Υπό την αίρεση του Ανωτάτου η συνάντηση Ελεγκτή με Χαρτσιώτη στις 23 Σεπτεμβρίου-Απαντά στα πυρά ο ΥΔΔΤ

Στις 23 Σεπτεμβρίου έχει οριστεί το... ραντεβού μεταξύ Γενικού Ελεγκτή και του υπουργού Δικαιοσύνης, ώστε να συζητηθεί το νομοσχέδιο για την μετατροπή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σε Ελεγκτικό Συμβούλιο, με τον Μάριου Χαρτσιώτη, την ίδια ώρα, να απαντά στα πυρά που εξαπέλυσε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο οποίος μεταξύ άλλων έδειξε φίμωση αλλά και προσωπικό θέμα και όχι θεσμικό.

Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί πως το ραντεβού ορίστηκε πριν την ανακοίνωση του Ανωτάτου Συμβουλίου, ότι θα ανακοινώσει την απόφαση του στην αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα για παύση του Γενικού Ελεγκτή. Ως εκ τούτου, στο σενάριο το Συμβούλιο να αποφασίσει παύση του, τότε το ραντεβού αναβάλλεται και θα γίνει με τον διάδοχο του, ενώ σε αντίθετη περίπτωση, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ο κ. Χαρτσιώτης, εξέφρασε την απαρέσκειά του, για την τοποθέτηση του Γενικού Ελεγκτή, επί ενός Νομοσχεδίου, το οποίο, όπως ανέφερε, «δεν έχει δει ακόμη και το οποίο κατέκρινε», ενώ σημείωσε πως «θα μπορούσε να περιμένει να ακούσει τις θέσεις της Κυβέρνησης και να δει το Νομοσχέδιο, όταν θα συναντηθούν και μετά να τοποθετηθεί». Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι ο καθένας δικαιούται να ακολουθεί τη δική του στρατηγική.

Σε δηλώσεις του στο «Μέρα Μεσημέρι», ο κ. Χαρτσιώτης σημείωσε αρχικά ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο, με τη χθεσινή απόφασή του, εξουσιοδότησε τον Υπουργό Δικαιοσύνης να προχωρήσει σε συγκεκριμένα διαβήματα με τα δύο πλέγματα νομοσχέδιών για εκσυγχρονισμό της Νομικής Υπηρεσίας και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας».

Πρόκειται, όπως εξήγησε, για «δύο ριζοσπαστικές ρυθμίσεις, ίσως οι μεγαλύτερές στην Κυπριακή Δημοκρατία. Πριν τον Νομοτεχνικό Έλεγχο επιλέξαμε να έχουμε συναντήσεις με τον Γενικό Εισαγγελέα, τον βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, τον Γενικό Ελεγκτή και τον βοηθό Γενικό Ελεγκτή, ώστε να εξηγήσουμε τις σκέψεις και τη φιλοσοφία, πριν τον εκσυγχρονιστικών ρυθμίσεων».

Προηγήθηκε, συνέχισε ο κ. Χαρτσιώτης, η συνάντηση με τον Γενικό και βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, όπου επεξηγήθηκε η φιλοσοφία και το σκεπτικό του Νομοσχεδίου για το διαχωρισμό των εξουσιών, ενώ πρόσθεσε πως ξεκίνησε κατ’ αρχήν συζήτηση, η οποία θα και θα συνεχιστεί.

«Επικοινωνήσαμε με Ελεγκτή και καθορίστηκε συνάντηση στις 23 Σεπτεμβρίου. Έδωσα προγενέστερες ημερομηνίες και ο ίδιος πρότεινε τις 23 Σεπτεμβρίου», σημείωσε ο κ. Χαρτσιώτης.

Έντονη αντίδραση για την ανακοίνωση του Ελεγκτή

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ο υπουργός Δικαιοσύνης, σημείωσε ότι το γραφείο του Γενικού Ελεγκτή επέλεξε να εκδώσει ανακοίνωση λέγοντας για φίμωση, μέτωπα με την Κυβέρνηση και ανοιχτά θέματα.

«Ο κάθε φορέας επιλέγει την στρατηγική που θα ακολουθήσει. Η Ελεγκτική επέλεξε πριν μας συναντήσει, να τοποθετηθεί με μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα, συμπεριλαμβάνοντας σκληρούς χαρακτηρισμούς σε βάρος της Κυβέρνησης, πριν συναντηθούμε και διαβουλευτούμε», σημείωσε ο κ. Χαρτσιώτης.

Τόνισε εξάλλου πως, «ο καθένας λοιπόν επιλέγει την τακτική και στρατηγική που είναι καλύτερη υπό τις περιστάσεις. Η καλύτερη για την Ελεγκτική είναι να εκδώσει ανακοίνωση, εγώ δεν θα μπω σε αυτή τη διαδικασία, δεν θα υπεισέλθω στο περιεχόμενο της ανακοίνωσης και δεν θα πω κάτι περισσότερο απ’ όσα έχουν ανακοινωθεί. Θα κάνω υπομονή μέχρι να συναντηθώ μαζί τους, όπου θα τους εξηγήσω το σκεπτικό και θα τους απαντήσω αν χρειαστεί στα ερωτήματά τους».

Καταληκτικά, υπέδειξε ότι «στόχος είναι αναλυτική συζήτηση και διαβούλευση. Κάποιοι προσέτρεξαν να εκδώσουν ανακοίνωση. Η ανακοίνωση περιλαμβάνει χαρακτηρισμούς και θέματα, ίσως θα ήταν καλύτερα να δούμε το νομοσχέδιο. Σέβομαι τις απόψεις του και λέω ότι ίσως προτρέχουμε. Θα ήταν καλύτερα να δούμε τα νομοσχέδια και μετά να ανταλλάζουμε απόψεις εάν πρόκειται για φίμωση είτε, είτε, είτε. Επιβάλλετο λίγη υπομονή, όμως η στρατηγική του καθενός επιλέγεται από τον καθένα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επίθεση Οδυσσέα σε Κυβέρνηση για την μεταρρύθμιση της Ελεγκτικής-Προαναγγέλλει προσφυγή στο Δικαστήριο

Δειτε Επισης

Συνελήφθη και 24χρονος για τα επεισόδια στο «Άλφαμεγα»
Υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά στον Δήμο Πέγειας
Συνελήφθησαν άλλα τρία πρόσωπα που μπήκαν χωρίς εισιτήριο στο «Άλφαμεγα»
Υπέγραψε την παύση Οδυσσέα Μιχαηλίδη η Αννίτα Δημητρίου ως Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας
Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο για επεισόδια στο «Άλφαμέγα»-Φέρεται να μπήκε παράνομα στο γήπεδο
Χειροπέδες σε τρία πρόσωπα από Αστυνομία Βρετανικών Βάσεων για παράνομη παγίδευση πτηνών
Το φανταστικό σενάριο, οι ευθύνες της Αστυνομίας και οι χούλιγκανς που αφήνουμε να διοικούν
Υπό κράτηση οι τρείς συλληφθέντες για τα επεισόδια στο «Άλφαμέγα»-Αναζητούν στοιχεία για άλλους 29
Σκληρή και χειρότερη από Ρίκκου η απόφαση για Οδυσσέα-«Παρασυρόμενος από τις Σειρήνες της δημοφιλίας, σύγχυσε τα όρια»
«Μία μαύρη μέρα για την Ελεγκτική, κατάμαυρη για την Κύπρο»-Κατηγορηματικός ο Οδυσσέας