Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Δικαιολογημένα υπάρχει από την κοινωνία αμφισβήτηση προς τους θεσμούς

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης παρέλαβε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, την ετήσια έκθεση της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ), για το 2023.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθυνόμενος στον Πρόεδρο και τα μέλη της ΕΔΥ υπογράμμισε την σημασία του ρόλου των μελών της ΕΔΥ λέγοντας ότι «ζούμε σε μία περίοδο που δικαιολογημένα υπάρχει από την κοινωνία μια γενικότερη αμφισβήτηση προς τους θεσμούς και πρέπει να παραδεχτούμε ότι σε μεγάλο βαθμό είναι δικαιολογημένη αυτή η αμφισβήτηση».

Άρα, συνέχισε, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, «ο καθένας από μας μέσα από τον ρόλο του πρέπει να δείξουμε με πράξεις ότι εργαζόμαστε για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Στο τέλος της ημέρας είμαστε όλοι εδώ για να εξυπηρετήσουμε την κοινωνία και να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες της».

Επεσήμανε ότι στη μεγάλη πρόκληση της μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας η ΕΔΥ είναι από τους πιο βασικούς, αν όχι ο πιο βασικός πυλώνας. Μια μεταρρύθμιση, συνέχισε, «που ευελπιστούμε ότι θα εξυπηρετήσει και στον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του κράτους. Ένα κράτος που πρέπει να είναι πιο αποδοτικό πρώτα και πάνω από όλα προς τον πολίτη».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, είναι και οι προσλήψεις που γίνονται «και χαίρομαι διότι βλέπω, ειδικότερα συγκρινόμενα με τα προηγούμενα χρόνια, η αμφισβήτηση των αποφάσεων να έχει μειωθεί σε σημαντικό βαθμό, αλλά και οι αποφάσεις των δικαστηρίων συνολικά επιβεβαιώνουν αυτές τις αποφάσεις».

Ανέφερε ότι ακόμη «εκεί και όπου γίνεται κριτική -εγώ λέω ναι μπορούν να γίνουν και λάθη μέσα στο πλαίσιο λήψης της οποιασδήποτε απόφασης- και μέσα σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας και να τα διορθώνουμε. Είμαστε εδώ για να έχουμε την τόλμη, όποτε γίνονται λάθη να παίρνουμε αποφάσεις και να τα διορθώνουμε».

Τόνισε ακόμη ότι ο ρόλος της ΕΔΥ είναι καθοριστικός στη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για εκσυγχρονισμό του κράτους, το οποίο, όπως ανέφερε, θα είναι πιο αποδοτικό για τον πολίτη, αλλά την ίδια στιγμή, συμπλήρωσε, «και στην κοινή προσπάθεια να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του κυπριακού λαού και να αντιμετωπίσουμε την, σε μεγάλο βαθμό, αμφισβήτηση της κοινωνίας προς τους θεσμούς, γενικότερα».

Από πλευράς του ο κ. Παπαγεωργίου επιδίδοντας την Έκθεση σημείωσε ότι η υλοποίηση των δράσεων της Επιτροπής βρίσκεται σε πολύ καλή πορεία λέγοντας ότι αυτό διαπιστώνεται μέσα και από την Έκθεση των πράξεων της ΕΔΥ για το 2023.

Πρόσθεσε ότι μέσα και από τις αποφάσεις των δικαστηρίων εμπεδώνεται η κουλτούρα ότι η ΕΔΥ παίρνει αποφάσεις που δεν είναι εύκολο να ανατραπούν (στο δικαστήριο), παρόλο που υπάρχουν αποφάσεις, που δυστυχώς, όπως είπε, ανατρέπονται.

Μιλώντας για την μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας, ο κ. Παπαγεωργίου είπε, μεταξύ άλλων, ότι η μεταρρύθμιση στοχεύει σε αυτά που προανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης προσθέτοντας ότι «μέσω των σύγχρονων εργαλείων που μπαίνουν στο σύστημα και εφαρμόζονται, θα υπάρχει επιλογή ατόμων που θα κρίνονται ως οι πιο κατάλληλοι για την συγκεκριμένη θέση».

Υπέδειξε ακόμη ότι η Δημόσια Υπηρεσία είναι η «ραχοκοκαλιά» πάνω στην οποία είναι στημένο όλο το σύστημα του κράτους και αν δεν δουλεύει σωστά η Δημόσια Υπηρεσία τα αποτελέσματα έχουν αντίκτυπο σε όλους τους τομείς.

Ο κ. Παπαγεωργίου ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη που είναι, όπως είπε, «συνοδοιπόρος στην προσπάθεια της ΕΔΥ για εκσυγχρονισμό» σημειώνοντας ότι «τα ευεργετικά αποτελέσματα θα φανούν σε όλους».

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρέσβη της Αιγύπτου στην Κύπρο, Amr Mohsen Hamza, ενόψει της λήξης της θητείας του στην Κύπρο.

Δειτε Επισης

Πρώτη συνάντηση με τη Φον ντερ Λάιεν είχαν οι υποψήφιοι για τη νέα Κομισιόν
Διαβεβαίωση αρμόδιας επιτροπής ΕΚ για Επιτρόπους-«Θα ενεργήσουν μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες»
Επίσπευση διαδικασίας για αναθεώρησης νομοθεσίας ΡΙΚ ζήτησε το Υπουργείο Εσωτερικών
Υπέγραψε την παύση Οδυσσέα Μιχαηλίδη η Αννίτα Δημητρίου ως Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας
ΠτΔ: Ο Κρανιδιώτης ήταν κυνηγός του ονείρου και θιασώτης του εφικτού
Τον ερχόμενο Μάρτιο το συνέδριο του ΡΤΚ-Ξανά υποψήφιος ο Έρχουρμαν
Διεθνές ενδιαφέρον για την απόφαση παύσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη (pics)
«Μία μαύρη μέρα για την Ελεγκτική, κατάμαυρη για την Κύπρο»-Κατηγορηματικός ο Οδυσσέας
Αντιδράσεις κομμάτων και πολιτικών προσώπων στην απόφαση παύσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη
Σήκωσε το γάντι η Κυβέρνηση και απάντησε στα πυρά Οδυσσέα σε ΠτΔ-«Απορρίπτουμε αυτή την αντίληψη»