Συνεχίζουμε τον αγώνα για απελευθέρωση και επανένωση επαναβεβαίωσε η ΠτΔ στα εγκαίνια έκθεσης στην Αθήνα

«H Έκθεση καταμαρτυρεί της πληγές που μένουν ακόμη ανοιχτές στη μαρτυρική Κύπρο μας. Πρόσφυγες, εγκλωβισμένοι, αιχμάλωτοι, αγνοούμενοι, πόνος. Πόνος και όλεθρος για 50 συναπτά έτη. Ένα το μήνυμα: δεν ξεχνάμε, αγωνιζόμαστε», σημείωσε, μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας Αννίτα Δημητρίου στην ομιλία της στα εγκαίνια της Έκθεσης «Κύπρος, 1974. Η μνήμη είναι η μόνη πατρίδα των ανθρώπων», που έγιναν σήμερα στην Αθήνα.

Μιλώντας στα εγκαίνια της έκθεσης, που συνδιοργανώνουν το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, η κ. Δημητρίου πρόσθεσε ότι ο αγώνας για την ειρήνη, τη λύτρωση, την απελευθέρωση και την επανένωση με μία και αδιαίρετη πατρίδα συνεχίζεται: «Για εμάς, για τα παιδιά μας. Για όλους τους Κυπρίους αυτό είναι το καθήκον μας, για όλους τους Έλληνες. Αυτό πρέπει να παραδώσουμε ως πολιτεία. Γι’ αυτό συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε μέχρι το τέλος. Κι αυτό θα είναι η δικαίωση».

Παράλληλα, η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων τόνισε ότι άμεση και πρώτη μας επιδίωξη είναι η επανεκκίνηση διαπραγματεύσεων για συνολική επίλυση του κυπριακού προβλήματος, στη βάση των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. «Η τοποθέτηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ αντανακλά τη βούληση και την επίσημη θέση και της δικής μας πλευράς: η συζήτηση πρέπει να γίνει στη βάση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα. Η σαφής επισήμανση του Πρωθυπουργού ότι η τουρκική θέση περί δυο κρατών δεν αποτελεί λύση, βρίσκει το σύνολο της κυπριακής πολιτικής ηγεσίας και των Ελλήνων της Κύπρου σε απόλυτη ταύτιση. Χαιρετίζουμε τις απαντήσεις που δόθηκαν στον Τούρκο Πρόεδρο και παράλληλα επιβεβαιώνουμε την ετοιμότητα και την προσήλωση μας για θετική συμβολή προς την κατεύθυνση μιας λύσης στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η συμφωνημένη βάση λύσης της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, αποτελεί το μόνο πλαίσιο και τη μόνη συνθήκη, για να οικοδομήσουμε ένα βιώσιμο και κοινό μέλλον για τις επόμενες γενιές Κυπρίων: Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας ότι «με καρτερία και απαντοχή θυμόμαστε την τραγωδία, αλλά τιμούμε και τον υψωμό μιας χώρας, που παρά την τραγωδία, αντιμετώπισε τα προβλήματά της». Όπως είπε ο κ. Τασούλας η Έκθεση παρουσιάζει «και το τραύμα και το θαύμα, και το τραύμα και το άλμα», διότι, όπως εξήγησε, δεν πρέπει να «περιοριστούμε μόνο στην απεικόνιση της ζημιάς, της καταστροφής, της ανθρωπιστικής καταστροφής, η οποία συνέβη πριν από 50 χρόνια και που για πάρα πολλούς συνεχίζεται ακόμη. Αλλά, να παρουσιάσουμε και την άλλη όψη, ότι παρά το τραύμα, παρά την εισβολή, παρά την κατοχή, παρά την τραγωδία, η Κύπρος σήκωσε και πάλι ανάστημα».

«Ο πόνος της καταστροφής έγινε κεντρί δημιουργίας. Κι αν ο πόνος είναι μνησιπήμων - κι αν ο πόνος, δηλαδή, μας προκαλεί την περιγραφή μνήμης αβάσταχτης - ο πόνος είναι και εγερτήριος», τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, προσθέτοντας ότι «σε αυτήν την Έκθεση, θα δείτε πώς ο μνησιπήμων πόνος έγινε και εγερτήριος και σε αυτήν την έγερση η Ελλάδα, η Βουλή των Ελλήνων σύσσωμη παραμένει δίπλα στην Κύπρο».

Το παρών στην εκδήλωση έδωσε πλήθος κόσμου, εκπρόσωποι κοινοβουλευτικών κομμάτων, ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Ιωάννης Πλακιωτάκης, ο τέως Πρόεδρος της Βουλής Νικόλαος Βούτσης, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής  Απόστολος Κακλαμάνης, υπουργοί, βουλευτές, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής Βασίλειος Μπαγιώκος.

Δειτε Επισης

Ερχιουμάν: Η επιλογή είναι μεταξύ ομοσπονδίας και αδιεξόδου, όχι λύσης δύο κρατών
Τέλη Νοεμβρίου η δεύτερη διακυβερνητική σύνοδος Κύπρου και Ελλάδας
Συνεχίζουμε τον αγώνα για απελευθέρωση και επανένωση επαναβεβαίωσε η ΠτΔ στα εγκαίνια έκθεσης στην Αθήνα
Οι συλλήψεις για σφετερισμό συνεχίζουν να συζητούνται εκτενώς στα κατεχόμενα
Πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης τον Οκτώβριο επιβεβαίωσαν τα Ηνωμένα Έθνη
Επικαιροποίησαν την απόφαση τους για GSI οι ρυθμιστικές αρχές
Βρετανοί βουλευτές έκαναν δωρεάν ταξίδια στα κατεχόμενα και ακολούθως ερωτήματα υπέρ του ψευδοκράτους
Υποδέχθηκε τη Σακελλαροπούλου ο ΠτΔ-«Άριστες οι σχέσεις, αλλά πάντα μπορούμε να κάνουμε περισσότερα»
Στην τελική ευθεία οι προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις αξιωματούχων
Ενημέρωσε το ΑΚΕΛ για τα επόμενα βήματα για ηλεκτρική διασύνδεση και Βασιλικό ο Υπουργός Ενέργειας