Τέλη Νοεμβρίου η δεύτερη διακυβερνητική σύνοδος Κύπρου και Ελλάδας

Την πραγματοποίηση τέλη Νοεμβρίου στη Λευκωσία, της δεύτερης διακυβερνητικής συνόδου Κύπρου-Ελλάδας ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης και η Πρόεδρος της Ελλάδας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά τη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι ο στενός συντονισμός η διαχρονική συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας αποτελεί το ισχυρότερο εχέγγυο απέναντι σε κάθε είδους αβάσιμες αξιώσεις και επεκτατικές φιλοδοξίες. 

Η κ. Σακελλαροπούλου, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους και κυρίως από την Τουρκία ότι η ειρήνη, η συνεργασία και η ευημερία δεν επιτυγχάνονται δια της βίας και της επιβολής των όπλων. Η παρανομία, δεν μπορεί ποτέ να παράγει δίκαιο, ανέφερε.

Ανέφερε επίσης ότι οι δίοδοι επικοινωνίας και το κλίμα ηρεμίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα μπορούσαν να συμβάλουν στη δημιουργία των προϋποθέσεων για την επανεκκίνηση του διαλόγου στο Κυπριακό πάντα σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ έχει πλέον καταστεί σαφές ότι η πορεία των ευρωτουρκικών σχέσεων συνδέεται άρρηκτα με την πρόοδο στο Κυπριακό.

«Αναμένουμε λοιπόν από την άλλη πλευρά να αξιοποιήσει την ευκαιρία που παρουσιάζεται, επιδεικνύοντας την απαιτούμενη εποικοδομητική στάση, προκειμένου να επανεκκινήσει η διαδικασία των συνομιλιών χωρίς προαπαιτούμενα και τελεσίγραφα», είπε η κ. Σακελλαροπούλου.

Κατά τη διάσκεψη Τύπου ανακοινώθηκε από τους δύο Προέδρους και η πραγματοποίηση τέλη Νοεμβρίου στη Λευκωσία, της δεύτερης διακυβερνητικής συνόδου Κύπρου-Ελλάδας με την παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού και των αρμόδιων Υπουργών.

Οι δύο Πρόεδροι αναφέρθηκαν και στον σταθεροποιητικό ρόλο Ελλάδας και Κύπρου στην περιοχή.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι η παρουσία της κ. Σακελλαροπούλου στην Κύπρο με την ιδιότητα του ανώτατου πολιτειακού αξιωματούχου του ελληνικού κράτους δεν ενέχει αποκλειστικά συμβολικό χαρακτήρα, αλλά και «πολύ ουσιαστικό χαρακτήρα», καθώς συμπίπτει με μια κατεξοχήν πολύσημη χρονιά για την Κύπρο.

Το 2024, ανέφερε, «συνοδεύεται από κρίσιμα ιστορικά ορόσημα για τον τόπο μας και για τον ελληνισμό ευρύτερα», καθώς φέτος συμπληρώθηκε μισός αιώνας από το μαύρο καλοκαίρι του 1974 και την τουρκική εισβολή αλλά και η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πριν από 20 ακριβώς χρόνια.

«Η έμπρακτη, ουσιαστική και διαχρονική στήριξη της Ελλάδας στο μεγαλύτερο εθνικό ζήτημα, στο Κυπριακό, υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους και πλέον καταλυτικούς παράγοντες στη συνέχιση της προσπάθειας μας όλα αυτά τα χρόνια για προάσπιση των συμφερόντων και τη διαφύλαξη της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας», δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Εξέφρασε την πεποίθηση, ότι ο στενός συντονισμός και η διαχρονική συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας «αποτελεί, ανάμεσα σε πολλά άλλα, το ισχυρότερο εχέγγυο  απέναντι σε κάθε είδους αβάσιμες αξιώσεις και επεκτατικές φιλοδοξίες».

Την ίδια στιγμή όμως, συνέχισε «οι ακατάλυτοι κοινοί μας δεσμοί, οι κοινές στρατηγικές μας επιδιώξεις σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο», αντικατοπτρίζονται μέσα από ένα ακόμη ιστορικό ορόσημο της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου, η ένταξή της στην ΕΕ, που ήταν όπως σημείωσε «το επιστέγασμα των κοινών αγώνων Αθήνας και Λευκωσίας» και μιας πολυετούς και επίπονης προσπάθειας για να καταστεί η Κύπρος ισότιμο, πλήρες και αναπόσπαστο μέλος της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας.

Σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις σε ζητήματα διμερούς συνεργασίας, όπως και για «την αξιοσημείωτη πρόοδο» που παρατηρείται μετά και την καθιέρωση από το 2023 του διακυβερνητικού σχήματος συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το εν λόγω πλαίσιο έδωσε περαιτέρω και ουσιαστική ώθηση στην ήδη εξαίρετη διμερή μας συνεργασία όπως επίσης στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας, σε σημαντικούς τομείς όπως η διαχείριση κρίσεων, η πολιτική προστασία, η παιδεία, η υγεία και η ψηφιακή διακυβέρνηση», πρόσθεσε.

Είναι συνεπώς με μεγάλη χαρά, ανέφερε, «που θα φιλοξενήσουμε, εδώ στη Λευκωσία, στα τέλη Νοεμβρίου, τη δεύτερη διακυβερνητική σύνοδο Κύπρου-Ελλάδας με την  παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού και των αρμόδιων Υπουργών».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ακόμη ότι ενημέρωσε την κ. Σακελλαροπούλου για το Κυπριακό μετά και τις πρόσφατες επαφές του στη Νέα Υόρκη, συμπεριλαμβανομένης και της συνάντησης με τον ΓΓ των ΗΕ, και πιο συγκεκριμένα «για όλα αυτά που έχουμε κάνει τους τελευταίους 19 μήνες» προς την κατεύθυνση επανέναρξης των συνομιλιών, πάντα εντός του συμφωνημένου πλαισίου, ως ορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και λαμβάνοντας υπόψη την ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως Κράτος-Μέλος της ΕΕ.

Το Κυπριακό, σημείωσε, πέραν από κατεξοχήν θέμα εισβολής και κατοχής, αποτελεί και ευρωπαϊκό ζήτημα και ως τέτοιο απαιτεί ευρωπαϊκή λύση, η οποία θα σέβεται απόλυτα όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων ανεξαιρέτως των Κυπρίων, Ευρωπαίων πολιτών.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, αντάλλαξαν επίσης απόψεις όσον αφορά την πολύ στενή συνεργασία των δύο χωρών εντός της ΕΕ, αλλά και ζητήματα όπως η μετανάστευση, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η κρίση στη Μέση Ανατολή, «οι ανησυχητικές εξελίξεις και ο ρόλος που Ελλάδα και Κύπρος μπορούν να διαδραματίσουν ως πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας».

Είναι επιβεβλημένο, συνέχισε, «πως για να απαντήσουμε με τρόπο αποτελεσματικό και μόνιμο στις κοινές κρίσεις και προκλήσεις, απαιτείται την ίδια στιγμή να υπάρξει, και είναι κάτι που Ελλάδα και Κύπρος προωθούν, πανευρωπαϊκή συνεργασία σε θέματα άμυνας και ασφάλειας».

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε, η Κύπρος και η Ελλάδα έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν ειδικότερα σε σχέση με το αποτύπωμα της ΕΕ στην ιδιαιτέρως σημαντική και στρατηγικής σημασίας περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής.

Η κ. Σακελλαροπούλου, στη δική της ομιλία ανέφερε ότι είναι «με βαθιά συγκίνηση και αισθήματα περηφάνιας» που βρίσκεται στην Κύπρο «για να τιμήσουμε μαζί την 65η επέτειο ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ενός κράτους, είπε, που παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε από τα χρόνια της εγκαθίδρυσής του και παρά την Τουρκική εισβολή και συνεχιζόμενης κατοχής, «έθεσε φιλόδοξους στόχους και τους πέτυχε». Η Κυπριακή Δημοκρατία όχι μόνο αναγνωρίστηκε και παραμένει η μόνη ανεξάρτητη και νόμιμη κρατική υπόσταση στο νησί, αλλά κατέστη πριν από 20 χρόνια με τη συνδρομή και της Ελλάδας, πλήρες κράτος, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας της δοκιμαζόμενη περιοχή της Ευρύτερης Ανατολικής Μεσογείου, πρόσθεσε.

Το σταθεροποιητικό αυτό το ρόλο της Κύπρου, είπε η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, αναδεικνύει μεταξύ άλλων η εδραίωση και η αναβάθμιση των τριμερών και πολυμερών περιφερειακών συνεργειών Κύπρου και Ελλάδας, σχημάτων ανοιχτών σε όλες τις γειτονικές χώρες, με βασική προϋπόθεση το σεβασμό του διεθνούς δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, όπως σημείωσε.

Είπε ακόμη ότι η παρουσία της στην Κύπρο περιέχει ένα συμβολικό και ουσιαστικό μήνυμα, «ότι Ελλάδα Κύπρος, άρρηκτα συνδεδεμένες με ιστορικούς, αδελφικούς δεσμούς, συνεργάζονται στενά και συνδημιουργούν με αυτοπεποίθηση ένα κοινό μέλλον ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή μας».

Δήλωσε ακόμη ότι 50 χρόνια μετά την παράνομη τουρκική εισβολή, η Ελλάδα συνεχίζει να διατρανώνει σε κάθε κατεύθυνση ότι παραμένει αρωγός και συμπαραστάτης της Κυπριακής Δημοκρατίας στον διαρκή αγώνα για τερματισμό της κατοχής, απελευθέρωση και επανένωση σε ένα κράτος λειτουργικό, Ευρωπαϊκό και δημοκρατικό.

«Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους και κυρίως από την  Τουρκία ότι η ειρήνη, η συνεργασία και η ευημερία δεν επιτυγχάνονται δια της βίας και της επιβολής των όπλων. Η παρανομία, δεν μπορεί ποτέ να παράγει δίκαιο, ιδίως σε μια περίοδο όπου η διεθνή νομιμότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται βάναυσα στην Ουκρανία και αλλού. Καμία απόκλιση από τις επιταγές του διεθνούς δικαίου και της ευρωπαϊκής έννομης τάξης δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Για τον λόγο αυτό, διχοτομικές λογικές και επιδιώξεις δημιουργίας δύο κρατών στην Κύπρο δεν μπορούν παρά να απορριφθούν», είπε η κ. Σακελλαροπούλου.

Συμφωνήσαμε, συνέχισε, ότι  οι δίοδοι επικοινωνίας και το κλίμα ηρεμίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα μπορούσαν να συμβάλουν στη δημιουργία των προϋποθέσεων για την επανεκκίνηση του διαλόγου στο Κυπριακό πάντα σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Πρόσθεσε ακόμη ότι έχει  πλέον «καταστεί σαφές» ότι η πορεία των ευρωτουρκικών σχέσεων συνδέεται άρρηκτα με την πρόοδο στο Κυπριακό, όπως άλλωστε έχει τονίσει επανειλημμένως στα συμπεράσματά του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. «Αναμένουμε λοιπόν από την άλλη πλευρά να αξιοποιήσει την ευκαιρία που παρουσιάζεται, επιδεικνύοντας την απαιτούμενη εποικοδομητική στάση, προκειμένου να επανεκκινήσει η διαδικασία των συνομιλιών χωρίς προαπαιτούμενα και τελεσίγραφα», δήλωσε.

Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή της για την πρόοδο των προσπαθειών προκειμένου να υλοποιηθεί το πολύ σημαντικό έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, «το οποίο θα ενισχύσει τη στρατηγική μας θέση, θα άρει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου και θα συμβάλει στη μείωση του ενεργειακού κόστους για τους καταναλωτές».

Τόνισε ακόμη ότι πέρα από τα προαναφερθέντα πεδία κυβερνητικής συνεργασίας, «η δύναμή μας, ο πυρήνας των σχέσεων Ελλάδας και Κύπρου ήταν, είναι και θα παραμείνει ο κοινός μας πολιτισμός η κοινή εθνική μας καταγωγή και τα ειλικρινή, αδελφικά αισθήματα αγάπης μεταξύ Ελλαδιτών και Κυπρίων».

Αυτού τους άρρηκτους δεσμούς, συνέχισε, «οφείλουμε να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού, διδάσκοντας τις επόμενες γενιές την αξία της ενότητας του οικουμενικού Ελληνισμού».

Η κ. Σακελλαροπούλου συνεχάρη την Κύπρο, «για τη σταθερή και έμπρακτη βούλησή της να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα». Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή υποστηρίζει με κάθε τρόπο τις προσπάθειες αυτές, οι οποίες αναδεικνύουν τον σημαντικό περιφερειακό ρόλο της Κύπρου «και εκτιμώνται από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας», πρόσθεσε.

Τέλος, υπενθύμισε «το χρέος όλων μας να συνεχίσουμε να συνδράμουμε με κάθε δυνατό τρόπο στον αγώνα των οικογενειών των αγνοουμένων, μέχρις ότου διακριβωθεί η τύχη και του τελευταίου από αυτούς».

Κληθείσα από δημοσιογράφο να δώσει το δικό της μήνυμα αναφορικά με την κατάσταση στην περιοχή και μια ενδεχόμενη κλιμάκωση της κρίσης, η κ. Σακελλαροπούλου είπε, μεταξύ άλλων, ότι δυστυχώς, η πραγματικότητα είναι απρόβλεπτη, «αλλά δεν μπορούμε να είμαστε και δεν έχουμε το δικαίωμα να είμαστε απαισιόδοξοι. Πρέπει πάντα να έχουμε μια δυναμική προσέγγιση».  

Πρόσθεσε ότι ο μόνος δρόμος είναι αυτός που Ελλάδα και Κύπρος ακολουθούν, «ο δρόμος του διαλόγου, η προσπάθεια μιας ειρηνικής επίλυσης, προφανώς να γίνονται τα βήματα ανθρωπιστικών δράσεων στη διάρκεια αυτού του διαλόγου, που ας ελπίσουμε θα επιτευχθεί». «Βεβαίως ο άξονας και οι ανυποχώρητες αρχές είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αλλά πραγματικά δεν θα ήθελα να στείλω κανένα άλλο μήνυμα παρά την ανάγκη για διάλογο», κατέληξε.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι οι πληροφορίες συγκλίνουν για κοινή συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ παρά την επιμονή της Τουρκίας στις θέσεις της, και ερωτηθείς αν αυτό δεν εμπεριέχει κινδύνους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις επαφές του στη Νέα Υόρκη και είπε ότι εξέφρασε στον ΓΓ των ΗΕ για ακόμη μία φορά την ετοιμότητά του για κοινή συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και με Τούρκους αξιωματούχους με μοναδικό στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών.

«Την ίδια στιγμή χαίρομαι γιατί από τις συζητήσεις και από τις επαφές που είχα είναι ξεκάθαρο το μήνυμα της διεθνούς κοινότητας ότι δεν μπορεί να υπάρξει επανέναρξη των συνομιλιών ούτε επίλυση του Κυπριακού που να ξεφεύγει του συμφωνημένου πλαισίου», πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι ο ΓΓ των ΗΕ, κινείται μέσα στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ίδιου του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Εκείνο που μετά βεβαιότητας μπορώ να σας πω, σημείωσε, είναι ότι η επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση των δύο κρατών, των προϋποθέσεων που θέτει από την πλευρά, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Αυτή δεν είναι απλά η θέση της Λευκωσίας, αλλά και θέση της διεθνούς κοινότητας, είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Απόπειρα φόνου στην Πάφο-Άνδρας πυροβόλησε την σύζυγό του
Αγωνία και δάκρυα για την απελευθέρωση των πρώτων ομήρων στο Τέλ Αβιβ (pics)
Αεροδιακομιδή μέλους του πληρώματος εμπορικού πλοίου ανοικτά της Κύπρου-Παραδόθηκε στο ΓΝ Λεμεσού
Αυτόν ψάχνει η Αστυνομία για την απόπειρα φόνου στο παλιό λιμάνι Λεμεσού (pics)
Βγαίνει στους δρόμους η Αστυνομία-Νέα εκστρατεία για ζώνη και κινητό
ΒΙΝΤΕΟ: Απελευθερώθηκαν οι τρεις όμηροι της Χαμάς, τις έχει παραλάβει ο Ερυθρός Σταυρός
Ένταση, προπηλακισμοί και συλλήψεις στην πορεία για τον θάνατο του 24χρονου Πακιστανού
Η Exxon Mobil ξεκινά γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ
Χειροπέδες σε 16χρονο για την απόπειρα φόνου στη Λεμεσό-Παραμένει διασωληνωμένος ο 18χρονος
ΒΙΝΤΕΟ: Τρεις συλλήψεις σε πορεία διαμαρτυρίας στη Λήδρας για τον θάνατο του Πακιστανού στην Ποταμιά