Μόνο κλητήρα έχει δικό της η Αρχή κατά της Διαφθοράς-Θα μετατραπεί σε Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου

Την πρόθεση προώθησης αλλαγών σε ό,τι αφορά την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς εξέφρασαν βουλευτές της Επιτροπής Θεσμών, στο πλαίσιο της συζήτησης για την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κράτος δικαίου.

Λαμβάνοντας τον λόγο, το μέλος της Μάκης Κωνσταντινίδης, ανέφερε πως η Αρχή έχει συνεισφέρει αρκετά στη διαδικασία ετοιμασίας αυτής της έκθεσης. Ερωτηθείς από τον πρόεδρο της Επιτροπής, Δημήτρη Δημητρίου, εάν λύθηκαν τα ζητήματα στελέχωσης που αντιμετωπίζει η Αρχή και κατά πόσον θα τη βοηθούσε η μετατροπή σε Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, ο κ. Κωνσταντινίδης εξήγησε πως το πρόβλημα της Αρχής σήμερα είναι η έλλειψη ανθρωπίνου δυναμικού. Όπως εξήγησε, πέραν των πέντε μελών, εργάζονται δύο πρόσωπα με απόσπαση από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, εκ των οποίων το ένα σε 40 μέρες θα επιστρέψει στην υπηρεσία του. Επίσης έχουν επτά πρόσωπα από τον ιδιωτικό τομέα, εκ των οποίων οι έξι δικηγόροι, και ακόμη πέντε άτομα εναλλάξιμο προσωπικό. Το μόνο άτομο που τους ανήκει οργανικά, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, είναι ο κλητήρας.

Εξέφρασε την άποψη ότι θα ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα, αν ήταν νομικό πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, επειδή θα τους προσέφερε πολύ μεγαλύτερη ευελιξία, ώστε να προσλαμβάνουν τα άτομα που χρειάζονται και όχι αυτούς που εκφράζουν ενδιαφέρον να αποσπαστούν στην Αρχή. Ο κ. Δημητρίου απάντησε ότι δεν θεωρεί πως προκύπτει ζήτημα συνταγματικότητας και εξέφρασε πρόθεση να αναλάβει η Βουλή, με πρόταση νόμου, να ρυθμίσει το ζήτημα της μετατροπής, ώστε να έχει ευελιξία και μεγαλύτερη παραγωγικότητα στο να επιτελέσει το έργο της.

Πάντως, η βουλεύτρια του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, παρουσιάστηκε επικριτική ως προς την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, λέγοντας ότι αυτό που είχαν οι βουλευτές υπόψιν τους και αυτό που τελικά τους παρουσιάστηκε και ψηφίστηκε σε ό,τι αφορά την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς είναι διαφορετικό. Υπέδειξε, πως ενώ άλλες Αρχές εργάζονται ανεξάρτητα από το υπόλοιπο σύστημα, με δικούς τους ανακριτές, χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν, η δική μας αναγκάζεται κάθε φορά να αναθέτει υποθέσεις σε εξωτερικούς συνεργάτες, να εργάζεται χωρίς προσωπικό και ο Γενικός Εισαγγελέας μπορεί, κάθε φορά που πάει να ακουμπήσει κάτι σημαντικό, να τερματίσει την έρευνα, λέγοντας ότι θα αναθέσει το ζήτημα ο ίδιος στην Αστυνομία. «Συνεπώς δεν θεωρώ ότι η Αρχή σήμερα λειτουργεί αποτελεσματικά ή επιτελεί τον στόχο και τον σκοπό που εμείς είχαμε αρκετά σκεφτεί», τόνισε.

Μάλιστα απέδωσε τον τρόπο που εξελίχθηκαν τα πράγματα στην Κυβέρνηση Αναστασιάδη, λέγοντας πως ήθελε να εξυπηρετήσει επικοινωνιακές προσεγγίσεις. Υπογράμμισε ότι η Αρχή θα πρέπει να διαφοροποιηθεί με ουσιαστικές εξουσίες, ώστε ούτε ο Γενικός Εισαγγελέας να μπορεί να την σταματήσει, ούτε να εκλιπαρεί για οικονομική βοήθεια και προσωπικό. Αντιθέτως, υπέδειξε, πρέπει να έχει δικές της ομάδες, για να διασφαλίζεται η εχεμύθεια και να μπορεί να ανταποκρίνεται, και όχι να είναι εξαρτώμενη.

Σημειώνεται ότι, σε ό,τι αφορά την έκθεση για το κράτος δικαίου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης, δήλωσε ότι οι συστάσεις της Επιτροπής αφορούσαν τη διάθεση πόρων και έχει σημειωθεί πρόοδος. Συγκεκριμένα, είπε ότι ο προϋπολογισμός της Ανεξάρτητης Αρχής είναι περίπου 70% αυξημένος για τη νέα χρονιά, για να δοθούν περισσότερα μέσα για να μπορεί να ανταπεξέλθει στα καθήκοντα και υποχρεώσεις της.

Δειτε Επισης

Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών
Ποινικούς ανακριτές για το σκάνδαλο των διαβατηρίων ζητά το ΑΚΕΛ από τον Πρόεδρο
Καρφιά ΔΗΣΥ σε Χαρτσιώτη-«Δεν υπάρχει κατατεθειμένο νομοσχέδιο στη Βουλή»