Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Θεσμών η έκθεση για το κράτος δικαίου

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών πραγματοποίησε μία πρώτη συνεδρίαση για το θέμα της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κράτος δικαίου, επικεντρώνοντας στις πρώτες δύο παραγράφους της έκθεσης που αφορούν την αποτελεσματικότητα της δικαιοσύνης και της καταπολέμησης της διαφθοράς.

Μεταξύ των προσκεκλημένων στην Επιτροπή ήταν ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Μάριος Χαρτσιώτης και η Υφυπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα, Μαριλένα Ραουνά.

Και οι τρεις Υπουργοί έκαναν μία θετική αποτίμηση της έκθεσης για το 2024, σημειώνοντας ότι καταγράφηκε πρόοδος στις πέντε από τις έξι συστάσεις της έκθεσης του 2023.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, είπε ότι είναι δεδηλωμένη και σταθερή η πρόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας για πλήρη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη βελτίωση του κράτους δικαίου στην Κύπρο. Σημείωσε ότι η αξιολόγηση έκθεσης και η πρόοδος υλοποίησης των συστάσεων έχει ξεκινήσει.

Καταγράφοντας μια πρώτη αντίδραση για την έκθεση, είπε ότι σημειώνεται πρόοδος σε πέντε από τις έξι συστάσεις της έκθεσης του 2023, με περιθώρια για βελτίωση. Τόνισε ότι έχει σημασία ότι δεν μπήκε κάποια νέα θεματική ή σύσταση στην έκθεση του 2024, σε σχέση με έκθεση προηγούμενου έτους.

Η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω για ευρωπαϊκά θέματα, Μαριλένα Ραουνά, ανέφερε ότι στην έκθεση αξιολογείται θετικά η κατάσταση του κράτους δικαίου στην Κύπρο. Υπογράμμισε τη στενή, συνεχή και αγαστή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και την προσήλωση στη βελτίωση και ενίσχυση του κράτους δικαίου.

Σε σχέση με διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για τη δεύτερη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κύπρο, είπε ότι στην ατζέντα που υιοθετήθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ιουνίου, η ενίσχυση του κράτους δικαίου βρίσκεται στους βασικούς πυλώνες της ΕΕ. Επιπλέον, ανέφερε ότι η Κύπρος έθεσε ως προτεραιότητα την ενίσχυση του κράτους δικαίου και στις διαπραγματεύσεις με το τρίο της Προεδρίας με Πολωνία και Δανία για το 18μηνο πρόγραμμα, ενώ θα είναι προτεραιότητα και στη δική μας προεδρία.

Ο Αναπληρωτής Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Νικόλαος Ίσαρης, χαιρέτισε τη συζήτηση που γίνεται στην Επιτροπή Θεσμών, τόσο άμεσα μετά τη δημοσίευση της έκθεσης στις 24 Ιουλίου και παρότρυνε και την κοινωνία των πολιτών, ειδικά τους όσους συμμετείχαν στη διαμόρφωση της έκθεσης να ανοίξουν τη συζήτηση για το κράτος δικαίου και την έκθεση ευρύτερα.

Πρόσθεσε ότι στην επόμενη έκθεση για το κράτος δικαίου θα προστεθεί και η διάσταση της ενιαίας αγοράς, για να αντιμετωπιστούν ζητήματα κράτους δικαίου που επηρεάζουν τις επιχειρήσεις, ειδικά τις ΜμΕ.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης, επικεντρώθηκε στα ζητήματα που αφορούν το Υπουργείο του και στα οποία γίνεται αναφορά στην έκθεση και συγκεκριμένα στην απονομή δικαιοσύνης και στην πάταξη της διαφθοράς.

Όσον αφορά την απονομή δικαιοσύνης, είπε ότι στην έκθεση γίνεται θετική αποτίμηση. Για την εκδίκαση καθυστερημένων υποθέσεων γίνεται ιδιαίτερη μνεία ότι έχουμε υπερβεί τον στόχο για 40% φέτος και είμαστε στο 55% της εκδίκασης υποθέσεων που ήταν καθυστερημένες μέχρι 31/12/2018, ανέφερε. Επιπλέον, είπε ότι για τους νέους κανόνες πολιτικής δικονομίας γίνεται αναφορά στην έκθεση ότι έχουν οδηγήσει σε μεγαλύτερη ευελιξία, δίνοντας στους δικαστές εξουσίες για να εμπλέκουν τους διάδικους σε συζητήσεις για να αποφεύγονται άσκοπες αναβολές.

Για την αναφορά στο χαμηλό επίπεδο ψηφιοποίησης της δικαιοσύνης, είπε ότι η Κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη σημασία, διευκρινίζοντας, ωστόσο ότι στο e-justice δεν έχει εμπλοκή με το Υπ. Δικαιοσύνης, αλλά το χειρίζεται η δικαστική υπηρεσία και το αρμόδιο Υφυπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.

Όσον αφορά την έκθεση του κράτους δικαίου, ο Γενικός Ελεγκτής είπε ότι η ΕΥ έθεσε το θέμα της περιορισμένης πρόσβασης στην πληροφόρηση σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, σημειώνοντας ότι οι αναφορές για προσκόμματα που θέτει η παρούσα κυβέρνηση στην Ελεγκτική Υπηρεσία καταγράφονται για πρώτη φορά στην έκθεση, καθώς επί της παρούσας Κυβέρνησης η άρνηση στην πληροφόρηση έχει μορφή επαναλαμβανόμενου μοτίβου, όπως είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών
Ποινικούς ανακριτές για το σκάνδαλο των διαβατηρίων ζητά το ΑΚΕΛ από τον Πρόεδρο
Καρφιά ΔΗΣΥ σε Χαρτσιώτη-«Δεν υπάρχει κατατεθειμένο νομοσχέδιο στη Βουλή»