Έρχεται ντόμινο θεσμικών αλλαγών, ορόσημο η 18η Σεπτεμβρίου-Τα σενάρια και τα δεδομένα της επόμενης μέρας

Από όποια οπτική και αν το δει κανείς, θα διαπιστώσει πως προ των πυλών βρίσκεται ένα ντόμινο θεσμικών αλλαγών, με τους δύο κορυφαίους θεσμούς που απασχόλησαν έντονα τα τελευταία χρόνια, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα τεκεταινόμενα που επίκεινται σε διάφορα μέτωπα.

Την ώρα που η Κυβέρνηση, αν και με καθυστέρηση, αποφάσισε να βάλει το νερό στα αυλάκι και να προχωρήσει με τον διαχωρισμό των εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα, ο θεσμός του οποίου απασχόλησε όσο κανείς την κοινή γνώμη - και όχι μόνο - τα τελευταία χρόνια, ειδικότερα σε σχέσεις με αποφάσεις που λήφθηκαν, το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο ανακοίνωσε πως στις 18 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ανακοινώσει την απόφαση του, αναφορικά με την αίτηση του Γιώργου Σαββίδη και Σάββα Αγγελίδη, για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Βέβαια, λίγα λεπτά νωρίτερα της ανακοίνωσης, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, προέβη σε ολομέτωπη επίθεση κατά της Κυβέρνησης, αναφορικά με την έγκριση του νομοσχεδίου από το Υπουργικό Συμβούλιο για μετατροπή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σε Ελεγκτικό Συμβούλιο. Ο Γενικός Ελεγκτής, μεταξύ άλλων, κατέταξε την Κυβέρνηση στους αντιπάλους του, λέγοντας στις 26.4.2024, την ημέρα που καταχωρίστηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα η αίτηση για απόλυση του, ότι «θα έχουμε ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουμε δύο μέτωπα, της Κυβέρνησης και της Νομικής Υπηρεσίας», ενώ στην ανακοίνωσή του υπέδειξε πως «η Κυβέρνηση θέλει να διορίσει τρία άτομα της δικής της εμπιστοσύνης, τα οποία θα έχουν την πλειοψηφία και θα ελέγχουν τις εκθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας».

Μάλιστα, καταληκτικά, ο Γενικός Ελεγκτής προανήγγειλε προσφυγή στο Δικαστήριο, λέγοντας πως «έσχατη γραμμή άμυνας μας θα είναι το Σύνταγμα και το γεγονός ότι το μοντέλο της Υπηρεσίας μας προβλέπεται σε θεμελιώδες άρθρο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επίθεση Οδυσσέα σε Κυβέρνηση για την μεταρρύθμιση της Ελεγκτικής-Προαναγγέλλει προσφυγή στο Δικαστήριο

Δεδομένου πως η Κυβέρνηση ανακοίνωσε πως στόχος είναι τα δύο νομοσχέδια που αφορούν τον Γενικό Εισαγγελέα και την Ελεγκτική Υπηρεσία να κατατεθούν μέχρι το τέλος του έτους, γίνεται αντιληπτό πως οι οποιεσδήποτε εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένου ακόμα και της ενδεχόμενης προσφυγής, θα καταγραφούν με το νέο έτος. Και όλα αυτά, υπό την προϋπόθεση η 19η Σεπτεμβρίου να βρει τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη στη θέση του και δεν παυθεί από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, δικαιώνοντας τον Γενικό και Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα. Σε διαφορετική περίπτωση τα πράγματα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά ακόμα και για κάποια κόμματα, τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα. Και αυτό διότι, ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα διορίσει πρόσωπο της επιλογής του στη θέση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, το οποίο θεωρείται σχεδόν δεδομένο πως θα συμφωνεί με την πολιτική της Κυβέρνησης για μετατροπή της Ελεγκτικής σε Ελεγκτική Συμβούλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σεπτέμβριος με τη θεσμική κρίση στο επίκεντρο-Πρώτα αποφασίζει το Δικαστήριο, μετά ο Πρόεδρος

Τα πράγματα όμως δυσκολεύουν στο σενάριο ο Γενικός Ελεγκτής να ανακηρυχθεί ο μεγάλος νικητής της δικαστικής μάχης ενώπιον του Συμβουλίου, αφού πέραν του ότι ο Γενικός και Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας θα πρέπει διαχειριστούν την κατάσταση και να αναλάβουν ευθύνες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει να αντιμετωπίσει το μέτωπο Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο οποίος έδειξε με την ανακοίνωση του τις προθέσεις του, σε σχέση με το νομοσχέδιο για την μεταρρύθμιση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, νιώθοντας ακόμη πιο δυνατός μετά την απόφαση του Συμβουλίου, σε περίπτωση που αποτύχει η αίτηση του Εισαγγελέα, και έχοντας υπέρ του την συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης που τον κατατάσσει στην πρώτη θέση των αξιωματούχων ως προς το έργο που επιτελεί, θεωρείται δεδομένο πως θα παίξει σκληρό πόκερ. Από τη μία, προβλέπεται μάχη με την Κυβέρνηση και τον ίδιο τον Πρόεδρο, αναφορικά με το νομοσχέδιο με την Ελεγκτική, ενώ από την άλλη, στη βάση του modus operandi του, που έδειξε όλα αυτά τα χρόνια, θεωρείται ίσως και δεδομένο πως θα αναβιώσει το μέτωπο με τους επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας, που θα είναι χρεωμένη με μια μεγάλη ήττα, που θα μνημονεύεται για χρόνια.

Παράλληλα, θα μπορούσε να πει κάποιος, πως ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, θα μετατραπεί σε ακόμη μεγαλύτερο εφιάλτη για αρκετούς άλλους, ειδικότερα με αυτούς που είχαν ανοιχτεί μέτωπα και χρησιμοποιήθηκαν από την πλευρά του Γενικού Εισαγγελέα, στα πλαίσια της επιχειρηματολογίας για παύση του Ελεγκτή ενώπιον του Συμβουλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Γύρισε η κλεψύδρα για την απόφαση που θα κρίνει την επόμενη μέρα στους θεσμούς-Εκ διαμέτρου αντίθετο αφήγημα

Πριν όμως τον προδιαγεγραμμένο πόλεμο μεταξύ Οδυσσέα και Κυβέρνησης για το νομοσχέδιο που αφορά την Ελεγκτική, στο ενδεχόμενο το Ανώτατο να απορρίψει την αίτηση του Γιώργου Σαββίδη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πιθανόν να κληθεί να λάβει αποφάσεις, στην περίπτωση που δεν τον προλάβουν οι εξελίξεις. Και αυτό διότι, η επόμενη μέρα στην Νομική Υπηρεσία, δεν θα μπορεί να είναι η ίδια, αφού θεωρείται δεδομένο πως δύο κορυφαίοι θεσμοί, δεν θα μπορέσουν ποτέ ξανά να συνεργαστούν, ενώ οι επικεφαλής θα βρίσκονται άκρως εκτεθειμένοι, αφού θα τους καταλογιστεί η ευθύνη για το γεγονός ότι σύρθηκαν στα Δικαστήρια, τραβώντας την κατάσταση στα άκρα.

Αρκετοί είναι αυτοί που θεωρούν δεδομένες τις παραιτήσεις του Γενικού και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, στο σενάριο που η αίτηση τους αποτύχει, σε διαφορετική περίπτωση δείχνουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως το πρόσωπο που θα πρέπει να λάβει αποφάσεις.

Από την άλλη, όμως, θα μπορούσε να πει κάποιος, πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης έλαβε τις αποφάσεις του και για τα δύο σενάρια. Αν παυθεί ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης τότε τα πράγματα είναι απλά, ενώ αν απορριφθεί η αίτηση Γιώργου Σαββίδη, τότε η απομάκρυνση τόσο του ιδίου, όσο και του Σάββα Αγγελίδη, έρχεται με τον διαχωρισμό των εξουσιών τους, που θεωρείται δεδομένο πως δεν θα έχουν να κάνουν με την διωκτική αρχή που αναμένεται να δημιουργηθεί, αλλά θα περιοριστούν στο ρόλο του νομικού συμβούλου του κράτους.

Πέραν των πιο πάνω, την ίδια ώρα στο παρασκήνιο έχει αναπτυχθεί φημολογία αλλά και σενάρια της επόμενης μέρας της απόφασης της 18ης Σεπτεμβρίου.

Από τη μια, πληροφορίες αναφέρουν πως, όποια και αν είναι η απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου, πιθανόν να υπάρχουν παραιτήσεις από τους επικεφαλής, για διάφορους λόγους που δεν σχετίζονται μόνο με το μέτωπο του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ωστόσο είναι κάτι που θα διαφανεί εντός των επόμενων εβδομάδων. Από την άλλη, σε περίπτωση παύσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, κάποιοι - γνωστοί και άγνωστοι - άρχισαν να «ψήνουν» την πιθανή υποψηφιότητα του για τις εκλογές του 2028, λαμβάνοντας υπόψη την απήχηση που έχει στην κοινή γνώμη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έτσι θα γίνει ο διαχωρισμός των εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα-Δημιουργείται διωκτική αρχή, μπαίνει όριο θητείας

Δειτε Επισης

Βγάζει offside την Αστυνομία η ΚΟΠ-«Καμία σχέση τα επεισόδια με το μέτρο απαγόρευσης φιλάθλων»
ΒΙΝΤΕΟ: Καταγγελία για ξυλοδαρμό οπαδού σε αμαξίδιο από ΜΜΑΔίτες
Μπορούσε ή δεν μπορούσε, ήθελε ή δεν ήθελε η Αστυνομία να αποτρέψει τα τεκταινόμενα στο Άλφαμεγα;
Συνελήφθησαν για επιθετικά όργανα και κλοπιμαία δύο νεαροί στην Πάφο
Υπέστη εγκαύματα 30χρονος από τη φωτιά σε εργοστάσιο-Συνελήφθη για κλοπή ρεύματος από την ΑΗΚ
Πώς απαντά για τρύπες στα μέτρα της Αστυνομίας ο Χαρτσιώτης-Εγχειρίστηκε τραυματίας αστυνομικός
Δεκαεπτά οι αναζητούμενοι για την «εισβολή» στο Αλφαμέγα-Έξω από το ΣΥΦΑΕΛ οι τέσσερις συλλήψεις (pics)
Στο εδώλιο της Βουλής Αστυνομία και ΥΚΕ για την υπόθεση με τις ανήλικες-Η ώρα των εξηγήσεων
Πατούν στα επεισόδια και επαναφέρουν τα θέλω τους οι Αρχές-Το αυτογκόλ Αρχηγού περί καλής θελήσεως
Λάθη, συγκυρία ή το παιγνίδι ήταν στημένο κι από πριν ξεπουλημένο;