Ψάχνουν… παυσίπονο στην αποχή των φαρμακοποιών-«Να μην ταλαιπωρηθούν οι ασθενείς»

Παυσίπονο στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε, με την απόφαση των φαρμακοποιών για αποχή από τις διημερεύσεις, από τα Σαββατοκυρίακα και από τις αργίες, προσπαθούν να βρουν οι αρμόδιοι του Συμβουλίου Φαρμακευτικής, πριν τεθεί -την 1η Οκτωβρίου- σε ισχύ το μέτρο που εξαγγέλθηκε, με αφορμή το γεγονός ότι κάποια φαρμακεία λειτουργούν χωρίς ωράρια, λόγω «interim order» από το Δικαστήριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καθησυχάζει ο Υπουργός Υγείας για την αποχή των φαρμακείων-Ψάχνουν λύση στο πρόβλημα

Ήδη μετά την ανακοίνωση των φαρμακοποιών, η διευθύντρια των φαρμακευτικών υπηρεσιών, Έλενα Παναγιωτοπούλου, συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο, για την ερχόμενη Τετάρτη, του Συμβουλίου Φαρμακευτικής, ώστε να εξετάσουν το πρόβλημα και να ακουστούν εισηγήσεις, αλλά και λύσεις, είτε οριστικές, είτε τουλάχιστον προσωρινές.

Όπως εξήγησε στον REPORTER η διευθύντρια των φαρμακευτικών υπηρεσιών, κατά το συμβούλιο θα παρακαθίσουν στο ίδιο τραπέζι το Συμβούλιο Φαρμακευτικής, ως η καθ’ ύλην αρμόδια Αρχή και ο Παγκύπριος Φαρμακευτικός Σύλλογος, σε μία προσπάθεια να ορίσουν τις διημερεύσεις και τις διανυκτερεύσεις.

«Το θέμα πηγάζει ένεκα του ότι είναι σε εκκρεμότητα εδώ και δύο χρόνια από το Δικαστήριο το ζήτημα του interm order. Υπήρχαν επτά φαρμακοποιοί που δεν συμφωνούσαν με το διάταγμα του υπουργού και απευθύνθηκαν στην Δικαιοσύνη», σημείωσε η κ. Παναγιωτοπούλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Από 1η Οκτωβρίου η αποχή φαρμακείων σε αργίες και βράδια-Συγκλήθηκε έκτακτο συμβούλιο φαρμακευτικής

«Να μην επηρεαστούν οι ασθενείς»

Από την πλευρά της, η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), ως άμεσα ενδιαφερόμενη για το θέμα, απευθύνει έκκληση να μην επηρεαστούν οι ασθενείς και να βρεθούν άμεσα λύσεις στο πρόβλημα.

Ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ, Πάμπος Παπαδόπουλος, τόνισε στον REPORTER, ότι η φιλοσοφία τους, είναι πρώτιστα «να μην επηρεαστούν οι ασθενείς, διότι μιλάμε για έκτακτα περιστατικά. Δεν μπορεί να ψάχνεις για φαρμακεία τα Σαββατοκύριακα και να μην μπορείς να βρεις. Είναι μια μεγάλη ταλαιπωρία, άρα εμείς θέλουμε να βρεθεί σύντομα λύση, χωρίς να επηρεαστούν ή να ταλαιπωρηθούν ασθενείς».

Ένα επίσης σημαντικό θέμα, όπως υπέδειξε ο κ. Παπαδόπουλος, το οποίο είναι πολύ ανησυχητικό για την ΟΣΑΚ, αφορά το γεγονός πως δεν τίθεται σύμφωνα με την ανακοίνωση χρονικό πλαίσιο της αποχής των φαρμακοποιών. «Δεν λένε ότι θα απέχουν για 24 ή 48 ώρες, αλλά αναφέρουν απλά πως θα ισχύσει από την έναρξη των χειμερινών ωραρίων. Είναι εξίσου ανησυχητικό το γεγονός ότι έπρεπε να βρεθούν ήδη οι λύσεις και να μην χρειάζεται να φθάσουμε σε αυτά τα αδιέξοδα. Χωρίς να θέλουμε να επέμβουμε στα συνδικαλιστικά θέματα των φαρμακοποιών, εμείς το μόνο που θέλουμε είναι να εξυπηρετούνται οι ασθενείς, όπως μέχρι σήμερα».

Τέλος, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε πως, «είναι θέμα της Πολιτείας, του Υπουργείου και των φαρμακευτικών υπηρεσιών, να βρουν τους τρόπους να λύσουν το πρόβλημα».

Ο υπουργός Υγείας σε δηλώσεις του, την Τετάρτη, μετά την ολοκλήρωση του Υπουργικού Συμβουλίου καθησύχασε το κοινό για τις εξελίξεις, διαμηνύοντας ότι δεν πρέπει να ανησυχούν οι πολίτες, αφού θα βρεθούν οι λύσεις, ώστε να μην προκύψει πρόβλημα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δαμιανός, «σας διαβεβαιώ ότι το θέμα τυγχάνει χειρισμού από τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες και θα βρεθεί μια λύση. Ο κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί και σε καμία περίπτωση δεν θα μείνει χωρίς φάρμακα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Απόφαση με παρενέργειες-Κατεβάζουν ρολά βράδια και αργίες τα φαρμακεία

Σημειώνεται ότι οι φαρμακοποιοί είχαν εκδώσει ανακοίνωση την Τετάρτη για το θέμα, διαμαρτυρόμενη για το γεγονός πως κάποια φαρμακεία είχαν εξασφαλίσει interim order, ώστε να ανοίγουν και να κλείνουν όποια ώρα θέλουν, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης από το Δικαστήριο, οι οποίες τρέχουν την τελευταία διετία, χωρίς μέχρι στιγμής αποτέλεσμα.

Σε δηλώσεις του στον REPORTER, ο πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου, τόνισε μεταξύ άλλων πως «υπάρχει ένα διάταγμα που εκδόθηκε από τον υπουργό, το οποίο είναι υπεύθυνο για τα ωράρια και για τις διημερεύσεις, οι οποίες ξεκινούν μετά το τέλος των ωραρίων. Δεν μπορεί να περιμένουμε να βγει απόφαση από Δικαστήριο, για κάποιους συναδέλφους, οι οποίοι δεν είπαν τι θέλουν (για τις διημερεύσεις), εφεσίβαλαν το διάταγμα του Υπουργού και το Δικαστήριο τους έδωσε Interim order για να μην κάνουν ωράρια».

Σημείωσε ακόμα πως, «πρέπει να βγει απόφαση Δικαστηρίου, να ξέρουμε τι γίνεται με τα ωράρια για να μπουν σε διημερεύσεις. Πρέπει να καταλάβει το Υπουργείο και τα Δικαστήρια ότι δεν είμαστε επιχειρήσεις, είμαστε λειτουργοί υγείας για το καλό των ασθενών.

Δειτε Επισης

Υπάλληλοι καθυστερούν να μεταβούν στη δουλειά-Τι καταγράφει έκθεση της Ελεγκτικής για τον ΟΚΥΠΥ
Συζήτησαν αλλαγές για την Τ.Α. Σιζόπουλος και Γιωρκάτζιης
Δύο μήνες μετά ακόμα περιμένει απαντήσεις για τα έργα στον Ακάμα η ΟΠΟΚ
Ζήτησε άμεσα τα στοιχεία στελέχωσης των Συμπλεγμάτων ο ΥΠΕΣ
Οκτώ τυχεροί κέρδισαν αλλά δεν εξαργύρωσαν τα λαχεία τους-Επιστρέφουν στο κράτος τα χρήματα εντός Νοεμβρίου
Στη Γενεύη η Επ. Νομοθεσίας για αξιολόγηση Κύπρου για Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα
Αρχίζει εκστρατεία για τον καρκίνο του θυρωειδούς-Δεύτερος σε συχνότητα καρκίνος στις γυναίκες
Ισχυροί άνεμοι και πτώση της θερμοκρασίας στο μενού του καιρού
Η πλατφόρμα του δίνει την ευκαιρία στους μαθητές να έρθουν σε επαφή με την αγορά εργασίας
Ικανοποιημένοι οι ξενοδόχοι με την επισκεψιμότητα την καλοκαιρινή περίοδο-Στα ίδια επίπεδα με άλλες χρονιές