Προ των πυλών η επόμενη φάση του πολέμου-Πληθαίνουν οι πληροφορίες για επικείμενη κλιμάκωση

«Η επόμενη φάση του πολέμου κατά της Χεζμπολάχ θα ξεκινήσει σύντομα», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ, ενισχύοντας τα σενάρια ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται να εξαπολύσει χερσαία επίθεση τον Λίβανο.

«Η επόμενη φάση στον πόλεμο κατά της Χεζμπολάχ θα ξεκινήσει σύντομα. Θα είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την αλλαγή της κατάστασης ασφάλειας και θα μας επιτρέψει να ολοκληρώσουμε τη σημαντική (αποστολή) της επιστροφής των κατοίκων στα σπίτια τους», είπε ο Γκάλαντ, κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με δημάρχους κοινοτήτων στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ για τη χερσαία επιχείρηση κατά της Χεζμπολάχ-Διέρρευσαν οι πρώτες λεπτομέρειες

«Θα το κάνουμε αυτό. Και όπως είπα εδώ πριν από ένα μήνα (ότι) θα μετατοπίσουμε το κέντρο βάρους (προς τα βόρεια), αυτό λέω και τώρα: Θα αλλάξουμε την κατάσταση και θα επιστρέψουμε τους κατοίκους στα σπίτια τους», πρόσθεσε.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ συγκαλείται απόψε, σε μια ακόμη ένδειξη ότι η χερσαία εισβολή στον Λίβανο αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα, όπως μεταδίδουν, παράλληλα, ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Το συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου θα συγκληθεί στο αρχηγείο του ισραηλινού στρατού στο Τελ Αβίβ.

Σε μια ακόμη ένδειξη των στρατιωτικών κινήσεων του Ισραήλ, ένας Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στη Washinghton Post ότι το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ ότι σχεδιάζει μια περιορισμένης κλίμακας χερσαία επιχείρηση στον Λίβανο που μπορεί να ξεκινήσει άμεσα.

Παρόμοιες πληροφορίες μεταδίδονται και από άλλα αμερικανικά ΜΜΕ. Το Ισραήλ ενδέχεται να εξαπολύσει χερσαία επίθεση κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο εντός των επομένων ωρών, μετέδωσε το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CBS News, επικαλούμενο Αμερικανό αξιωματούχο. Ο μη κατονομαζόμενος αξιωματούχος είπε ότι αυτό είναι το μήνυμα που έλαβε η Ουάσινγκτον από το Ισραήλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μικρής κλίμακας οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στον νότιο Λίβανο

Οι θέσεις που έχουν λάβει τα ισραηλινά στρατεύματα που έχουν αναπτυχθεί στα βόρεια σύνορα της χώρας υποδηλώνουν ότι ενδεχομένως να επίκειται χερσαία εισβολή στον Λίβανο, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε στο Reuters υπό τον όρο να διατηρήσει την ανωνυμία του, αρνήθηκε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με την ανάπτυξη των ισραηλινών στρατευμάτων στην περιοχή και να προβεί σε περαιτέρω σχόλια.

Εν μέσω των πληροφοριών για επικείμενη κλιμάκωση, πάντως, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ζήτησε μια κατάπαυση του πυρός όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις αναφορές ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται για μια περιορισμένης κλίμακας χερσαία εισβολή στον Λίβανο, στον πόλεμο κατά της Χεζμπολάχ.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με τις αναφορές για επικείμενη περιορισμένης κλίμακας χερσαία εισβολή του ισραηλινού στρατού στον Λίβανο, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε: «Ανησυχώ περισσότερο από όσο νομίζετε και θα αισθανόμουν καλύτερα αν σταματούσαν. Πρέπει να έχουμε κατάπαυση του πυρός τώρα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έτοιμη για μια ισραηλινή χερσαία εισβολή η Χεζμπολάχ-«Η ομάδα συνεχίζει την πορεία της»

Ανταλλαγή πυρών

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέστρεψαν με αεροπορική επιδρομή μια αποθήκη πυραύλων εδάφους-αέρος της Χεζμπολάχ, κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού.

Σύμφωνα με τους IDF, η αποθήκη με τους αντιαεροπορικούς πυραύλους βρισκόταν περίπου 1,5 χλμ μακριά από το αεροδρόμιο.

«Οι πύραυλοι εδάφους-αέρος αποτελούν απειλή για τον διεθνή εναέριο χώρο, για τα επιβατικά αεροπλάνα και μπορούν να πλήξουν οποιοδήποτε αεροσκάφος που πετά στον εναέριο χώρο του Λιβάνου», τόνισε ο στρατός.

Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε για πρώτη φορά επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο Noor εναντίον του Ισραήλ.

Όπως μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Al Manar, στόχος της επίθεσης ήταν το κιμπούτς Κφαρ Γκιλαντί στο βόρειο Ισραήλ. Οι ιρανικής κατασκευής βαλλιστικοί πύραυλοι Noor χρησιμοποιούνται κυρίως εναντίον πλοίων.

Στρατιωτική ζώνη και απόσυρση στρατευμάτων

Στο μεταξύ, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) χαρακτήρισαν σήμερα «απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη» περιοχή κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο. Όπως φαίνεται σε χάρτη που δόθηκε στη δημοσιότητα, η περιοχή περιλαμβάνει τις κοινότητες Μετουλά, Μισγκάβ Αμ και Κφαρ Γκιλαντί, στο βόρειο Ισραήλ.

Η επιβολή του συγκεκριμένου μέτρου φέρει την υπογραφή του επικεφαλής της Βόρειας Διοίκησης των IDF, Όρι Γκόρντιν.

«Ο ισραηλινός στρατός διευκρινίζει ότι η είσοδος σε αυτήν την περιοχή απαγορεύεται αυστηρά», υπογραμμίζει ο υποστράτηγος Γκόρντιν. Πρόκειται για εξέλιξη που ενισχύει τις αναφορές για επικείμενη χερσαία επιχείρηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων κατά της Χεζμπολάχ στο έδαφος του Λιβάνου.

Ταυτόχρονα, λιβανέζικα στρατεύματα εθεάθησαν να αποσύρονται από αρκετές θέσεις τους στα νότια σύνορα της χώρας, αναφέρουν κάτοικοι παραμεθόριων περιοχών και πηγή από τις υπηρεσίες ασφαλείας του Λιβάνου στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Εκπρόσωπος του λιβανέζικου στρατού δεν επιβεβαίωσε αλλά ούτε διέψευσε τις αναφορές, υπογραμμίζει το Reuters.

Δεν μπορεί να περιπολεί ο ΟΗΕ

Ο ΟΗΕ αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χερσαία εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων στον Λίβανο, τόνισε σήμερα ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες. "Δεν θέλουμε να δούμε κανενός είδους χερσαία εισβολή", δήλωσε ο Στεφάν Ντουζαρίκ, επαναλαμβάνοντας την έκκληση για "αποκλιμάκωση", για εκεχειρία και εκφράζοντας ανησυχία για τις "ανθρωπιστικές συνέπειες" των πληγμάτων στον Λίβανο.

Οι περισσότεροι από 10.000 κυανόκρανοι της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL / Finul) δεν μπορούν πλέον να περιπολούν λόγω της έντασης των μαχών, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

"Οι κυανόκρανοί μας της UNIFIL παραμένουν στη θέση τους εντός της ζώνης ευθύνης της αποστολής, μολονότι η ένταση των μαχών εμποδίζει τις κινήσεις τους και την ικανότητά τους να εκπληρώνουν τα καθήκοντά τους", δήλωσε ο Ντουζαρίκ.

"Δεδομένης της έντασης της ανταλλαγής ρουκετών, (οι κυανόκρανοι) δεν μπορούν να περιπολούν", διευκρίνισε, σημειώνοντας ότι μπορούσαν να παρατηρούν την κατάσταση μόνο από τις θέσεις στις οποίες βρίσκονται.

Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο απομάκρυνσης από το σημείο των ειρηνευτικών δυνάμεων σε περίπτωση νέας κλιμάκωσης της κατάστασης, ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να "κάνει εικασίες". Δήλωσε ωστόσο ότι υπάρχει "σχέδιο έκτακτης ανάγκης" εάν χρειαστεί.

"Παρακολουθούμε την εξέλιξη της κατάστασης ώρα με την ώρα", πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι ορισμένα μέλη του πολιτικού προσωπικού της UNIFIL απομακρύνθηκαν και κατευθύνθηκαν προς τα βόρεια.

Δύναμη που αριθμεί περισσότερους από 10.000 άνδρες, η UNIFIL έχει σταθμεύσει στο νότιο Λίβανο από το 1978 για να λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας στα σύνορα με το Ισραήλ. Ο ρόλος της ενισχύθηκε μετά τη σύγκρουση των 33 ημερών μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ το καλοκαίρι του 2006.

Η UNIFIL είναι υπεύθυνη για την επιτήρηση της εφαρμογής του ψηφίσματος 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο ορίζει ότι μόνο ο στρατός του Λιβάνου και οι κυανόκρανοι πρέπει να αναπτύσσονται στον νότιο Λίβανο. Αυτοί πρέπει να περιπολούν κατά μήκος της Μπλε Γραμμής, της γραμμής οριοθέτησης των συνόρων όπως ορίστηκε από τον ΟΗΕ μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ.

Πηγή: ΑΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Εκατό χρόνια φυλακή σε ομόφυλο ζευγάρι από τη Τζόρτζια για τον βιασμό των υιοθετημένων παιδιών του
Οι 330 φετινές εκτελέσεις στη Σαουδική Αραβία συνιστούν ρεκόρ των τελευταίων δεκαετιών
Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας είχε γλιτώσει από θαύμα στην επίθεση στους Δίδυμους Πύργους
Απεργούν οι εργαζόμενοι των Starbucks στις ΗΠΑ-Κλειστά πάνω από 290 καταστήματα
Το θαύμα των Χριστουγέννων στη Συρία; Αφοπλίζονται οι αντάρτες, οι τζιχαντιστές θα γιορτάζουν την γέννηση του Ιησού
Φυλακισμένος «ζήλεψε» τον Spiderman και απέδρασε σκαρφαλώνοντας σε σωλήνα και τοίχους
Την επιβολή της θανατικής ποινής θα επιδιώξει ο Τραμπ- Για «βιαστές, δολοφόνους και τέρατα»
LIVE ΒΙΝΤΕΟ: Ο Άγιος Βασίλης επιβιβάστηκε στο κόκκινο έλκηθρο του και ξεκίνησε το ταξίδι του
ΒΙΝΤΕΟ: Κλέφτης άρπαξε αυτοκίνητο μπροστά στα μάτια του ιδιοκτήτη, σε δέκα δευτερόλεπτα στη Βρετανία
Ζωή χωρίς μετρητά-Η χώρα που σχεδόν μηδένισε τις συναλλαγές με χρήμα