Δεν έκλεισε το κεφάλαιο ευθύνες στις Κεντρικές-Στο κάδρο ανώτερη λειτουργός και υπεύθυνος ασφάλειας για την άδεια

Μπορεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα με την καρατόμηση του Αρχηγού και Υπαρχηγού Αστυνομίας, όπως και του αναπληρωτή Διευθυντή των Κεντρικών Φυλακών, στον απόηχο της απόδρασης του ισοβίτη Θεόδωρου Θεοφάνους, ο οποίος γελοιοποίησε τα δύο Τμήματα, που όχι μόνο τον ενέκριναν να μεταβεί σε πάρτι στην οικία του στην Πάφο, αλλά κατάφερε να ξεφύγει από τα χέρια των μελών που ήταν απορροφημένοι στη σούβλα, εντούτοις το κεφάλαιο των ευθυνών δεν έχει κλείσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πήγαν για μαλλί και βγήκαν όλοι... κουρεμένοι από τον Πρόεδρο-Μοίρασε ισότιμα ευθύνες, δεν έκανε εκπτώσεις

Σε ό,τι αφορά την Αστυνομία, τα ηνία της οποίας ανέλαβε ο Θεμιστός Αρναούτης, ενώ στη θέση του Υπαρχηγού διορίστηκε ο Πανίκος Σταύρου, αναμένεται να αρχίσει η έρευνα εναντίον των τριών ΜΜΑΔιτών που συμμετείχαν στην επιχείρηση και είχαν την ευθύνη της φύλαξης του ισοβίτη, οι οποίοι ενδεχομένως να βρεθούν αντιμέτωποι και με ποινικά αδικήματα.

Ωστόσο, πέραν των τριών μελών που βρίσκονται στο στόχαστρο, θεωρείται δεδομένο πως η νέα ηγεσία της Αστυνομίας, που καλείται να ανατρέψει τα σε βάρος της Αστυνομίας δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη πως δεν επρόκειτο για την πρώτη απόδραση αλλά για την 21η κατά την τελευταία τετραετία, επί θητείας Στέλιου Παπαθεοδώρου, θα εξετάσει όλη την διαδικασία που ακολουθείται. Αφενός για να διαπιστωθεί εάν προκύπτουν ευθύνες και σε άλλα πρόσωπα, δηλαδή ποιος ή ποιοι από πλευράς Αστυνομίας προέβησαν σε λανθασμένες εκτιμήσεις κινδύνου, και από την άλλη, προκειμένου να προβούν σε διορθωτικές κινήσεις, ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη τέτοιων καταστάσεων, που πλήττουν ανεπανόρθωτα το κύρος του Σώματος Ασφαλείας και κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών, που ήδη βρίσκεται στα τάρταρα λόγω διαδοχικών αστοχιών.

Από την άλλη, στις Κεντρικές Φυλακές, σκυτάλη πήρε ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, που επίσης προέρχεται από την Αστυνομία. Πρόκειται για τον τρίτο διορισμό μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια, αφού μετά την Άννα Αριστοτέλους που θέλησε να αποχωρήσει από την θέση της, λόγω και θεμάτων ασφάλειας που προέκυπταν μετά τις καταγγελίες της κατά του Μιχάλη Κατσουνωτού, ο οποίος συνωμοτούσε εναντίον της με βαρυποινίτη που καταδικάστηκε για εμπορία ναρκωτικών, τα ηνία ανέλαβε ο Ιωάννης Καπνουλλάς.

Ωστόσο, ένα χρόνο μετά την απόσπαση του από την Αστυνομία στις Κεντρικές Φυλακές, ο Καπνουλλάς, λόγω της κατάστασης στο Σωφρονιστικό Ίδρυμα και της πίεσης, υπέβαλε την παραίτηση του τον Φεβρουάριο του 2024 και στη θέση του διορίστηκε ο Χάρης Φιλιππίδης, ο οποίος απομακρύνθηκε από τη θέση του στις 24 Σεπτεμβρίου 2024, με απόφαση Προέδρου, μετά και την απόδραση του Θεόδωρου Θεοφάνους.

Σημειώνεται πως η Άννα Αριστοτέλους θεωρείται η μακροβιότερη Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών, αφού κρατούσε τα ηνία για οκτώ χρόνια, ενώ στους 21 μήνες που ακολούθησαν, μέχρι στιγμής είναι ο τρίτος διορισμός αναπληρωτή Διευθυντή.

Μαζί με την Άννα Αριστοτέλους, είχε αποχωρήσει τότε και η Υποδιευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών, Αθηνά Δημητρίου και ως εκ τούτου, δεδομένου του μεγάλου κενού που δημιουργήθηκε, αναβαθμίστηκαν οι εξουσίες στην ανώτερη λειτουργό Μαρία Σιαηλή, που μέχρι τότε δεν είχε.

Με την άφιξη του Καπνουλλά στις Φυλακές, ενδεχομένως και λόγω απειρίας να διαχειριστεί καταστάσεις αφού το Σωφρονιστικό Ίδρυμα δεν έχει καμία σχέση με το ρόλο που διαδραματίζει η Αστυνομία, η Μαρία Σιαηλή έλαβε περισσότερες εξουσίες και λειτουργούσε κατά κάποιο τρόπο ως υποδιευθύντρια. Εξού και η ενεργή εμπλοκή της σε διάφορα ζητήματα και αποφάσεις, ενώ το σκηνικό συνεχίστηκε και με όταν ο Χάρης Φιλιππίδης πήρε σκυτάλη.

Η απόδραση του ισοβίτη έφερε τα πάνω κάτω και ξεκίνησε το παιχνίδι ευθυνών, τόσο στην Αστυνομία όσο και στις Κεντρικές, οι οποίες βρέθηκαν αρχικά στο μάτι του κυκλώνα, αφού ενέκριναν διαδοχικές άδειες στον Θεοφάνους, ενώ όπως αναφέρθηκε ενώπιον Δικαστηρίου από τον ανακριτή, του ενέκριναν λίστα με 23 καλεσμένους.

Οι άδειες των κρατουμένων εγκρίνονται από την Επιτροπή Κατάταξης, στην οποία συμμετέχουν ο Διευθυντής των Φυλακών αλλά και η ανώτερη λειτουργός. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν πως στην Επιτροπή που ενέκρινε ο ισοβίτης, δεν συμμετείχε ο Φιλιππίδης αφού απουσίαζε στο εξωτερικό, ωστόσο ακόμη και αυτό το σενάριο να ισχύει, ως αναπληρωτής Διευθυντής ενός τέτοιου νευραλγικού πόστου, όφειλε να γνωρίζει, χωρίς η άγνοια να αποτελεί άλλοθι στην συγκεκριμένη περίπτωση που έθεσε σοβαρά θέματα δημόσιας ασφάλειας. Ακόμα και αν την ευθύνη έλαβε ο ανώτερη λειτουργός, τότε και πάλι θα έλεγε κανείς πως ο κ. Φιλιππίδης είχε ευθύνη για τις υπερεξουσίες που της δόθηκαν, αφού ο ρόλος της δεν είναι ο ίδιος με αυτός του Διευθυντή των Φυλακών.

Από εκεί και πέρα, δεδομένου το τι προηγήθηκε της απόδρασης, η αλυσίδα των ευθυνών για τις Φυλακές, δεν σταματά με την διαθεσιμότητα των τριών δεσμοφυλάκων, οι οποίοι επίσης ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ποινικά αδικήματα.

Δεδομένου της εμπλοκής της ανώτερης λειτουργού αλλά και του υπεύθυνου ασφαλείας, με βάση τους κανονισμούς, σε σχέση με την άδεια που δόθηκε αλλά και με την λίστα καλεσμένων, για την οποία υπάρχουν συγκρουόμενες εκδοχές σε ότι αφορά τα πρόσωπα που εγκρίθηκαν, οι ευθύνες έχουν συνέχεια. Και αυτό διότι, δεν μπορεί να κατραμίζεται - ορθώς - από τον Πρόεδρο ο αναπληρωτής Διευθυντής, οι τίθενται σε διαθεσιμότητα οι τρεις δεσμοφύλακες αλλά να μην αποδίδονται ευθύνες και στους υπόλοιπους. Σε μία τέτοια περίπτωση, πέραν του ότι δημιουργείται προηγούμενο, τίθεται ζήτημα απόδοσης ευθυνών αλά καρτ.

Είναι για αυτό το λόγο, που όπως αναφέρουν πηγές, ενδεχομένως να προκύψουν εξελίξεις και η αλυσίδα των ευθυνών να μεγαλώσει, ωστόσο η μπάλα αυτή τη στιγμή βρίσκεται στον νέο αναπληρωτή Διευθυντή των Φυλακών, ο οποίος θα αποφασίσει κατά πόσο θα ζητήσει νέες διαθεσιμότητες, προκειμένου η έρευνα που ξεκινά να είναι διευρυμένη και να αγγίζει όσους είχαν εμπλοκή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ουδείς μπορεί να πανηγυρίζει για τον εντοπισμό του ισοβίτη... Ήδη κήρυξε την επικινδυνότητα της ανεπάρκειας

Δειτε Επισης

Ζητούν πολιτική ευθύνη τα κόμματα μετά την παύση Αρχηγού και Υπαρχηγού της Αστυνομίας
Σήμερα η τελετή διαβεβαίωσης νέου Αρχηγού και Υπαρχηγού Αστυνομίας
Η ηλεκτρική καρέκλα του Αρχηγού-Οι παύσεις, οι παραιτήσεις και όσοι επιβίωσαν μέχρι την αφυπηρέτηση
Τέλος της εβδομάδας η απόφαση Συνοδικού για υπόθεση Αββακούμ-Έτοιμη η γνωμοδότηση του δεύτερου εμπειρογνώμονα
Επέστρεψε στις Κεντρικές ο «Κομμωτής»
Εξακολουθούν να αναζητούνται από τις Αρχές για απόπειρα διάρρηξη κατοικίας (pics)
Δεν έκλεισε το κεφάλαιο ευθύνες στις Κεντρικές-Στο κάδρο ανώτερη λειτουργός και υπεύθυνος ασφάλειας για την άδεια
Χειροπέδες σε δύο πρόσωπα για υπόθεση ναρκωτικών-Προσπαθούν να εντοπίσουν τρίτο άτομο που κατάφερε να διαφύγει
Δεν πάει Δικαστήριο ο «Κομμωτής»-Επιστρέφει στις Κεντρικές Φυλακές
Συγχαρητήρια «Ισότητας» σε νέο Αρχηγό και Υπαρχηγό Αστυνομίας