Ψήφο από τα 17 και αυτόματη εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο αποφάσισε το Υπουργικό

Την εφαρμογή της εξαγγελίας του Προέδρου της Δημοκρατίας για δικαίωμα ψήφου από τα 17 χρόνια και την αυτόματη εγγραφή των ψηφοφόρων στον εκλογικό κατάλογο αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο. Ταυτόχρονα, προωθείται η αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου για τις κρατικές συντάξεις, ώστε αφενός να επεκταθεί η ηλικία στο 65ο έτος και αφετέρου να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα αποποίησης της κρατικής σύνταξης από αξιωματούχο, ώστε να μην του καταβάλλονται πολλαπλές συντάξεις ως απόρροια πολλαπλών αξιωμάτων.

Όπως ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, θα προωθηθεί η αναθεώρηση της εκλογικής νομοθεσίας, μέσω αυτόματης εγγραφής στον μόνιμο εκλογικό κατάλογο, ο οποίος παρέχει το δικαίωμα συμμετοχής σε όλες τις εθνικές εκλογές. Επίσης θα αναθεωρηθεί για να μειωθεί το ηλικιακό όριο του δικαιώματος του εκλέγειν στα 17 έτη.

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές «στοχεύουν να συμβάλουν στην προαγωγή και εμπέδωση της δημοκρατικής κουλτούρας στη νέα γενιά, ενώ παράλληλα, μέσα από την απλοποίηση των διαδικασιών, ενθαρρύνεται ευρύτερα η άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν», τόνισε ο κ. Λετυμπιώτης.

Αποποίηση συντάξεων αξιωματούχων

Επίσης, αποφασίστηκε η αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου για την καταβολής σύνταξης σε κρατικούς αξιωματούχους, μέσω δύο νομοθετημάτων: Την επέκταση της ηλικίας έναρξης της καταβολής της σύνταξης για το σύνολο των αξιωματούχων από το 60ο έτος, που ισχύει σήμερα, στο 65ο και τη θεσμοθέτηση της δυνατότητας αποποίησης της κρατικής σύνταξης από αξιωματούχο που λαμβάνει λειτούργημα, αξίωμα ή θέση. Σε αυτούς περιλαμβάνεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, οι πρόεδροι των ΕΟΑ, οι δήμαρχοι και οι Υπουργοί, οι Υφυπουργοί και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Ο κ. Λετυμπιώτης διευκρίνισε ότι οι αξιωματούχοι θα δύνανται να αποποιούνται οποιαδήποτε από τις συντάξεις που λαμβάνουν ή θα λαμβάνουν στο μέλλον, ώστε να μην τους καταβάλλονται πολλαπλές συντάξεις, ως απόρροια των πολλαπλών αξιωμάτων που κατείχαν. Αυτό θα γίνεται μέσω δήλωσης αποποίησης, που θα υποβάλλεται στο Υπουργείο Οικονομικών.

Προσθέτοντας ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε ότι, «στην επόμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της ερχόμενης εβδομάδας, όχι την αυριανή, ενδεχομένως να υποβληθούν και από το Υπουργείο Οικονομικών οι δύο προτάσεις που αφορούν τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα των αξιωματούχων. Άρα, όπως αντιλαμβάνεστε, στόχος είναι η επιτάχυνση της προώθησης αυτών των νομοσχεδίων το συντομότερο δυνατόν. Είναι κάτι το οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αναφέρει και ως Κυβέρνηση έχουμε στόχο να ανταπεξέλθουμε, να ανταποκριθούμε σ όλα όσα έχουμε υποσχεθεί στον κυπριακό λαό».

Εκσυγχρονιστική ατζέντα

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε κατ’ αρχήν το πλαίσιο και εξουσιοδότησε τους αρμόδιους Υπουργούς να προχωρήσουν άμεσα στις δέουσες ενέργειες για προώθηση των μεταρρυθμίσεων και κατάθεση των νομοθετημάτων.

Αυτές οι μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, «εμπίπτουν στο πλαίσιο εφαρμογής μιας ευρύτερης, εκσυγχρονιστικής ατζέντας της Κυβέρνησης, που στοχεύει στην εμπέδωση των αρχών χρηστής διακυβέρνησης εντός των δομών και δράσεων της πολιτείας, στην ανανέωση και περαιτέρω βελτιστοποίηση του τρόπου λειτουργίας σημαντικών θεσμών του κράτους, στη βάση των σύγχρονων αναγκών και καλών πρακτικών άλλων ευρωπαϊκών χωρών, στην ενίσχυση του κράτους δικαίου, της διαφάνειας και λογοδοσίας».

Έκανε, επίσης, λόγο για ρύθμιση διαχρονικών στρεβλώσεων, για τις οποίες υπάρχουν δικαιολογημένα κοινωνικές αντιδράσεις, καθώς και για προαγωγή και διεύρυνση της συμμετοχικής δημοκρατίας και των δημοκρατικών διαδικασιών και κατ’ επέκταση στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς.

«Με την ίδια προσήλωση θα συνεχίσουμε την σκληρή και αποτελεσματική δουλειά χωρίς χρονοτριβές και σε ανταπόκριση των προσδοκιών της κοινωνίας, προς υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού μας προγράμματος. Βούλησή μας παραμένει η τάχιστη προώθηση του κυβερνητικού έργου, με επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και με το βλέμμα στην καθημερινότητα αλλά και με την αντιμετώπιση χρόνιων παθογενειών», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Διαβεβαίωσε, ταυτόχρονα, πως το πλάνο που χαράζει το πρόγραμμα διακυβέρνησης του Νίκου Χριστοδουλίδη προχωρά με εντατικούς ρυθμούς, αποκαλώντας το «το κοινωνικό μας συμβόλαιο με τους πολίτες». Οι μεταρρυθμίσεις έχουν νόημα όταν επιτελούν έναν κοινωνικό στόχο και αυτόν ως αποστολή, κατέληξε.

Δειτε Επισης

Πρώτη συνάντηση με τη Φον ντερ Λάιεν είχαν οι υποψήφιοι για τη νέα Κομισιόν
Διαβεβαίωση αρμόδιας επιτροπής ΕΚ για Επιτρόπους-«Θα ενεργήσουν μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες»
Επίσπευση διαδικασίας για αναθεώρησης νομοθεσίας ΡΙΚ ζήτησε το Υπουργείο Εσωτερικών
Υπέγραψε την παύση Οδυσσέα Μιχαηλίδη η Αννίτα Δημητρίου ως Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας
ΠτΔ: Ο Κρανιδιώτης ήταν κυνηγός του ονείρου και θιασώτης του εφικτού
Τον ερχόμενο Μάρτιο το συνέδριο του ΡΤΚ-Ξανά υποψήφιος ο Έρχουρμαν
Διεθνές ενδιαφέρον για την απόφαση παύσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη (pics)
«Μία μαύρη μέρα για την Ελεγκτική, κατάμαυρη για την Κύπρο»-Κατηγορηματικός ο Οδυσσέας
Αντιδράσεις κομμάτων και πολιτικών προσώπων στην απόφαση παύσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη
Σήκωσε το γάντι η Κυβέρνηση και απάντησε στα πυρά Οδυσσέα σε ΠτΔ-«Απορρίπτουμε αυτή την αντίληψη»