Το κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου ενίσχυσε τα ποσοστά του μετά την εκτέλεση Νασράλα

Το κυβερνών κόμμα Λικούντ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου θα κέρδιζε τις περισσότερες έδρες στην Κνεσέτ (ισραηλινή Βουλή) αν διεξάγονταν σήμερα εκλογές στο Ισραήλ, ωστόσο δεν θα ήταν σε θέση να διατηρήσει τον υφιστάμενο κυβερνητικό συνασπισμό, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Channel 12 που δημοσιεύτηκε χθες.

Ενώ το Λικούντ αποσπά 25 έδρες στην Κνεσέτ των 120 εδρών, τα τέσσερα μεγαλύτερα κόμματα που ακολουθούν είναι αυτά που βρίσκονται σήμερα στην αντιπολίτευση:

Το κεντρώο κόμμα Εθνική Ενότητα του Μπένι Γκαντς 21 έδρες, το κεντρώο Γιες Ατίντ του Γιαΐρ Λάπιντ, 15 έδρες, το υπερεθνικιστικό κόμμα Ισραήλ Μπεϊτενού του Άβιγκντορ Λίμπερμαν 14, και οι Δημοκρατικοί του Γιαΐρ Γκολάν- μια ένωση των κομμάτων των Εργατικών και του Μερέτζ - 11 έδρες, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Τα υπερορθόδοξα κόμματα Σας και Ενωμένος Ιουδαϊσμός της Τορά, κερδίζουν 10 και 8 έδρες αντίστοιχα, ακολουθούμενα από το Otzma Yehudit του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ που εξασφαλίζει 6 έδρες - σημειώνοντας πτώση από τις 9 έδρες που είχε καταγράψει δημοσκόπηση του Channel 12 πριν από 10 ημέρες.

Τα αραβικά κόμματα Ra'am και Hadash-Ta'al ακολουθούν λαμβάνοντας 5 έδρες το καθένα.

Το κόμμα Θρησκευτικός Σιωνισμός του υπουργού Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς και το αραβικό εθνικιστικό κόμμα Μπαλάντ δεν ξεπερνούν το όριο του 3,25%.

Οι βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ διεξάγονται με το σύστημα της απλής αναλογικής και το όριο για την είσοδο στη Βουλή είναι 3,25%.

Ενώ το Λικούντ του Νετανιάχου βρίσκεται στην πρώτη θέση, ο σημερινός κυβερνητικός συνασπισμός, που προέκυψε από τις εκλογές του Νοεμβρίου του 2022 -ο πιο ακροδεξιός στην ιστορία του Ισραήλ- δεν συγκεντρώνει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αθροίζοντας μόλις 49 έδρες.

Όπως έδειξαν και πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ο Νετανιάχου κρίνεται καταλληλότερος πρωθυπουργός απέναντι στον Γκαντς και τον Λάπιντ, αλλά όχι απέναντι στον Ναφτάλι Μπένετ.

Στη δημοσκόπηση, ο Νετανιάχου προηγείται 38-29% έναντι του Γκαντς και 38-27% έναντι του Λάπιντ. Ο Μπένετ προηγείται του Νετανιάχου 38-35%, ωστόσο ο Νετανιάχου μείωσε τη διαφορά, αφού αυτή ήταν 11% στην τελευταία δημοσκόπηση υπέρ του Μπένετ.

Η δημοσκόπηση έδειξε επίσης αυξανόμενη αποδοχή για τον χειρισμό του πολέμου από τον Νετανιάχου: το 53% είπε ότι κάνει κακή δουλειά και το 43% καλή δουλειά. Πριν από δέκα ημέρες, σε δημοσκόπηση του Channel 12 οι ερωτηθέντες είπαν ότι το 60% θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός κάνει κακή δουλειά και το 35% είπε ότι έκανε καλή δουλειά.

Η δημοσκόπηση της Midgam πραγματοποιήθηκε την Κυριακή τηλεφωνικά και διαδικτυακά με περιθώριο σφάλματος 4,4%.

Η σφυγμομέτρηση προσμετρά τον απόηχο της δολοφονίας του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα από ισραηλινό επιδρομή στη Βηρυτό την Παρασκευή, αλλά όχι την ένταξη στην κυβέρνηση Νετανιάχου του βουλευτή της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γκίντεον Σάαρ, που πολλοί θεωρούν «γεράκι».

Πηγή: ΑΠΕ

Δειτε Επισης

Το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ για τη χερσαία επιχείρηση κατά της Χεζμπολάχ-Διέρρευσαν οι πρώτες λεπτομέρειες
Πρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια στον Λίβανο μέσω Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας ΕΕ
Αποκαλύψεις για τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ από τον πρώην Πρωθυπουργό-Έπασχε από καρκίνο των οστών
Το κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου ενίσχυσε τα ποσοστά του μετά την εκτέλεση Νασράλα
Μικρής κλίμακας οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στον νότιο Λίβανο
Έτοιμη για μια ισραηλινή χερσαία εισβολή η Χεζμπολάχ-«Η ομάδα συνεχίζει την πορεία της»
Το Foreign Office καλεί τους Βρετανούς να εγκαταλείψουν άμεσα τον Λίβανο
Η Χαμάς ανακοίνωσε τον θάνατο του επικεφαλής της στον Λίβανο σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή
Το Ισραήλ «χτύπησε» στο κέντρο της Βηρυτού-Στόχος σπίτι που έμεναν «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», τρεις νεκροί
Ξεκινά η δίκη για κατάχρηση σχεδόν 7 εκατ. ευρώ από τη Λεπέν που μπορεί να της κοστίσει τον δρόμο για το Ελιζέ