Κλείνει τους ανοιχτούς λογαριασμούς της η ΕΔΕΚ-Ολοκληρώνει την αποτίμηση των εκλογών

Μία από τις εκκρεμότητες των μετεκλογικών συζητήσεων θα επιχειρήσει να κλείσει σήμερα η ΕΔΕΚ. Η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος επρόκειτο να γίνει στις 24 Ιούλιου, ωστόσο, λόγω έλλειψης απαρτίας, αναβλήθηκε, ώστε να διαφυλαχθεί η εγκυρότητα των αποφάσεων, όπως είχε ανακοινωθεί. Η νέα συνεδρία έχει οριστεί για το απόγευμα της Τετάρτης και αναμένεται αφενός να ολοκληρωθεί η συζήτηση για το αποτέλεσμα των διπλών εκλογών και αφετέρου τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής να υποβάλουν τις εισηγήσεις τους, ως προς τις διορθωτικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν.

Η χρονική απόσταση που έχει μεσολαβήσει άφησε ανοιχτούς λογαριασμούς στην ΕΔΕΚ, αλλά επιτρέπει και τη ανάλυση με μεγαλύτερη ψυχραιμία, καθώς πλέον απομακρυνθήκαμε από τις διπλές εκλογές και την έντασή τους και έχει γίνει και μία μεγάλη, ευρύτερη συζήτηση στη δημόσια σφαίρα, η οποία αφορά συνολικά το κομματικό σύστημα του τόπου. Ωστόσο, φαίνεται πως ό,τι αφαιρεί από πλευράς συναισθημάτων ο χρόνος που έχει μεσολαβήσει, το προσθέτουν οι εξελίξεις στο Κυπριακό.

Ένα από τα συμπεράσματα που καταγράφηκε στον διάλογο που έγινε ενώπιον των συλλογικών οργάνων το προηγούμενο διάστημα ήταν πως η ΕΔΕΚ αντιλαμβάνεται πως η ιδιόμορφη σχέση που υπάρχει μεταξύ του κόμματος και του Νίκου Χριστοδουλίδη δεν αποβαίνει πάντοτε προς το καλό του κόμματος, καθώς δεν καταφέρνει να εμβολιάσει με τις θέσεις της όσο θα ήθελε ή θα ανέμενε το κυβερνητικό πρόγραμμα. Αυτό θεωρείται ότι έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ΕΔΕΚ, αφού είναι μεν στην συμπολίτευση αλλά χωρίς σαφή ρόλο και χωρίς να μπορεί να ικανοποιήσει πλήρως τις προσδοκίες που έχουν οι ψηφοφόροι της.

Ταυτόχρονα, στην προσπάθεια να τηρηθούν οι απαραίτητες ισορροπίες, είτε η ΕΔΕΚ αναγκάζεται κατά καιρούς να διαχωρίσει τη θέση της από την Κυβέρνηση, εκεί και όπου υπάρχει σοβαρή διαφωνία, είτε επιλέγει να υποχωρήσει, εκεί που παρουσιάζεται απόκλιση. Κάποια στελέχη του κόμματος θεωρούν ότι, ως αποτέλεσμα, οι Σοσιαλιστές εμφανίζονται λιγότερο διεκδικητικοί, γεγονός που έχει εκλογικές επιπτώσεις, καθώς η συνεχής διεκδίκηση αποτελεί ιδεολογικό στοιχείο και μέρος της ταυτότητας του κόμματος.

Σε αυτή τη συζήτηση προστέθηκε τις τελευταίες εβδομάδες και το Κυπριακό. Προφανώς οι διαφορές μεταξύ ΕΔΕΚ και Νίκου Χριστοδουλίδη ήταν γνωστές προεκλογικά, δεδομένου ότι οι Σοσιαλιστές τάσσονται κατά της ΔΔΟ, και οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε θέσεις αρχών, οι οποίες δεν έχουν παραβιαστεί. Ενόσω οι εξελίξεις στο Κυπριακό ήταν σπάνιες και αραιές, οι διαφωνίες δεν βρίσκονταν στο προσκήνιο. Τώρα, όμως, που αυξήθηκε η κινητικότητα, φαίνεται να αυξήθηκε και η απόσταση που χωρίζει τις προσεγγίσεις των δύο πλευρών.

Η ΕΔΕΚ δεν συμφωνούσε με την απόφαση της Κυβέρνησης να συναινέσει στην συμμετοχή του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στην άτυπη σύνοδο του συμβουλίου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων την περασμένη εβδομάδα και φρόντισε να το ξεκαθαρίσει. Ακολούθως, φάνηκε να κάνει και διαφορετική αξιολόγηση από την Κυβέρνηση για τα αποτελέσματα της συνόδου. Εκεί, δηλαδή, που ο Υπουργός Εξωτερικών στέκεται στην διασύνδεση μεταξύ Κυπριακού και ευρωτουρκικών, το κόμμα της συμπολίτευσης προβαίνει σε διαφορετική ερμηνεία, κάνοντας λόγο για αρνητικές επιπτώσεις. «Η πολιτική της παροχής λεγομένων «κινήτρων» στην Τουρκία, αποδεικνύεται αναποτελεσματική. Όχι μόνο δεν θα έχει επιτυχία, αλλά θα αποβεί επιζήμια για την Κυπριακή Δημοκρατία και για την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της.

Βέβαια, το κομμάτι της ιδιότυπης αυτής σχέσης με την Κυβέρνηση είναι μόνο ένα από τα πολλά που αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής, καθώς οι περισσότερες διαπιστώσεις που έγιναν αναφορικά με την εκλογική πορεία της ΕΔΕΚ, αφορούν κυρίως την εσωτερική λειτουργία του κόμματος και το ευρύτερο πολιτικό περιβάλλον. Η Γραμματεία κωδικοποίησε τα ζητήματα που αναδείχθηκαν από τα προηγούμενα στάδια του διαλόγου, ώστε να μπορούν να παρουσιαστούν ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής. Σύμφωνα, όμως, με πληροφορίες, δεν κατέγραψε τις εισηγήσεις, ώστε αυτή η διαδικασία θα γίνει συνολικά, όταν τοποθετηθούν και τα μέλη της Κεντρικής.

Σε αυτά τα ζητήματα περιλαμβάνονται ζητήματα πολιτικής, οργανωτικής και επικοινωνιακής φύσεως. Μεταξύ άλλων, η ΕΔΕΚ, όπως και τα περισσότερα κόμματα, διαπίστωσε αδυναμία στη διαδικασία διάχυσης των μηνυμάτων της, καθώς φαίνεται πως θέσεις της δεν κατάφεραν να φτάσουν ποτέ στους ψηφοφόρους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ελλιπείς εντυπώσεις ως προς το τι πρεσβεύει, σε μία εκλογική διαδικασία που έγινε τσουβάλιασμα των κομμάτων και χιλιάδες πολίτες λειτούργησαν εκδικητικά ως προς το σύστημα ολόκληρο. Εντοπίστηκαν, επίσης, αδυναμίες θεσμικής και λειτουργικής φύσεως.

Δειτε Επισης

Διαβουλεύσεις Τατάρ ενόψει Νέας Υόρκης-«Μια συμφωνία χωρίς στρατιώτες και εγγυήσεις θα ήταν τρέλα»
Η χώρα του «ως πάρατζει», οι ενέργειες κατόπιν επικρίσεων και η ατιμωρησία
Στο τρίγωνο Λονδίνου-Νέας Υόρκης-Βρυξελλών μεταφέρεται άμεσα και έμμεσα το Κυπριακό
Αυτή είναι η ώρα διεξαγωγής του άτυπου δείπνου στη Νέα Υόρκη
Η έκπληξη Φον ντερ Λάιεν στον ΠτΔ, οι θερμοί εναγκαλισμοί και το παραστράτημα Χριστοδουλίδη
Να σταματήσουν οι εξαγωγές όπλων που χρησιμοποιούνται στον Λίβανο και τη Γάζα, ζήτησε από την Κύπρο ο Μακρόν
Αναφορά Μητσοτάκη στη στρατηγική συνεργασία ΕΕ με Ιορδανία-«Το Κυπριακό βρήκε θέση στη διακήρυξη της MED9»
Κοινή Διακήρυξη της Συνόδου των MED9-«Κρίσιμη η συνεισφορά της Τουρκίας στην επανέναρξη των συνομιλιών»
ΠτΔ σε MED9-«H ΕΕ οφείλει να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη Μέση Ανατολή»
Εμπρηστικός ξανά ο Τατάρ-«Χρειάζονται 5 λεπτά για να φτάσουν στην Κύπρο τα τουρκικά F16 από τα Άδανα»