Ερχιουμάν: Η επιλογή είναι μεταξύ ομοσπονδίας και αδιεξόδου, όχι λύσης δύο κρατών

Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ), Τουφάν Έρχιουρμαν, σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τόνισε ότι τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καθορίζουν ως λύση για το Κυπριακό τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία βασισμένη στην πολιτική ισότητα.

«Τα ψηφίσματα του ΣΑ των ΗΕ λένε ότι η φόρμουλα λύσης στην Κύπρο είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία βασισμένη στην πολιτική ισότητα», ανέφερε ο κ. Έρχιουρμαν. «Είναι φυσικά δυνατόν να μην αρέσουν αυτά τα ψηφίσματα ή να μην συμμορφώνεται κάποιος με αυτά. Αλλά ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δεν έχει εξουσιοδότηση πέρα από αυτά τα ψηφίσματα», πρόσθεσε.

«Δηλαδή, όσο δεν αλλάζουν τα ψηφίσματα του ΣΑΗΕ, δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να συζητήσει ή να προωθήσει κάτι άλλο πέρα από τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία βασισμένη στην πολιτική ισότητα», ανέφερε.

«Επομένως, όσο δεν αλλάζουν αυτά τα ψηφίσματα, η προώθηση μιας φόρμουλας εκτός της ομοσπονδίας, ανεξάρτητα από το αν ο συνομιλητής σας είναι ειλικρινής ή όχι, σας καθιστά πλευρά του αδιεξόδου αντί της λύσης. Παρεμπιπτόντως, δεν έχω ακούσει ακόμη κάποιον να λέει: 'Μην ανησυχείτε, θα διασφαλίσω την αλλαγή των ψηφισμάτων του ΣΑ των ΗΕ σε σύντομο χρονικό διάστημα!'», ανέφερε. 

Ο κ. Έρχιουρμαν συνέχισε λέγοντας: «Άρα, το σωστό ερώτημα δεν είναι ομοσπονδία ή λύση δύο κρατών. Το σωστό ερώτημα είναι: Ομοσπονδία ή αδιέξοδο».

«Συνεπώς, αν λέτε το αδιέξοδο είναι λύση, δεν πρέπει να το αποφεύγετε. Πρέπει να το πείτε ξεκάθαρα και να αφήσετε την κρίση στον λαό. Αυτό είναι το καλύτερο», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Διπλή αναβάθμιση από Moody's και σε επενδυτική βαθμίδα Α μετά από 13 χρόνια η Κύπρος
«Κόλλησαν» οι διαδικασίες στην ΔΗΠΑ-Γίνονται δράσεις αλλά δεν ορίστηκε το συνέδριο
Στο στάδιο προεργασίας το Κυπριακό-Η μεταβατική περίοδος και οι παρασκηνιακές ζυμώσεις
Δέσμευση ΥΠΑΜ για συνέχιση αγώνα με σκοπό την απελευθέρωση Κύπρου
Η κυπρο-ουκρανική κοινότητα ζητά από Βουλή να αναγνωριστεί ο λιμός του 1930 ως «γενοκτονία»
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Στο στόχαστρο μπήκαν τα ταξίδια χωρίς νόημα του Τατάρ-Υποστηρίζει πως έχει... πολλά καθήκοντα
Επιμένει πως δεν ήταν προσωπικό το ζήτημα του Πόθεν Έσχες ο Σαββίδης μετά την απόφαση του Ανωτάτου
Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί