Έτσι θα γίνει ο διαχωρισμός των εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα-Δημιουργείται διωκτική αρχή, μπαίνει όριο θητείας

Πράσινο άναψε το Υπουργικό Συμβούλιο για τον διαχωρισμό των εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα, αλλά και για τον εκσυγχρονισμό της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, με το νομοσχέδια πλέον να αναμένεται να περάσουν από νομοτεχνικό έλεγχο και δημόσια διαβούλευση, ενώ ακολούθως θα οδηγηθούν στην Βουλή για ψήφιση τους.

Μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ανέφερε πως η προώθηση της υλοποίησης μιας σειράς σημαντικών θεσμικών μεταρρυθμίσεων με σκοπό τον εκσυγχρονισμό του κράτους κρίνεται απαραίτητη.

Όπως είπε, «οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου Χριστοδουλίδη και σε συνέχεια εξαγγελιών του Προέδρου κατά την παρουσίαση των προτεραιοτήτων για το έτος 2024, στο πλαίσιο του ετήσιου προγραμματισμού διακυβέρνησης και ειδικότερα την προτεραιότητα Ανασύνταξη του Κράτους».

Συγκεκριμένα, οι μεταρρυθμίσεις που θα προωθηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα αφορούν:

Πρώτον, εκσυγχρονισμό της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας. Μεταξύ άλλων, προβλέπει το διαχωρισμό του υφιστάμενου ρόλου του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα με την ίδρυση Γραφείου Γενικού Δημόσιου Κατηγόρου και Βοηθού Γενικού Δημόσιου Κατήγορου.

Ο Γενικός Εισαγγελέας θα παραμείνει ως ο νομικός σύμβουλος του κράτους και προϊστάμενος της Νομικής Υπηρεσίας, με τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα να έπεται αυτού.

Οι υφιστάμενες εξουσίες του Γενικού Εισαγγελέα, υπό την ιδιότητά του ως δημόσιος κατήγορος, θα ασκούνται από τον νέο θεσμό του Γενικού Δημόσιου Κατηγόρου και του Βοηθού Γενικού Δημόσιου Κατήγορου. Στις προτεινόμενες ρυθμίσεις περιλαμβάνεται και ο καθορισμός συγκεκριμένης θητείας των αξιωματούχων, τόσο της εισαγγελικής όσο και της διωκτικής Αρχής.

Όπως τόνισε ο κ. Λετυμπιώτης, «οι εν λόγω ρυθμίσεις συνάδουν με τις κατά καιρούς αναφορές και συστάσεις διαφόρων ευρωπαϊκών και διεθνών οργάνων, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Κράτος Δικαίου και η Ομάδα Κρατών ενάντια στη Διαφθορά, του Συμβουλίου της Ευρώπης, Επιτροπή GRECO. Για την πιο πάνω μεταρρύθμιση θα απαιτείται τροποποίηση συγκεκριμένων μη θεμελιωδών διατάξεων του Συντάγματος που αναφέρονται στις αρμοδιότητες του Γενικού Εισαγγελέα, καθώς και η θέσπιση ή τροποποίηση αριθμού άλλων νομοθετημάτων».

Δεύτερον, εκσυγχρονισμό της Ελεγκτικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η ίδρυση Ελεγκτικού Συμβουλίου, το οποίο θα απαρτίζεται από τον Γενικό Ελεγκτή ως Πρόεδρο, τον Βοηθό Γενικό Ελεγκτή ως Αντιπρόεδρο και τρία μέλη.

Στις προτεινόμενες ρυθμίσεις θα περιλαμβάνεται και ο καθορισμός της θητείας του Γενικού, Βοηθού Γενικού Ελεγκτή και των μελών του Ελεγκτικού Συμβουλίου. Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις στοχεύουν στην περαιτέρω ενίσχυση της ανεξαρτησίας, αποτελεσματικότητας και συλλογικότητας κατά την υλοποίηση του έργου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Ερωτηθείς ο κ. Λετυμπιώτης για την κατάθεση του νομοσχεδίου που αφορά τη Νομική Υπηρεσία, ανέφερε ότι στόχος είναι να υποβληθεί εντός του έτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χάραξαν γραμμές για το Πόθεν Έσχες Εισαγγελέα και Βοηθού-Υπόθεση Κατσουνωτού και Θανάση στην πρώτη «διαμάχη»

Δειτε Επισης

Συνελήφθη και 24χρονος για τα επεισόδια στο «Άλφαμεγα»
Υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά στον Δήμο Πέγειας
Συνελήφθησαν άλλα τρία πρόσωπα που μπήκαν χωρίς εισιτήριο στο «Άλφαμεγα»
Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο για επεισόδια στο «Άλφαμέγα»-Φέρεται να μπήκε παράνομα στο γήπεδο
Χειροπέδες σε τρία πρόσωπα από Αστυνομία Βρετανικών Βάσεων για παράνομη παγίδευση πτηνών
Το φανταστικό σενάριο, οι ευθύνες της Αστυνομίας και οι χούλιγκανς που αφήνουμε να διοικούν
Υπό κράτηση οι τρείς συλληφθέντες για τα επεισόδια στο «Άλφαμέγα»-Αναζητούν στοιχεία για άλλους 29
Σκληρή και χειρότερη από Ρίκκου η απόφαση για Οδυσσέα-«Παρασυρόμενος από τις Σειρήνες της δημοφιλίας, σύγχυσε τα όρια»
Κατακεραύνωσε και έπαυσε τον Οδυσσέα το Συμβούλιο-Καταπέλτης η απόφαση
Κατά μέτωπο επίθεση Οδυσσέα μετά την παύση του-«Σήμερα νίκησε το σύστημα»