Μετά το... ξύρισμα του «Κομμωτή», καλούνται να ανακάμψουν Αστυνομία και Κεντρικές Φυλακές
06:00 - 30 Σεπτεμβρίου 2024
Εξαπίνης πιάστηκαν άπαντες, με την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, να προχωρήσει, μισή ώρα αφότου έφτασε στην Κύπρο από τη Νέα Υόρκη, τόσο στην παύση του Αρχηγού Αστυνομίας και του Υπαρχηγού της Δύναμης, ως επίσης και του τερματισμού του διορισμού, για τον αναπληρωτή Διευθυντή των Κεντρικών Φυλακών, Χάρη Φιλιππίδη, λόγω της απόδρασης του ισοβίτη, Θεόδωρου Θεοφάνους.
Το βεβαρημένο κλίμα και η δυσαρέσκεια που υπήρχε τόσο για τον Αρχηγό Αστυνομίας, Στέλιο Παπαθεοδώρου, όσο και τον αναπληρωτή Διευθυντή των Κεντρικών Φυλακών, Χάρη Φιλιππίδη, ήταν δεδομένη και οι πληροφορίες που είδαν τις τελευταίες μέρες το φως της δημοσιότητας, ήθελαν το Πρόεδρο να είναι έντονα ενοχλημένος με την απόδραση, αλλά και με το γεγονός πως για τρεις μέρες δεν κατέστη δυνατός ο εντοπισμός του δραπέτη, μέχρι το απόγευμα της Κυριακής, που ένας πολίτης, έλυσε τελικά τον γόρδιο δεσμό για την Αστυνομία, ώστε να εντοπίσει τον «Κομμωτή» και να προχωρήσει στη σύλληψή του.
Σε αυτό το διάστημα των τριών ημερών, ο Πρόεδρος, όπως ανέφερε αρμόδια πηγή στον REPORTER, ήταν ενήμερος και σε ανοιχτή γραμμή τόσο με το Προεδρικό, όσο και με τον υπουργό Δικαιοσύνης, από τους οποίους ενημερωνόταν για τις εξελίξεις. Ωστόσο, τίποτα δεν μπορούσε να αλλάξει μέχρι ο Πρόεδρος να φθάσει στην Κύπρο, αφού σε αυτή την περίοδο τις εξουσίες είχε η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου.
Ωστόσο, μόλις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφίχθηκε στην Κύπρο και σε διάστημα τριάντα επτά λεπτών, προχώρησε σε δύο παύσεις, ένα τερματισμό διορισμού, δύο νέους διορισμούς και μια εισήγηση για διορισμό νέου αναπληρωτή των Κεντρικών Φυλακών.
Μη αφήνοντας περιθώρια αντίδρασης και αφού πρώτα ενημέρωσε τους εμπλεκόμενους για τις αποφάσεις του, προχώρησε στις ανακοινώσεις του. Πάντως, η αστραπιαία ταχύτητα με την οποία έδρασε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, δείχνει ότι ενδεχομένως να είχε από προηγουμένως επικοινωνία με τα πρόσωπα που θα αναλάμβαναν τις τρεις κενωθείσες θέσεις, ώστε να σφυγμομετρήσει τις προθέσεις τους. Εξάλλου, πληροφορίες θέλουν τον Πρόεδρο να είχε εδώ και κάποιο διάστημα εξετάσει τα δεδομένα και να είχε μελετήσει τις επιλογές που είχε ενώπιόν του.
Καυτές καρέκλες, ανάγκη για τομές
Μετά τις επίσημες αποφάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, τα μεγάλα καράβια Αστυνομίας και Κεντρικών Φυλακών αλλάζουν επικεφαλής, οι οποίοι καλούνται να κουμαντάρουν σε φουρτουνιασμένη θάλασσα.
Κι αυτό διότι, σε ότι αφορά την Αστυνομία, τα μέτωπα που υπάρχουν ανοιχτά είναι πάρα πολλά, αφού από τη μια είναι η οπαδική βία που παρατηρείται σε ένα ευρύ φάσμα τα τελευταία χρόνια και εκδηλώθηκε σε πάμπολλες περιπτώσεις, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, όπως για παράδειγμα στα επεισόδια του Αντώνης Παπαδόπουλος πριν δύο χρόνια και τα πρόσφατα επεισόδια στο Αλφαμέγα πριν από δύο εβδομάδες, καθώς και άλλα μικρότερα σε έκταση επεισόδια εντός και εκτός γηπέδων.
Από την άλλη, σε έξαρση είναι και το οργανωμένο έγκλημα, με σωρεία παραβατικών συμπεριφορών να καταγράφονται καθημερινά, όπως για παράδειγμα οι εμπρησμοί, οι εκρήξεις βομβών, αλλά και όσα σχετίζονται με το μεταναστευτικό, που έχουν μειώσει αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.
Εξίσου σημαντικό, είναι και το επικοινωνιακό πρόβλημα που επικρατούσε τα τελευταία χρόνια, με την Αστυνομία να είναι σε άρνηση για ανάληψη ευθύνης και παραδοχή σε κακώς έχοντα που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας.
Την ίδια ώρα, σε σχέση με τις Κεντρικές Φυλακές, μετά την αποχώρηση της Άννας Αριστοτέλους, η οποία κατατάσσεται στους μακροβιότερους Διευθυντές αφού κράτησε τα ηνία για οκτώ χρόνο, επιφέροντας τεράστιες τομές που αναγνωρίστηκαν σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, το Σωφρονιστικό Ίδρυμα μπήκε σε αχαρτογράφητα νερά. Και αυτό διότι, όσοι γνωρίζουν τα δεδομένα εκ των έσω, αυτά έχουν ανατραπεί, κυρίως λόγω του ότι, όπως τονίζεται από κάθε κατεύθυνση, δεν υπάρχει σωφρονιστική πολιτική, αλλά αστυνόμευση. Ενδεικτική είναι η τελευταία έκθεση της Επιτροπής Πρόληψης των Βασανιστηρίων, που μίλησε για επιδείνωση της κατάστασης, για κλείσιμο σχολίων και έλλειψη δραστηριοτήτων.
Εξάλλου, ενδεικτικό είναι το γεγονός πως επί οκτώ χρόνια, ενώ έγιναν χιλιάδες μεταφορές κρατουμένων, δεν υπήρξε καμία απόδραση, αλλά αυτή ήρθε επί εποχής Αστυνομίας στις Φυλακές και μάλιστα όχι από ένα απλό κρατούμενο, αλλά από ένα ισοβίτη που θεωρείτο υψηλού κινδύνου.
Η πρακτική που τηρήθηκε στην μετά Αριστοτέλους εποχή, εκ του αποτελέσματος, επέφερε αρνητικά αποτελέσματα, αρκετά από τα οποία ακόμα δεν είδαν το φως της δημοσιότητας αλλά είναι άμεσα συνηφασμένα με την απόδραση του ισοβίτη. Εξού και ο νέος αναπληρωτής διευθυντής αλλά και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, θα πρέπει να καθορίσουν σωφρονιστική πολιτική, αφού πρώτα βρουν τον τρόπο να ενημερωθούν για την πραγματική κατάσταση που επικρατεί, ειδικότερα σε ότι αφορά συνθήκες και συμπεριφορές.
Θεμιστός Αρναούτης, Πανίκος Σταύρου και Κώστας Κωνσταντινίδης, έχουν μπροστά τους αρκετή δουλειά, ώστε να ανατρέψουν τα δεδομένα, με τον Πρόεδρο να βάζει το πήχη ψηλά και να δείχνει πως η ασφάλεια των πολιτών δεν σηκώνει εκπτώσεις.
Φεύγουν με όλα τα ωφελήματα οι δύο, επιστρέφει στην Αστυνομία ο Φιλιππίδης
Αναφορικά με τους δύο αποχωρήσαντες από την Αστυνομία, Στέλιος Παπαθεοδώρου και Δημήτρης Δημητρίου, αποχωρούν έχοντας πληρώσει το μάρμαρο για την απόδραση του «Κομμωτή», ωστόσο για τον Αρχηγό, δεν ήταν μόνο αυτή η αιτία για την παύση του, αφού προηγήθηκαν διάφορα στις τάξεις της Αστυνομίας που οδήγησαν στην απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Αρχηγός και Υπαρχηγός αποχωρούν, λαμβάνοντας όλα τα δικαιώματα που δικαιούνται να πάρουν, πράγμα που δεν θα συνέβαινε εάν υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους.
Από την άλλη, ο αναπληρωτής διευθυντής των Κεντρικών Φυλακών, Χάρης Φιλιππίδης μπορεί να έχασε τη θέση του, αλλά δεν χάνει την δουλειά του, αφού επιστρέφει στις τάξεις της Αστυνομίας, από την οποία είχε αποσπαστεί.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Καρατόμησε Αρχηγό, Υπαρχηγό και Διεύθυνση Φυλακών ο Χριστοδουλίδης-Αναλαμβάνει ο Αρναούτης
- Πήγαν για μαλλί και βγήκαν όλοι... κουρεμένοι από τον Πρόεδρο-Μοίρασε ισότιμα ευθύνες, δεν έκανε εκπτώσεις
- Ουδείς μπορεί να πανηγυρίζει για τον εντοπισμό του ισοβίτη... Ήδη κήρυξε την επικινδυνότητα της ανεπάρκειας
- Τα προσκλητήρια του γάμου, η απόδραση του ισοβίτη και το μεγάλο μας... τσίρκο