Βρετανοί βουλευτές έκαναν δωρεάν ταξίδια στα κατεχόμενα και ακολούθως ερωτήματα υπέρ του ψευδοκράτους

Πιθανότητα διεξαγωγής έρευνας για πέντε μέλη της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων και της Βουλής των Λόρδων που προκύπτει ότι δεν είχαν δηλώσει ως όφειλαν πληρωμένα ταξίδια στα κατεχόμενα πριν υποβάλουν κοινοβουλευτικά ερωτήματα υπέρ του ψευδοκράτους έχει προκύψει στο Λονδίνο.

Την έρευνα έχει ζητήσει με επίσημη επιστολή προς τον επιθεωρητή δεοντολογίας του βρετανικού κοινοβουλίου ο μέχρι πρότινος βουλευτής του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας (SNP) Ίαν Μπλάκφορντ, μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας στο Δημόσιο Βίο και τέως αρχηγός του SNP στο Γουέστμινστερ.

Η υπόθεση ήρθε στο φως της δημοσιότητας κατόπιν έρευνας του γνωστού Ιρλανδού δημοσιογράφου Πίτερ Γκέογκαν, γνωστού για το βιβλίο του ‘Democracy for Sale’ που αποκαλύπτει φαινόμενα διαφθοράς στο βρετανικό πολιτικό σύστημα.

Η έρευνα που ζητά ο κ. Μπλάκφορντ αφορά κατηγορία παραβίασης των κανόνων lobbying πολιτικών προσώπων. Βασίζεται στη διάταξη του κώδικα διαγωγής των βουλευτών και λόρδων που ορίζει πως «τα μέλη πρέπει να υποδεικνύουν οποιοδήποτε συναφές συμφέρον στη φόρμα υποβολής ερώτησης».

Σημειώνεται πως οι εν λόγω κοινοβουλευτικοί πολιτικοί έχουν δηλώσει ως όφειλαν στο μητρώο οικονομικών συμφέρον τα δωρεάν ταξίδια στα κατεχόμενα, δεν το έπραξαν όμως ως επίσης όφειλαν πριν υποβάλουν τις ερωτήσεις τους.

Ο κώδικας αναφέρει επίσης ότι οι βουλευτές και οι λόρδοι δεν επιτρέπεται να ξεκινούν μία κοινοβουλευτική διαδικασία που θα μπορούσε να έχει κάποιο οικονομικό ή υλικό όφελος για ξένη κυβέρνηση, οργανισμό ή οντότητα «που έχει, εντός των προηγούμενων 12 μηνών, χρηματοδοτήσει κάποια επίσκεψη που έχει κάνει αυτός ο κοινοβουλευτικός ή παράσχει φιλοξενία σε αυτόν».

Η έρευνα δείχνει ότι τρεις βουλευτές και δύο μέλη της Βουλής των Λόρδων δεν το έπραξαν πριν την ερώτησή τους περί ψευδοκράτους στους αρμόδιους υπουργούς της βρετανικής κυβέρνησης.

Οι ερωτήσεις άπτονταν κυρίως του απευθείας εμπορίου, των επενδύσεων και των απευθείας πτήσεων στα κατεχόμενα. Οι πέντε κοινοβουλευτικοί, πιο γνωστός εκ των οποίων είναι ο Σάμι Γουίλσον του βορειοϊρλανδικού κόμματος DUP, είχαν ταξιδέψει με όλα τα έξοδα πληρωμένα στα κατεχόμενα πέρυσι και νωρίτερα φέτος.

«Οι κοινοβουλευτικοί υποτίθεται πως ενεργούν με ακεραιότητα και ειλικρίνεια. Το να μη δηλώνουν βουλευτές και λόρδοι τα συμφέροντά τους όπως σε αυτή την περίπτωση είναι το απολύτως αντίθετο από αυτό», είπε ο κ. Μπλάκφορντ.

«Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για κοινοβουλευτικούς πολιτικούς που πηγαίνουν σε ένα έδαφος το οποίο στερείται νομιμότητας, το οποίο υπόκειται σε ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών», συμπλήρωσε ο έμπειρος Σκωτσέζος πολιτικός.

Όπως επισημαίνει ο κ. Γκέογκαν, τα ταξίδια χορηγήθηκαν από διάφορους φορείς, όπως το λεγόμενο Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο και τις Τουρκικές Αερογραμμές. Διοργανωτής των επίμαχων ταξιδιών στα κατεχόμενα ήταν η οργάνωση «Ελευθερία και Δικαιοσύνη για τη Βόρεια Κύπρο».

Ενώ τη δεκαετία μέχρι το 2023 είχαν υποβληθεί μόνο 15 κοινοβουλευτικές ερωτήσεις προς τη βρετανική κυβέρνηση που περιείχαν τον όρο «βόρεια Κύπρος», από την αρχή του περασμένου έτους που ξεκίνησε το έντονο lobbying της οργάνωσης έχουν υποβληθεί ήδη 26 ερωτήσεις με αυτή την αναφορά.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Συνεχίζουμε τον αγώνα για απελευθέρωση και επανένωση επαναβεβαίωσε η ΠτΔ στα εγκαίνια έκθεσης στην Αθήνα
Οι συλλήψεις για σφετερισμό συνεχίζουν να συζητούνται εκτενώς στα κατεχόμενα
Πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης τον Οκτώβριο επιβεβαίωσαν τα Ηνωμένα Έθνη
Επικαιροποίησαν την απόφαση τους για GSI οι ρυθμιστικές αρχές
Βρετανοί βουλευτές έκαναν δωρεάν ταξίδια στα κατεχόμενα και ακολούθως ερωτήματα υπέρ του ψευδοκράτους
Στην τελική ευθεία οι προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις αξιωματούχων
Ενημέρωσε το ΑΚΕΛ για τα επόμενα βήματα για ηλεκτρική διασύνδεση και Βασιλικό ο Υπουργός Ενέργειας
Από 15 Οκτωβρίου δεν θα χρειάζονται βίζα οι Κύπριοι στην Κίνα
Η Φιλίππα Χριστοδουλίδη δεν υπέβαλε αίτηση για οποιοδήποτε επίδομα, διευκρίνισε η Κυβέρνηση
Ανησυχεί πως η Κύπρος μπορεί να καταστεί στόχος ο Τατάρ