Χάραξαν γραμμές για το Πόθεν Έσχες Εισαγγελέα και Βοηθού-Υπόθεση Κατσουνωτού και Θανάση στην πρώτη «διαμάχη»

Έδειξαν την γραμμή πλεύσης τους οι δύο πλευρές ενώπιον του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο θα εξετάσει την αναπομπή του Προέδρου για τον Νόμο που αφορά το Πόθεν Έσχες κρατικών αξιωματούχων, που ψηφίστηκε ύστερα από σχετικές προτάσεις νόμου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών και στον οποίο προστίθενται τα πρόσωπα του Γενικού Εισαγγελέα και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα.

Κατά τη σημερινή πρώτη διαδικασία, έγινε προγραμματισμός για τα επόμενα βήματα, δίνονται στις δύο πλευρές χρόνο δύο εβδομάδων προκειμένου να καταθέσουν γραπτώς τις αγορεύσεις, ενώ στη συνέχεια θα οριστεί ημερομηνία κατά την οποία θα εμφανιστούν εκ νέου ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Ωστόσο, ο νομικός Πόλυς Πολυβίου, που μαζί με τον Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, Νικόλα Καλλένο και μια δικηγόρο της Νομικής Υπηρεσίας εκπροσωπούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θέλησε να τοποθετηθεί επί συγκεκριμένων αναφορών που περιλαμβάνονται στην ένσταση που καταχώρησε ο Χρίστος Κληρίδης, δικηγόρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο κ. Πολυβίου, ανέφερε πως πρόκειται για ένα «αμιγώς συνταγματικό θέμα» και ως εκ τούτου, χαρακτήρισε «άσχετες» συγκεκριμένες αναφορές στην ένσταση του κ. Κληρίδη, ο οποίος θέλοντας να δείξει την άμεση εμπλοκή του Γενικού και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα στον δημόσιο λόγο αλλά και σε αποφάσεις δημόσιου συμφέροντος, που απασχόλησαν έντονα την κοινή γνώμη που επέκρινε τους επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσία, παρέπεμψε στην υπόθεση της Άννας Αριστοτέλους εναντίον του Μιχάλη Κατσουνωτού, του θανάτου του Θανάση Νικολάου αλλά και στις καταγγελίες στην Αρχή κατά της Διαφθοράς σε βάρος του Σάββα Αγγελίδη.

Όπως υποστήριξε ο νομικός, «στην ένσταση του ο αγαπητός συνάδελφος αναφέρθηκε σε όχι μόνο συνταγματικά θέματα ή αναφορές, αλλά προβαίνει σε προσωπικές αναφορές στον Γενικό και Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα. Αναφέρεται στην υπόθεση, ενδεικτικά, Άννα Αριστοτέλους και Κατσουνωτού, αναφέρεται στην Επιτροπή Διαφθοράς και στην τραγική ιστορία του Θανάση Νικολάου. Όλα αυτά καταλογίζονται ή φαίνεται να καταλογίζονται στον Γενικό και Βοηθό Εισαγγελέα. Με όλο το σεβασμό, αυτές οι αναφορές είναι άσχετες. Το θέμα είναι θεσμικό και αφορά τον θεσμό του Γενικού Εισαγγελέα και όχι τα όποια πρόσωπα τον κατέχουν. Αυτές οι αναφορές προκαλούν δυσφορία και ενδεχομένως να προκαλέσουν εντυπωσιασμό γενικά. Γνωρίζω βέβαια ότι θα παραβλέψετε ότι πρέπει να παραβλεφθεί αλλά θεώρησα σωστό να το αναφέρω.

Περαιτέρω, ο κ. Πολυβίου υπέδειξε πως ο κύριος άξονας της θέσης τους, είναι πως θα πρέπει να έχουν την ίδια μεταχείριση με τους Δικαστές, ανεξαρτήτως εάν δεν είναι Δικαστές, συνεπώς υπηρετούν επί ίσοις όροις.

Στην αντίπερα όχθη, ο δικηγόρος της Βουλής Χρίστος Κληρίδης, υποστήριξε πως οι αναφορές του στην ένσταση σε πολύκροτες υποθέσεις, είναι για να καταδείξει την εμπλοκή του Γενικού και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα στον δημόσιο λόγο, ενώ υπενθυμίζεται πως στην ένσταση του, κρατά ως σημαία την υπόθεση Ρίκκου Ερωτοκρίτου, ο οποίος ενώ κατείχε τη θέση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, διώχθηκε και καταδικάστηκε για υπόθεση διαφθοράς.

Όπως ανέφερε ο κ. Κληρίδης, «οι αναφορές είναι για να καταδειχθεί ότι ρόλος και ο θεσμός του Γενικού και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, είναι εντελώς διαφορετικός και διαφοροποιημένος από αυτόν των Δικαστών. Έγινε η αναφορά αφού λήφθηκε υπόθεση ο ορισμός του Ανωτάτου, στον οποίο γίνεται αναφορά πως οι δικαστές δεν συμμετέχουν στον δημόσιο διάλογο για θέματα δημοσίου ενδιαφέροντος. {...} Δεν καταλογίστηκε οτιδήποτε στον Γενικό και Βοηθό Εισαγγελέα. Απλώς πρόκειται για παραδείγματα για την εμπλοκή τους στον δημόσιο διάλογο και αναφέρθηκαν υποθέσεις που εξάλλου είναι γνωστές στο Συνταγματικό Δικαστήριο, για να καταδειχθεί ακριβώς ο ρόλος τους, όπως τον είχε περιγράψει και ο Κρίτων Τριανταφυλλίδης, ότι ο Γενικός Εισαγγελέας πρέπει να έχει πολιτικό αισθητήριο».

Επιπρόσθετα των πιο πάνω, ο κ. Κληρίδης ανέφερε πως η θέση της Βουλής το Πόθεν Έσχες δεν αφορά όρους υπηρεσίας, συνεπώς, όπως υπέδειξε, η σχετική πρόνοια του Συντάγματος ότι υπηρετούν επί ίσοις όροις, δεν έχει ισχύει στην προκειμένη περίπτωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σημαία η καταδίκη Ρίκκου στην ένσταση Βουλής για Πόθεν Έσχες Σαββίδη-Αγγελίδη, παραπομπή σε Θανάση και Κατσουνωτό

Δειτε Επισης

Χειροπέδες σε 41χρονο που καταζητούσαν οι ελληνικές Αρχές-Καταδικάστηκε ερήμην του σε φυλάκιση για ληστεία
Βουλιάζουν τα ορεινά από τους εκδρομείς-Πυκνή τροχαία κίνηση προς Κακοπετριά
Καταγγέλθηκαν οδηγοί που κατανάλωσαν αλκοόλ και ναρκωτικά-Συντονισμένη επιχείρηση στην Πάφο
Θερμάστρα προκάλεσε φωτιά σε διαμέρισμα στον Άγιο Δομέτιο-Στο νοσοκομείο μία ένοικος, εκκενώθηκε το κτίριο
Τραγωδία ανήμερα Χριστουγέννων στη Λεμεσό-Νεκρός 52χρονος, μαρτυρία ότι κατανάλωσε μεγάλη ποσότητα αλκοόλ
Κατολισθήσεις σε δρόμους από την κακοκαιρία-Δεν φεύγει από την Κύπρο το φαινόμενο «Elena»
Στα ύψη η νεανική παραβατικότητα-Η αντίδραση των νέων, ο ρόλος της κοινωνίας και οι ευθύνες των γονιών
Καθυστερήσεις και αδιαφάνεια αυξάνουν την έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών στη Δικαιοσύνη
Μετά το φαινόμενο «Elena» ήρθαν και τα πρώτα προβλήματα-Περιοχές χωρίς ρεύμα, κλειστοί δρόμοι προς το Τρόοδος
Το φαινόμενο «Elena» έβαψε στα λευκά το Τρόοδος για τα Χριστούγεννα-Σφοδρές καταιγίδες σε Πάφο και Λευκωσία