Δείχνει προθέσεις η Αστυνομία για την βία στα γήπεδα-Θέτουν έμμεσα την απαγόρευση μετακίνησης οπαδών

Τρέχει να προλάβει τις επικρίσεις για τυχόν σοβαρά επεισόδια η Αστυνομία. Αυτό τουλάχιστον διαφαίνεται από την στάση της αλλά και την επιστολή που απέστειλε στην ΚΟΠ, με την οποία κουνάει το δάκτυλο.

Αν και εκεί που όλα έδειχναν ότι οι διωκτικές Αρχές πέρασαν το μεγάλο crash test των πρώτων δυο αγωνιστικών, ήρθαν οι ίδιοι να το διαψεύσουν, ανάγοντας σε μείζον ζήτημα το άναμμα πυρσών και την αντικοινωνική συμπεριφορά οπαδών. Και όλα αυτά, την ώρα που η κοινή γνώμη έγινε μάρτυρας δεκάδων σοβαρότατων επεισοδίων, τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδων, χωρίς να επιδεικνύεται ανάλογη ευαισθησία, ενώ όλοι θα έχουν δει τους δεκάδες πυρσούς κατά την διάρκεια αγώνων κατά την περσινή περίοδο, όπου βρισκόταν ισχύ το μέτρο απαγόρευσης μετακίνησης οπαδών.

Η Αστυνομία μέσω της επιστολής που απέστειλε στην ΚΟΠ, θέτει ξανά το ζήτημα της μετακίνησης φιλάθλων, καθώς θεωρεί πως για τα συμβάντα που έλαβαν χώρα σε δυο παιχνίδια, φταίει το γεγονός ότι υπήρχαν οπαδοί και των δυο ομάδων. Είναι γνωστή εδώ και καιρό η θέση τόσο της ηγεσίας της Δύναμης όσο και του πολιτικού της προϊσταμένου, που ήθελαν διακαώς να παραμείνει η απαγόρευση μετακίνησης οπαδών, κάτι που θα κάνει το έργο τους πολύ πιο εύκολο.

Η ηγεσία της Δύναμης, δίνει την εντύπωση πως περίμενε στην γωνιά, ώστε να επαναφέρει το ζήτημα της μετακίνησης οπαδών, ενώ καλά γνωστή είναι και η θέση πως η αστυνόμευση επικίνδυνων αγώνων είναι πολυτέλεια.

Η στάση της Αστυνομίας, έρχεται να επιβεβαιώσει όλους όσους έλεγαν πως το φετινό πρωτάθλημα θα είναι ίσως το πιο δύσκολο ως προς τα εξωαγωνιστικά ζητήματα, ενώ με το καλημέρα, οι Αρχές έδειξαν τις προθέσεις τους. Προθέσεις, που μοναδικό στόχο έχουν την αποποίηση των ευθυνών τους να παρέχουν ουσιαστική προστασία στους πολίτες που επιλέγουν να περάσουν το απόγευμα τους, παρακολουθώντας ένα ποδοσφαιρικό αγώνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παίζουν μπάλα πολλοί με τα χρήματα του ποδοσφαίρου-Αγγίζουν τα 100 εκατομμύρια τα έσοδα

Εξάλλου, θα πρέπει να σημειωθεί πως δουλειά της Αστυνομίας είναι η καταστολή και η πρόληψη, όχι η επιβολή ομαδικής τιμωρίας, επειδή αδυνατεί να διαχειριστεί δύσκολες καταστάσεις.

Οι αρμόδιες Αρχές είχαν δεκάδες ευκαιρίες να πάρουν ολιστικά μέτρα για πάταξη φαινομένων βίας στα γήπεδα, ωστόσο, αντ’ αυτού, για μια ακόμα φορά επιλέγουν τον εύκολο δρόμο, ρίχνοντας το μπαλάκι της ευθύνης στο γήπεδο της ΚΟΠ.

Για μια ακόμη φορά η Αστυνομία και ευρύτερα η Πολιτεία, δείχνουν ότι δεν έχουν Plan b, ακολουθώντας ξανά μια κοντόφθαλμη πολιτική για πάταξη της βίας εντός και εκτός γηπέδων, αναμένοντας το νομοσχέδιο το οποίο θα τεθεί στην Βουλή, ως το όπλο για πάταξη του φαινομένου, αν και αστυνομικοί της πρώτης γραμμής, εξέφρασαν οι ίδιοι την άποψη πως κάποιες από τις πρόνοιες του εν λόγω νομοσχεδίου, είναι ανεφάρμοστες.

Επιπλέον, είναι κοινός αποδεκτό, πως τα σοβαρά επεισόδια, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς, δεν εκτυλίσσονται εντός αλλά εκτός των γηπέδων. Και αν την ευθύνη για το τι μπαίνει και τι όχι στα γήπεδα την έχουν οι επιτηρητές, την ευθύνη για το τι συμβαίνει εκτός, την έχει η Αστυνομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μέτρα για πάταξη του χουλιγκανισμού που αποδεδειγμένα δεν λειτουργούν-Τα παραδείγματα άλλων χωρών

Τα επεισόδια, τα οποία επικαλείται η Αστυνομία στην πρόσφατη επιστολή της, καταγράφηκαν εκτός γηπέδου, όπως η επίθεση οπαδών του Απόλλωνα σε φίλο της Ανόρθωσης, περιστατικό το οποίο σημειώθηκε αρκετά μακριά από το γήπεδο και περίπου μια ώρα πριν την έναρξη του αγώνα. Η Αστυνομία, καταγράφει στα σοβαρά επεισόδια, το άναμμα πυρσών και τη ρήξη κροτίδων στην πορεία των οργανωμένων του Απόλλωνα, ενώ εγείρει και θέματα αντικοινωνικής συμπεριφοράς οπαδών, καθώς αναφέρει, «μεγάλος αριθμός οπαδών των δύο ομάδων κυρίως σε βόρεια και νότια κερκίδα, είχαν συνεχώς καλυμμένα τα πρόσωπα τους και επιδείκνυαν αντικοινωνική και παραβατικἠ συμπεριφορά».

Αναφορές γίνονται και για άναμμα πυρσών εντός του γηπέδου, εγείροντας ζητήματα ελλιπούς ελέγχου, που είναι ευθύνη των επιτηρητών, ένα θέμα το οποίο παρατηρείτο ανέκαθεν, όταν την ευθύνη των ελέγχων είχε και η Αστυνομία.

Όλοι όσοι πήγαιναν γήπεδο και πριν από την κάρτα φιλάθλου, θα θυμούνται τους ελέγχους από μέλη της Αστυνομίας, όπως θα θυμούνται επίσης και τις καθυστερήσεις στην έναρξη των ντέρμπι, λόγω χαμηλής ορατότητας εξ αιτίας των πολλών καπνογόνων κα πυρσών.

Το άναμμα πυρσών δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στους αθλητικούς χώρους. Τα ζητήματα παρατηρούνται κυρίως εκτός γηπέδων, όπως παρουσιάζονταν πάντα αλλά η Αστυνομία υπεραμεινόταν των χειρισμών της, με δικαιολογίες ότι αυτά έγιναν μακριά από το γήπεδο ή ακόμα και μειώνοντας την σοβαρότητα τους. Ωστόσο, τώρα είναι της... Αστυνομίας τα ξύλα;

Πάντως η επιστολή της Αστυνομίας, αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από την ΚΟΠ, ενώ ήδη άρχισε η επιβολή ποινών σε ομάδες, οπαδοί των οποίων επιδεικνύουν παραβατική συμπεριφορά.

Δειτε Επισης

Απάντησε για την φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων σε στέγη ηλικιωμένων η Ευαγγέλου-«Λύση ανάγκης»
Βγάζει offside την Αστυνομία η ΚΟΠ-«Καμία σχέση τα επεισόδια με το μέτρο απαγόρευσης φιλάθλων»
Διελκυστίνδα Κυβέρνησης-Βουλής οι νομοθετικές ρυθμίσεις για τα επεισόδια
ΒΙΝΤΕΟ: Καταγγελία για ξυλοδαρμό οπαδού σε αμαξίδιο από ΜΜΑΔίτες
Συνελήφθησαν για επιθετικά όργανα και κλοπιμαία δύο νεαροί στην Πάφο
Υπέστη εγκαύματα 30χρονος από τη φωτιά σε εργοστάσιο-Συνελήφθη για κλοπή ρεύματος από την ΑΗΚ
Πώς απαντά για τρύπες στα μέτρα της Αστυνομίας ο Χαρτσιώτης-Εγχειρίστηκε τραυματίας αστυνομικός
Δεκαεπτά οι αναζητούμενοι για την «εισβολή» στο Αλφαμέγα-Έξω από το ΣΥΦΑΕΛ οι τέσσερις συλλήψεις (pics)
Δηλώνουν έτοιμοι για συνέχιση του πολέμου στη Χαμάς-«Συσσώρευση εμπειριών, στρατολογήθηκαν νέες γενιές»
Νέα φερόμενη απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ-Συνελήφθη από το FBI 58χρονος