη του θεσμικού διαλόγου για το σύστημα διορισμών, σε συνέχεια των δημόσιων εξαγγελιών του ΥΠΑΝ, επαναλαμβάνοντας τη θέση για διατήρηση του καταλόγου διοριστέων.

«Παρά τη μικρή αύξηση που δίνεται σε ό,τι αφορά στον διοικητικό χρόνο των διευθυντών/τριών, σημειώνουμε την επιτακτική ανάγκη μεγιστοποίησης του διοικητικού χρόνου της διευθυντικής ομάδας και έναρξη του διαλόγου για τον διοικητικό χρόνο των βοηθών διευθυντών/τριών. Υπάρχει τεράστια έλλειψη θέσεων σε διευθύντριες και β. διευθύντριες στην Προδημοτική εκπαίδευση, με αποτέλεσμα ακόμη και μεγάλα Νηπιαγωγεία να διευθύνονται από απλές εκπαιδευτικούς.  Καλούμε το Υπουργείο και τις συναρμόδιες υπηρεσίες του να προχωρήσουν σε εκείνες τις ενέργειες και αποφάσεις, οι οποίες θα επιλύσουν τα πιο πάνω ζητήματα», προσθέτει.

Τέλος, η ΠΟΕΔ δηλώνει ότι θα συνεχίσουν με υπευθυνότητα, τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία, διεκδικητικότητα και δυναμισμό να επιδιώκουν τη διευθέτηση σημαντικών ζητημάτων, που παραμένουν σε εκκρεμότητα και που άπτονται της εύρυθμης και αποτελεσματικότερης λειτουργίας των σχολικών μονάδων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Συζήτησαν αλλαγές για την Τ.Α. Σιζόπουλος και Γιωρκάτζιης
Δύο μήνες μετά ακόμα περιμένει απαντήσεις για τα έργα στον Ακάμα η ΟΠΟΚ
Ζήτησε άμεσα τα στοιχεία στελέχωσης των Συμπλεγμάτων ο ΥΠΕΣ
Στη Γενεύη η Επ. Νομοθεσίας για αξιολόγηση Κύπρου για Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα
Αρχίζει εκστρατεία για τον καρκίνο του θυρωειδούς-Δεύτερος σε συχνότητα καρκίνος στις γυναίκες
Ισχυροί άνεμοι και πτώση της θερμοκρασίας στο μενού του καιρού
Η πλατφόρμα του δίνει την ευκαιρία στους μαθητές να έρθουν σε επαφή με την αγορά εργασίας
Ικανοποιημένοι οι ξενοδόχοι με την επισκεψιμότητα την καλοκαιρινή περίοδο-Στα ίδια επίπεδα με άλλες χρονιές
Κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα με την ευλογιά των πιθήκων στην Κύπρο-Καθησυχάζει ο Δρ Καραγιάννης
Δεκάδες μεταγγίσεις αίματος αναβλήθηκαν-Ανάγκη ενίσχυσης του Κέντρου Αίματος