Ανησυχούν για πυρκαγιές οι Κύπριοι, ενημερώνονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Στις δασικές πυρκαγιές και γενικότερα στα ακραία καιρικά φαινόμενα θεωρούν πως είναι περισσότερο εκτεθειμένοι οι Κύπριοι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, με τις δασικές πυρκαγιές και τον μαζικό εκτοπισμό πληθυσμού σε περίπτωση κρίσης να έχουν πολύ μεγαλύτερα μερίδια στην Κύπρο από ό,τι στον μέσο όρο της ΕΕ .

Σε άλλη ερώτηση, οι Κύπριοι που συμμετείχαν στην έρευνα επέλεξαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως την πρώτη πηγή πληροφόρησης για φυσικές καταστροφές (42%, σε σχέση με 29% στην ΕΕ), ψηλότερα από ό,τι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και αρκετά ψηλότερα σε σχέση με τις τοπικές και εθνικές αρχές.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε την περίοδο 7 Φεβρουαρίου με 3 Μαρτίου και με 26.411 προσωπικές συνεντεύξεις σε όλη την ΕΕ. Στην Κύπρο η έρευνα πραγματοποιήθηκε την περίοδο 7 με 26 Φεβρουαρίου και έγινα συνολικά 500 προσωπικές συνεντεύξεις.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα αποτελούν την επιλογή που έλαβε τις περισσότερες απαντήσεις σε 17 από τα κράτη μέλη,με τις δασικές πυρκαγιές να έχουν τα μεγαλύτερα μερίδια στην Πορτογαλία και στην Κύπρο (οι ερωτηθέντες μπορούσαν να επιλέξουν μέχρι τρεις απαντήσεις), ενώ οι πλημμύρες ήταν η δημοφιλέστερη απάντηση στη Βουλγαρία.

Από την άλλη, οι ερωτηθέντες στη Σουηδία, τη Δανία και την Τσεχία απάντησαν πως θεωρούν ότι είναι πιο εκτεθειμένοι στις απειλές στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, στη Γερμανία οι ερωτηθέντες πρόκριναν τις πολιτικές και γεωπολιτικές εντάσεις, στην Εσθονία τις διαταραχές καίριων υποδομών και στη Φινλανδία τις καταστάσεις έκτακτης υγειονομικής ανάγκης.

Ειδικότερα στην Κύπρο, μετά τις δασικές πυρκαγιές (47%, 16% στην ΕΕ) και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι κίνδυνοι που οι συμμετέχοντες θεωρούσαν ως πιο ανησυχητικούς ήταν ο μαζικός εκτοπισμός του πληθυσμού σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης (33% στην Κύπρο, 17%), οι απειλές κυβερνοασφάλειας (25%, 23%), οι πλημμύρες (16%, 26%), οι υγειονομικές κρίσεις (15%, 27%), οι γεωλογικές καταστροφές  (14%, 13%), οι διαταραχές καίριων υποδομών (13%, 21%) και οι επιδημίες που επηρεάζουν τα ζώα ή τα φυτά (13%, 10%).

Αρκετά χαμηλότερα στη λίστα των ανησυχιών των Κυπρίων ήταν οι πολιτικές και γεωπολιτικές εντάσεις (12% στην Κύπρο, 22% στην ΕΕ), οι τρομοκρατικές επιθέσεις (12%, 14%), τα σοβαρά ατυχήματα (7%, 10%) και τα πυρηνικά ατυχήματα (5%, 6%).

Σε ερώτηση από πού θα αντλούσαν πληροφορίες σε περίπτωση καταστροφών (μάξιμουμ τρεις επιλογές), το μεγαλύτερο μερίδιο στην Κύπρο το είχαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (42%) σε σχέση με 29% στην ΕΕ όπου ήταν η τρίτη επιλογή.

Δεύτερη επιλογή στην Κύπρο ήταν τα εθνικά ΜΜΕ (39% σε σύγκριση με 49% στην ΕΕ), οικογένεια ή φίλοι (39% στην Κύπρο, 31% στην ΕΕ), οι τοπικές ή εθνικές αρχές ή υπηρεσίες (30%, 27%), τα τοπικά ή περιφερειακά ΜΜΕ (24%, 36%) και οι υπηρεσίες διαχείρισης έκτακτων καταστάσεων όπως αστυνομία, πυροσβεστική και πολιτική άμυνα (19%, 33%).

Εν τω μεταξύ το 75% των Κύπριων απάντησε πως θεωρεί πως χρειάζεται περισσότερη πληροφόρηση για να είναι προετοιμασμένο για καταστροφές και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης (65% στην ΕΕ), αν και 62% (52% στην ΕΕ) απάντησε πως θεωρεί πως είναι εύκολο να βρει σχετική πληροφόρηση από τις δημόσιες αρχές και τις σχετικές υπηρεσίες εντός της χώρας.

Αρκετοί Κύπριοι όπως και αρκετοί σε επίπεδο ΕΕ θεωρούν πως δεν έχουν τον χρόνο ή τις οικονομικές δυνατότητες για να προετοιμαστούν κατάλληλα (43% στην Κύπρο και 39% στην ΕΕ), σε αντίθεση με όσους απάντησαν πως έχουν τις δυνατότητες (53% στην Κύπρο και 54% στην ΕΕ).

Ωστόσο το επίπεδο στην Κύπρο και πανευρωπαϊκά που θεωρούν πως είναι καλά προετοιμασμένοι για έκτακτες καταστάσεις στην περιοχή όπου ζουν είναι χαμηλό καθώς κυμαίνεται στο 37% τόσο στην Κύπρο όσο και στον μέσο όρο της ΕΕ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Υπ. Υγείας: Προτεραιότητα τα ανιχνευτικά προγράμματα ακοής
Ακύρωσε την κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες η Μετεωρολογική Υπηρεσία
Στα 10 εκ. ευρώ η επέκταση και αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου
Ισραηλινή όμηρος σκοτώθηκε από πλήγμα των IDF-Στους 120 οι νεκροί σε 48 ώρες στη Γάζα
ΠτΔ στην ΕΡΤ: Η βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας ενισχυτική της δικής μας προσπάθειας
Β. Κασσιανίδου: Το Υφυπ. Πολιτισμού στηρίζει την ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας
Τίθεται το βράδυ σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες-Συστήνει προσοχή η Πολιτική Άμυνα
Νέα στοιχεία για τον θάνατο του βρέφους στη Ελλάδα-«Γεννήθηκε με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις»
Σχεδόν 1,000 περιστατικά βίας κατά γυναικών το 2022-2023-Στις 41 οι γυναικοκτονίες μέσα σε δέκα χρόνια
Στο κόκκινο η αγωνία για το Ουκρανικό-Ο Πούτιν ξεκινά μαζική παραγωγή του ασταμάτητου πυραύλου