Η Κυβέρνηση να ισοζυγίσει επιπτώσεις από μη μηδενικού ΦΠΑ ζητεί ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ

Την Κυβέρνηση να προσφέρει ένα σίγουρο δίχτυ ασφαλείας στους πολίτες και να ισοζυγίσει τις επιπτώσεις από τη μη εφαρμογή, από την 1η Οκτωβρίου του 2024, του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ σε βασικά είδη και ενέργεια, καλεί ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ).

Σε ανακοίνωση, σε σχέση με τις συνέπειες του τερματισμού επιβολής ΦΠΑ σε βασικά είδη και ενέργεια, ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ αναφέρει ότι τα μέτρα, τα οποία από την 1η Οκτωβρίου του 2024 «θα σταματήσουν να υφίστανται, θα συμβάλουν στην αύξηση των ΜΕΔ λόγω του ότι η πληρωμή των δόσεων τους θα μετατραπεί σε μη αναγκαία δαπάνη, αφού προτεραιότητα θα έχουν οι ανάγκες διατροφής, διακίνησης, αποπληρωμή λογαριασμών κατοικίας τους (πχ. ενοίκιο , ρεύμα , νερό κ.λπ.)», ενώ «η ακρίβεια θα συνεχίσει να τρέχει με ‘σπασμένα φρένα’».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανησυχητικές εκτιμήσεις για τον τερματισμό μέτρων στήριξης-«Επιβάρυνση 201 εκατομμυρίων στα νοικοκυριά»

Ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ εκφράζει την ανάγκη να στηριχθούν με ουσιαστικά μέτρα κυρίως οικογένειες με παιδιά (μαθητές/φοιτητές), ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, μεσαία τάξη (χαμηλόμισθους) και μικρές επιχειρήσεις.

«Πρέπει η Κυβέρνηση να λάβει σοβαρά υπόψη την πραγματική εικόνα που βιώνουν οι πολίτες σήμερα», αναφέρει και προσθέτει πως «η μη εφαρμογή μηδενικού ΦΠΑ θα επιφέρει αλυσιδωτές αυξήσεις στις τιμές διαφόρων αγαθών και υπηρεσιών, ενώ τα εισοδήματα των νοικοκυριών δεν επαρκούν για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες».

Παρόλο που η τάση του πληθωρισμού είναι καθοδική, σύμφωνα με τον ΣΥΠΡΟΔΑΤ, «οι τιμές στα τρόφιμα θα ακολουθήσουν την ανιούσα, αφού το μέτρο της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα και η εφαρμογή του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ σε βασικά είδη (ψωμί, γάλα, αυγά και παιδικών τροφών, παιδικές πάνες, ζάχαρη, καφέ, κρέας και λαχανικά), θα παύει να προσφέρεται».

Τέλος, ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ επικαλείται στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας και προσθέτει ότι «η κατάσταση φαίνεται ακόμη πιο δύσκολη, αφού τα νοικοκυριά της χαμηλής εισοδηματικής τάξης βρίσκονται στα όρια ή κάτω από τα όρια της φτώχειας».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τη λήψη αποφάσεων για το ΧΥΤΥ Κόσιης, ζητούν από το κράτος φορείς της Λάρνακας
Έτοιμη η Εθνική Στρατηγική Μητρικού Θηλασμού-Στο 83% ο μεικτός θηλασμός το 2022
Η Κυβέρνηση να ισοζυγίσει επιπτώσεις από μη μηδενικού ΦΠΑ ζητεί ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ
Επιφυλάξεις στη Βουλή για τις καθολικές αυξήσεις 1,5% στο δημόσιο
Αποκαταστάθηκε η παροχή ρεύματος σε Λάρνακα και Αμμόχωστο-Βλάβη σε εξοπλισμό του Συστήματος Μεταφοράς
Κάτω από 10 λεπτά οι έλεγχοι ασφαλείας στο αεροδρόμιο Λάρνακας Ιούλιο και Αύγουστο
Ισχύος 3,8 βαθμών ο σεισμός τα χαράματα Κυριακής
Δύο πτήσεις ακυρώθηκαν από το αεροδρόμιο Λάρνακας προς το Τελ Αβίβ
Στην Πτολεμαΐδα το χρυσό δελτίο των 18,6 εκ. ευρώ-Στην Κύπρο το ένα πεντάρι του Τζόκερ
Με συννεφιά και βροχές φεύγει ο Σεπτέμβρης-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία