Ολοκλήρωσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης τα νομοσχέδια για διαχωρισμό των εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα

Ολοκληρώθηκαν από πλευράς Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης τα πλέγματα νομοθετημάτων που αφορούν τις θεσμικές ρυθμίσεις που προωθούνται, αναφορικά με τον εκσυγχρονισμό της Νομικής και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Όπως ενημέρωσε την Επιτροπή Θεσμών της Βουλής ο Μάριος Χαρτσιώτης, είναι προγραμματισμένο, κατά την απογευματινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, να τα καταθέσει, ώστε να συζητηθούν και να παρθούν οι ανάλογες αποφάσεις ή να δοθούν οι εξουσιοδοτήσεις, ώστε να περάσουμε στο επόμενο στάδιο. Υπενθυμίζεται ότι σε ό,τι αφορά τη Νομική Υπηρεσία, το νομοσχέδιο αφορά τον διαχωρισμό των εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα, ώστε να μετατραπούν σε χωριστοί και διακριτοί ρόλοι ο νομικός σύμβουλος του κράτους και ο δημόσιος κατήγορος, ενώ στην περίπτωση του Γενικού Ελεγκτή φαίνεται ότι υπάρχουν αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας τους.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρτσιώτη, δεν πρόκειται για ένα απλό νομοσχέδιο αλλά για πλέγματα νομοθετημάτων. Μετά την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο, θα παρουσιαστούν στους άμεσα εμπλεκόμενους, ώστε να γίνει κατ’ αρχήν ενημέρωση για τη φιλοσοφία και συζήτηση μαζί τους. Θα ακολουθήσει η δημόσια διαβούλευση, ο νομοτεχνικός έλεγχος και ακολούθως η κοινοβουλευτική διαδικασία.

Ο Υπουργός έκανε λόγο για δύο «ριζικές, ριζοσπαστικές συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, που άπτονται τροποποίησης του Συντάγματος και σειράς υφιστάμενων νόμων και ψήφισης νέων νόμων, προκειμένου να γίνουν όλα σύννομα και σωστά».

Ενημέρωσε, μάλιστα, τη Βουλή ότι έκανε ήδη την πρώτη του συνάντηση με τη Νομική Υπηρεσία την Τρίτη για το θέμα, ενώ έχει προγραμματιστεί αντίστοιχη συνάντηση με τον Γενικό Ελεγκτή περί τα τέλη του μήνα, γεγονός που επιβεβαίωσε και ο ίδιος, που βρισκόταν επίσης στη συνεδρία. Ωστόσο, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης δεν έδειξε να συμφωνεί με τις προθέσεις της Κυβέρνησης, λέγοντας ότι στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κράτος Δικαίου, που αποτελούσε και το κύριο θέμα συζήτησης της Επιτροπής, δεν υπάρχει καμία αναφορά σε σχέση με τον υποτιθέμενο εκσυγχρονισμό της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει γενικά καμία σχετική μελέτη, ενώ υποστήριξε πως δεν υπάρχει άλλη υπηρεσία στην Κυπριακή Δημοκρατία, στην οποία έγιναν τόσες αλλαγές αυτοβούλως τα τελευταία χρόνια. «Έγινε αγνώριστη», είπε χαρακτηριστικά.

Περαιτέρω, ο Γενικός Ελεγκτής σημείωσε ότι είναι πολύ σπάνιο μία Ελεγκτική Υπηρεσία να αλλάζει εντελώς μορφή και μοντέλο. Αναφέρθηκε, ωστόσο, στην περίπτωση της Σουηδίας, που το έπραξε το 2020, και είπε ότι από πολυπρόσωπο σύστημα, άλλαξε σε ένα σύστημα που προσομοιάζει αυτό της Κύπρου. Άρα οι χώρες που εκσυγχρονίζονται, κάνουν αυτό που κάνει η Κύπρος, πρόσθεσε. Διευκρίνισε, ωστόσο, πως παρά τη θέση του αυτή, θα συναντηθεί με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και θα συζητήσει μαζί του, εκφράζοντας τις απόψεις του.

Από πλευράς Νομικής Υπηρεσίας, η Έλενα Κλεόπα επιβεβαίωσε ότι ο Μάριος Χαρτσιώτης παρέδωσε τα νομοσχέδια και εξήγησε τη φιλοσοφία των νομοθετημάτων στους επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας. «Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στον διάλογο μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων και να συνδράμουμε στον εκσυγχρονισμό της Υπηρεσίας μας», είπε. Ερωτηθείσα αν η Νομική Υπηρεσία είναι κατ’ αρχήν θετική, απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι δεν είναι σωστό να τοποθετηθεί για κάτι που είναι υπό μελέτη.

Η βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, έθιξε ζήτημα για το γεγονός πως θα κάνει τον νομοτεχνικό έλεγχο των νομοσχεδίων η Νομική Υπηρεσία που είναι άμεσα ενδιαφερόμενη, χαρακτηρίζοντας το γεγονός αυτό «οξύμωρο». Η ίδια θεωρεί πως υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων, ενώ ανέφερε πως υπάρχει καταγεγραμμένη έντονη διαφωνία του Γενικού Εισαγγελέα στη Βουλή. Ρώτησε τον Υπουργό αν δεν θα έπρεπε να δημιουργηθεί μια ομάδα νομικών, υπενθυμίζοντας ότι ο Γιώργος Σαββίδης είπε στη Βουλή πως οι συνεργάτες του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν του είχαν εξηγήσει καλά αναφορικά με την έκθεση της GRECO, και δήλωσε πως κάποιοι έχουν εμμονή με τον διαχωρισμό. «Έχετε και εσείς, και η έκθεση για το Κράτος Δικαίου, και ο Πρόεδρος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαφορετική ανάγνωση έκανε, ωστόσο, η κ. Κλεόπα, λέγοντας πως ο Γενικός Εισαγγελέας ουδέποτε εξέφρασε δημόσια τη διαφωνία του με τον διαχωρισμό εξουσιών. Αυτό που έκανε ήταν να εξηγήσει τη θέση της GRECO, είπε. Πρόσθεσε πως η ανάμειξή του είναι εκ των ων ουκ άνευ, και επειδή είναι νομικοί σύμβουλοι και επειδή τους αφορά άμεσα η αλλαγή. Χαρακτήρισε, μάλιστα, απίστευτα προσβλητική την υπόνοια ότι δύο ανεξάρτητοι αξιωματούχοι δεν μπορούν να συμβάλουν σε μία θεσμική αλλαγή, που μπορεί να αφορά και τον δικό τους θεσμό. Σημείωσε ότι αφορά και τους ίδιους τους λειτουργούς της Νομικής Υπηρσίας, επειδή αφορά την ύπαρξη του θεσμού που υπηρετούν και μπορούν να συμβάλουν θετικά.

Επί του θέματος, ο Υπουργός δήλωσε ότι δεν μπορούν να παρακάμπτονται συντεταγμένες διαδικασίες. Συνέστησε υπομονή, υποδεικνύοντας ότι στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα.

Στη Μεννόγεια οι ανήλικοι παραβάτες

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΑΚΕΛ, Ανδρέα Πασιουρτίδη, ο κ. Χαρτσιώτης ανέφερε επίσης ότι απέστειλαν στη Βουλή τους κανονισμούς για τους χώρους κράτησης ανήλικων παραβατών πριν από ένα μήνα και ανακοίνωσε ότι προχωρούν τάχιστα οι διαδικασίες ώστε να εγκριθεί το κτίριο της Μεννόγειας, που σήμερα φιλοξενούνται αλλοδαποί, ως χώρος κράτησης παιδιών που παρουσιάζουν παραβατικότητα και ως κρατητήρια της Αστυνομίας. Το ζήτημα αυτό επίσης θα τεθεί στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβούλιο.

Όπως εξήγησε, ο εν λόγω χώρος, ο οποίος θα αδειάσει όταν στα τέλη του 2025 οι νυν ένοικοι μεταφερθούν στον νέο χώρο στις Λίμνες, προσφέρεται επειδή ταιριάζει σχεδόν απόλυτα με τις σχετικές πρόνοιες των κανονισμών. Οι πρόνοιες αυτές αφορούν τα δωμάτια κράτησης, τους χώρους υγιεινής, ψυχαγωγίας, εκπαίδευσης, τον φωτισμό, τον εξαερισμό, τα τετραγωνικά μέτρα κ.α. Εάν προσαρμοστεί ο συγκεκριμένος χώρος, θα δοθεί στο κράτος η δυνατότητα να απεμπλακεί από τη διαδικασία ανέγερσης νέου κτιρίου, κάτι που θα ήταν αδύνατον να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2026. Το κτίριο, σύμφωνα με τον Υπουργό, θα μπορεί να λειτουργήσει μετά από κάποιες αλλαγές.

Δειτε Επισης

«Μαθητές καπνίζουν, σπάζουν παράθυρα, κρέμονται από τα παράθυρα»-Αρκετές καταγγελίες για λεωφορεία
«Αντισημιτική απόφαση από ένα μεροληπτικό όργανο»-Η πρώτη αντίδραση Νετανιάχου στο ένταλμα σύλληψης
Χάθηκαν τα ίχνη της 13χρονης Κωνσταντίνας από την οικία της στη Λευκωσία (pic)
Εντός έξι μηνών ολοκληρώνονται οι προσφορές για το δρόμο Πάφου και Πόλης-Εκτιμήσεις για κόστος 90 εκ.
Στη Νομική Υπηρεσία ο φάκελος για τον ανήλικο που έστελνε email για βόμβες στα αεροδρόμια της Ελλάδας
Στα τέλη Ιανουαρίου τοποθετεί την πενταμερή ο Τατάρ-Μίλησε για συμμετοχή ΗΒ «σε χαμηλότερο επίπεδο»
Κολλημένες στην Εισαγγελία εννέα υποθέσεις για το σκάνδαλο Αββακούμ, σε εξέλιξη άλλες έξι
Εντάλματα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κατά Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
Τραβά κόκκινη γραμμή η Μητρόπολη ΓΟΧ Κιτίου για μοναχούς Αββακούμ-Δεν προσχωρούν στους Παλαιοημερολογίτες
Σε διάλεξη της Ακαδημίας Νομικής Υπηρεσίας ο Δικαστής Σάββας Παπασάββα