Συνεχίζεται η συζήτηση για τον Τατάρ στα κατεχόμενα

Ο Σενέρ Ελτζίλ, Πρόεδρος του τουρκοκυπριακού ιδρύματος, Αρίφ Χασάν Ταχσίν, εξαπέλυσε δριμεία κριτική σε όσους κατηγορούν, όπως είπε, τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, ότι δεν εκπροσωπεί την κοινότητά του, ενώ παράλληλα τον καλούν να προσέλθει σε συνομιλίες. 

Όπως γράφει η "Αβρούπα", σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, ο κ. Ελτζίλ σε γραπτή του δήλωση υποστήριξε ότι η δυσαρέσκεια που εκφράζεται προς τον κ. Τατάρ, πηγάζει "από την αδυναμία στόχευσης του πραγματικά υπεύθυνου, του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν".  

Ο κ. Ελτζίλ σημείωσε την αντίφαση του να θεωρείται ο κ. Τατάρ ακατάλληλος να εκπροσωπεί την κοινότητά του και ταυτόχρονα να ζητείται η συμμετοχή του σε διαπραγματεύσεις. Επεσήμανε ότι η πολιτική γραμμή του κ. Τατάρ καθορίζεται από την Άγκυρα, η οποία και φέρει την ευθύνη.  Κάλεσε, τέλος, όσους επιθυμούν ειλικρινά την επίλυση του Κυπριακού να ξεκινήσουν διάλογο με τις "ελληνοκυπριακές αρχές", κατά την έκφρασή του, μέσω μιας κοινής αντιπροσωπείας. 

Την ίδια στιγμή, ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ), Τουφάν Έρχιουρμαν, σε συνέντευξή του, ανέφερε πως η κινητικότητα στο Κυπριακό συνεχίζεται, εντάσσοντάς το στο ευρύτερο πλαίσιο των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας.

Σύμφωνα δημοσίευμα της «Γιενί Ντουζέν», όπως μετέδωσε το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, ο κ. Έρχιουρμαν, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η περίοδος της επερχόμενης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ θα αποτελέσει σημείο καμπής και πως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας τριμερούς συνάντησης. Υπογράμμισε ότι η επίτευξη λύσης προϋποθέτει τη διευθέτηση του ζητήματος της πολιτικής ισότητας.  

Παράλληλα, ο κ. Έρχιουρμαν άσκησε κριτική στην πολιτική της «κυβέρνησης» στα κατεχόμενα, επισημαίνοντας την ανάγκη για απογραφή πληθυσμού και υιοθέτηση ολοκληρωμένης πληθυσμιακής πολιτικής.  

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Διελκυστίνδα Κυβέρνησης-Βουλής οι νομοθετικές ρυθμίσεις για τα επεισόδια
Αναμένει αντιστάσεις στη Βουλή ο ΠτΔ για αλλαγές στον εκλογικό νόμο-Υπό εξέταση και η οριζόντια ψηφοφορία
Υπουργός Δικαιοσύνης: Εργαζόμαστε με πράξεις για επανέναρξη διαπραγματεύσεων
Κηδεύτηκε με πενήντα χρόνια καθυστέρηση ο ήρωας Μιχαήλ Χατζούλα-«Αγέρωχος, περήφανος, ελεύθερος μέχρι την τελευταία στιγμή»
Επίσκεψη στην Πράγα θα πραγματοποιήσει η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων
Το μέγεθος της κυπριακής οικονομίας έχει ήδη υπερβεί τις υφιστάμενες δημογραφικές δυνατότητες
Προσχώρησε στο VOLT η Έφη Ξάνθου-«Είναι πλέον ο πολιτικός μου χώρος»
Μνεία ΥΠΕΞ για το όραμα του Γιάννου Κρανιδιώτη στο Κυπριακό, 25 χρόνια μετά τον θάνατό του
Προσπάθεια νέων τετελεσμένων από Τουρκία-Επιστολή Μόνιμης Αντιπροσώπου της ΚΔ σε Γκουτέρες
Συγκρούεται στην τουρκική αδιαλλαξία η προσπάθεια για εξελίξεις στο Κυπριακό