Αδυναμίες σε δύο επίπεδα εντόπισε η ΕΔΕΚ-Ο λόγος στις επαρχίες με το βλέμμα στις Βουλευτικές

Τις βασικές αδυναμίες που οδήγησαν στο αποτέλεσμα των διπλών εκλογών εντόπισε κατά τη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής της Τετάρτης η ΕΔΕΚ. Μετά την προεργασία που έγινε σε επίπεδο Πολιτικής Γραμματείας, το διευρυμένο όργανο του κόμματος πήρε τη σκυτάλη, με αρκετά μέλη να λαμβάνουν τον λόγο και να προβαίνουν στη δική τους ανάλυση για το τι έκανε το κόμμα σωστά και τι λάθος στις εκλογές της 9ης Ιουνίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά το γεγονός πως η συνεδρία κράτησε πέντε ώρες και υπήρξε μεγάλη συζήτηση, έγινε σε πολύ ήρεμο και εποικοδομητικό κλίμα, με εκτεταμένη ανταλλαγή απόψεων. Ο πρόεδρος του κόμματος, Μαρίνος Σιζόπουλος, πήρε προς το τέλος τον λόγο, αφού άκουσε τις τοποθετήσεις που προηγήθηκαν και φαίνεται να υιοθέτησε μεγάλο μέρος της κριτικής που ασκήθηκε, χωρίς να επιχειρήσει να διαψεύσει τις διαπιστώσεις των μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Έτσι κι αλλιώς, δεν τέθηκε θέμα αμφισβήτησης της ηγεσίας, καθώς τα ζητήματα που αναδείχθηκαν ήταν περισσότερο συλλογικά παρά προσωπικά.

Όπως αναφέρουν πηγές από το κόμμα, στην αποτίμηση εξετάστηκαν και εξωγενείς και εξωτερικοί παράγοντες. Σε ό,τι αφορά τους εξωτερικούς παράγοντες, οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό είναι κοινοί σε όλα τα κόμματα, η ΕΔΕΚ θεωρεί ότι επηρεάστηκε αρνητικά από το γεγονός πως οι εκλογές ήταν διπλές και υπήρχε χρονική ταύτιση σε όλα τα επίπεδα. Επίσης στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε το ευρύτερο κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον που επικρατεί, η απαξίωση προς τα κόμματα και η αντίδραση που έδειξε μια μερίδα του κόσμου, που επέλεξε καθαρά να ασκήσει ψήφο διαμαρτυρίας, επιλέγοντας τον Φειδία Παναγιώτου ή το ΕΛΑΜ. Η ΕΔΕΚ, ως μικρότερο κόμμα, φαίνεται να επηρεάστηκε περισσότερο από αυτούς τους παράγοντες.

Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα που αφορούν καθαρά το κόμμα, οι Σοσιαλιστές κατέγραψαν σειρά από οργανωτικές και πολιτικές αδυναμίες. Η συζήτηση φαίνεται να επικεντρώθηκε αρκετά σε ζητήματα που αφορούν τόσο την παραγωγή πολιτικής όσο και της διασποράς της προς τα έξω. Για αυτό τον λόγο και η επόμενη κίνηση αναμένεται να είναι η πραγματοποίηση πολιτικού συνεδρίου, μια απόφαση που επικυρώθηκε και σε επίπεδο Κεντρικής Επιτροπής.

Επί της ουσίας, η ΕΔΕΚ δεν χρειάζεται απλώς να φροντίσει να έχει καλύτερες και πιο διεκδικητικές θέσεις, όπως αναμένουν οι ψηφοφόροι της, αλλά και να μπορεί να τις μετατρέψει σε μηνύματα που θα φτάνουν σε όλους. Σε αυτό το πλαίσιο συζητήθηκε και η ανάγκη μεγαλύτερης αξιοποίησης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αλλά και ευρύτερα μια καλύτερη στρατηγική, καθώς το υφιστάμενο πολιτικό μοντέλο δεν φαίνεται να αποδίδει.

Πριν από το συνέδριο, το κόμμα θα πραγματοποιήσει επαρχιακές συνδιασκέψεις, ώστε να μπορούν να τοποθετηθούν τα μέλη σε αυτό το επίπεδο. Το στάδιο αυτό θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς ξεπροβάλλουν, έστω από μακριά, οι Βουλευτικές Εκλογές του 2026. Συνεπώς, κρίνεται απαραίτητο να καταγραφούν οι απόψεις αλλά και οι εισηγήσεις σε επαρχιακό επίπεδο, ώστε να επιλυθούν εγκαίρως τα όποια προβλήματα εντοπίζονται αλλά και να αξιοποιηθούν επιτυχώς οι προτάσεις που προέρχονται από αυτό το πιο αποκεντρωμένο κομματικό στρώμα.

Σε επίπεδο επαρχιών, άλλωστε, είναι αρκετά πιο εύκολο να εντοπιστούν και οι οργανωτικής φύσεως αδυναμίες. Ήδη διαπιστώθηκε ότι χρειάζεται οργανωτική αναδιάρθρωση, αν και δεν ιεραρχείται ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισε η ΕΔΕΚ στις διπλές εκλογές, καθώς κυρίαρχο φαίνεται να ήταν το πολιτικό σκέλος.

Συζήτηση έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες, και αναφορικά με τον ρόλο που διαδραμάτισε η συμμετοχή των Σοσιαλιστών στην συμπολίτευση. Πρόκειται για μια σχέση με περιορισμούς, που φαίνεται ότι περιορίζει και την ευχέρεια της ΕΔΕΚ σε κάποια ζητήματα. Ως μεγαλύτερο πρόβλημα προσδιορίζεται το γεγονός πως, λόγω της συμμετοχής στην Κυβέρνηση, το κόμμα παρουσιάζεται ως λιγότερο διεκδικητικό από ότι συνήθως σε κάποια ζητήματα, κυρίως κοινωνικοοικονομικής υφής, επειδή δεν θέλει να προκαλεί προβλήματα στην κυβερνητική πολιτική. Η διεκδίκηση, όμως, αποτελεί ισχυρό στοιχείο ταυτότητας για την ΕΔΕΚ και ο περιορισμός της ενδεχομένως να έχει θολώσει την εικόνα της. Ταυτόχρονα, υπάρχει παράπονο για το γεγονός πως δεν καταφέρνει να εμβολιάζει το κυβερνητικό πρόγραμμα όσο θα ήθελε, παρόλο που καταθέτει ιδέες και προτάσεις προς τους Υπουργούς και άλλα κυβερνητικά στελέχη. Η ΕΔΕΚ θα ήθελε να γίνει ακόμη πιο παραγωγική σε αυτόν τον τομέα, συνεχίζοντας να καταθέτει ακόμη περισσότερες εισηγήσεις.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ωστόσο, τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. Οι διαφωνίες της ΕΔΕΚ με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, που ήταν πάντα γνωστές και αποδεχτές από την προεκλογική περίοδο, έρχονται πλέον στην επιφάνεια, επειδή υπάρχει κινητικότητα. Και η Κεντρική Επιτροπή ήταν σαφής, ότι σε αυτόν τον τομέα δεν μπορούν να γίνουν εκπτώσεις και το κόμμα θα διατυπώνει δημόσια τη διαφωνία του, όποτε και αν αυτή προκύπτει.

Δειτε Επισης

Προθυμία να συναντηθεί με την τουρκική πλευρά ανά πάσα στιγμή και οπουδήποτε εξέφρασε στον ΓΓ ο Πρόεδρος
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Χριστοδουλίδη και Γκουτέρες-Εξέφρασε ετοιμότητα ο Πρόεδρος
Σε κοινό βηματισμό Κυπριακή Δημοκρατία και TAQA για μετοχική συμμετοχή στον GSI-Καθορίζουν οδικό χάρτη
Διμερείς σχέσεις και εξελίξεις σε Αν. Μεσόγειο συζήτησαν ΠτΔ και Σέρβος Πρόεδρος
Συνεχίζονται οι συναντήσεις Κόμπου με ξένους ομολόγους του στη Νέα Υόρκη
Διμερείς σχέσεις και Κυπριακό στο επίκεντρο της συνάντησης ΠτΔ και Βασιλιά Αμπντάλλα Β΄
Έδωσε γραμμή στον Τατάρ ο Ερντογάν για το Κυπριακό
Επαναλαμβάνει βούληση και συζητά τα επόμενα βήματα με τον ΓΓ του ΟΗΕ ο Πρόεδρος
Η Μεσόγειος να μετατραπεί σε κόμβο ΑΠΕ το όραμα των Υπουργών Ενέργειας του MED9
Πρόταση νόμου για έγκριση του προϋπολογισμού του ΤΚΑ από τη Βουλή