Ανησυχητικές εκτιμήσεις για τον τερματισμό μέτρων στήριξης-«Επιβάρυνση 201 εκατομμυρίων στα νοικοκυριά»

Την ώρα που στην Κυβέρνηση παρατηρείται διγλωσσία γύρω από την ολοκλήρωση των μέτρων στήριξης για μηδενικό ΦΠΑ και τερματισμό της επιχορήγησης της τιμής του ρεύματος, αφού από τη μια το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τον τερματισμό κι από την άλλη το Προεδρικό διαμήνυσε ότι θα πρέπει να περάσει από το Υπουργικό για να εφαρμοστεί, οι πολίτες παρατηρούν με τεράστια ανησυχία τις εξελίξεις, αφού εκτιμούν ότι οι επόμενοι μήνες αναμένονται δύσκολοι για τις τσέπες τους.

Κι αυτό διότι μετά την απόφαση της Κυβέρνησης, αναμένεται να υπάρξουν αυξήσεις σε βασικά προϊόντα, από την 1η Οκτωβρίου, όταν θα τερματιστεί ο μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ. Ωστόσο, πλήρη εικόνα για το τι έχουν να αντιμετωπίσουν οι καταναλωτές, θα σχηματιστεί από την 1η Νοεμβρίου, όταν θα ολοκληρωθεί και η επιχορήγηση στις τιμές του ρεύματος, που παραχωρείτο από το κράτος για ενάμιση χρόνο.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριο Δρουσιώτη, σε ότι αφορά στον τερματισμό του μηδενικού συντελεστή στον ΦΠΑ, δεν μπορεί να γίνει ορθή εκτίμηση ως προς το κόστος που θα επιβαρυνθούν οι καταναλωτές, όμως αυτό θα ξεκαθαρίσει όταν γίνουν οι αναπροσαρμογές στις τιμές των προϊόντων. Την ίδια ώρα, για το ρεύμα μπορεί να γίνει μια πιο συγκεκριμένη εκτίμηση, αφού σύμφωνα με τον κ. Δρουσιώτη, οι καταναλωτές θα επιβαρυνθούν με 22 ευρώ την διμηνία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΕΩ: Ανάσα στις τσέπες των καταναλωτών από τις μειώσεις στα καύσιμα, μειώθηκε και η φυγή στα κατεχόμενα

Βάρος 201 εκατομμυρίων σε 18 μήνες για τους καταναλωτές

Μιλώντας στον REPORTER, ο κ. Δρουσιώτης ανέφερε πως τα οικονομικά του κράτους, σύμφωνα με το Υπουργείο βρίσκονται σε καλή τροχιά. Όπως εξήγησε ωστόσο, η επιδότηση για ενάμιση χρόνο ανήλθε στα 201 εκατομμύρια.

«Δεν το αμφισβητώ. Αυτό σημαίνει όμως ότι τα 201 εκατομμύρια μετά την κατάργηση των μέτρων για καύσιμα, μηδενικό συντελεστή και ρεύμα, σημαίνει ότι οι πολίτες θα επιβαρυνθούν 201 εκατομμύρια. Ποιος θα σηκώσει αυτό το βάρος;», υπέδειξε ο κ. Δρουσιώτης.

Τόνισε, εξάλλου, ότι «το κράτος δεν έπραξε σωστά με την κατάργηση αυτών των μέτρων. Δεν ξέρω αν ο σκοπός είναι να επιστρέψουν πίσω αυτά τα χρήματα για την ηλεκτρική διασύνδεση ή άλλα έξοδα του κράτους. Θεωρώ πως δεν είναι δικαιολογημένο. Δικαιολογημένο θα ήταν αν προχωρούσε με εξαγγελία άλλων μέτρων, κάτι που δεν έκανε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν αλλάζει τις τιμές των προϊόντων η κατάσταση στη Μέση Ανατολή-Ύφεση στα καύσιμα

Πλήρης διαφωνία Δρουσιώτη για τους λόγους τερματισμού των μέτρων

Την ίδια ώρα, εξέφρασε την έντονη διαφωνία του σε σχέση με όλους τους λόγους που προτάσσει το Υπουργείο Οικονομικών, ως αιτιολογία για τερματισμό των μέτρων στήριξης των πολιτών. Όπως εξηγεί, το Υπουργείο λέει στην ανακοίνωσή του ότι ο πληθωρισμός υποχώρησε αισθητά και αναμένεται να σταθεροποιηθεί στο 2%.

«Αυτό δεν το αμφισβητώ, δεν σημαίνει όμως ότι μειώθηκαν οι τιμές, σημαίνει ότι αυξάνονται, αλλά με μικρότερη ταχύτητα απ’ ότι προηγουμένως. Αυτό το επιχείρημα το βλέπω και ως παραπλανητικό από πλευράς της Κυβέρνησης. Έπεσε ο πληθωρισμός, αλλά οι τιμές ανεβαίνουν», σημείωσε ο κ. Δρουσιώτης.

Τόνισε παράλληλα πως, «έπεσαν οι τιμές των καυσίμων, από τις 2 Ιουλίου μέχρι σήμερα κατά 13,6 σεντ η βενζίνη, 12,5 σεντ το πετρέλαιο και 7,3 σεντ το πετρέλαιο θέρμανσης. Όντως έπεσαν, ασχέτως ότι εμείς πιστεύομε ότι έπρεπε μείωση να είναι μεγαλύτερη. Δεν είναι λόγος να τον επικαλείσαι, διότι είναι σαν να λες πως, επειδή ο κόσμος πήρε μια μικρή ανάσα από την μείωση των τιμών των καυσίμων πρέπει να ξαναφορτωθεί με επιπρόσθετο κόστος για να μην δει μια καλή μέρα. Είναι αυτή η λογική; Δεν ξαλάφρωσε ο κόσμος, ξαλάφρωσε από το υπερβολικό βάρος των τιμών.»

Σε σχέση με το δεύτερο επιχείρημα του Υπουργείου, το οποίο αναφέρει πως, «οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας παρουσιάζουν πτωτικές τάσεις», ο κ. Δρουσιώτης υπέδειξε πως «θέλει να πει ότι με την επιδότηση που πληρώνεις 11 ευρώ πιο κάτω τον μήνα ή 22 ευρώ πιο κάτω τη διμηνία, θα αυξήσεις την κατανάλωσή σου. Εγώ διαφωνώ με αυτό το επιχείρημα, διότι οι τιμές του ρεύματος είναι σε πάρα πολύ ψηλά επίπεδα και η επιδότηση των 11 ευρώ δεν αυξάνει την ζήτηση ή κάνει τον κόσμο να σπαταλά το ρεύμα για να αυξηθεί η κίνηση. Με το να υπάρξει μείωση 11 ευρώ τον μήνα σε ένα λογαριασμό των 300-400 ευρώ, δεν είναι λόγος να αυξηθεί η ζήτηση και διαφωνώ με αυτό το επιχείρημα».

Εξάλλου, απαντώντας σε άλλα δύο επιχειρήματα του Υπουργείου, που αναφέρουν πως «τα διάφορα επιδόματα και συντάξεις αναπροσαρμόζονται πλήρως με βάση το ρυθμό αύξησης της ΑΤΑ, καλύπτοντας τις όποιες αυξήσεις των τιμών, και οι αυξήσεις των τιμών αναπληρώνονται σε σημαντικό βαθμό μέσω της εφαρμογής της ΑΤΑ στους μισθούς», ο πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών, τόνισε εμφατικά πως ΑΤΑ έχει μόνο το 50% των πολιτών, το άλλο 50% δεν έχει ΑΤΑ, για να αντισταθμίζεται αυτό το μέτρο.

Άρα γιατί το λέει αυτό το πράγμα το Υπουργείο, διερωτήθηκε ο κ. Δρουσιώτης. «Αν πιάσουμε και τα επιδόματα, όπου υπάρχει ΑΤΑ, όπως στις συντάξεις, ο τρόπος που δίδεται σε μια σύνταξη 600-700 ευρώ είναι 8-9 ευρώ, ενώ ένας που παίρνει σύνταξη 5000 ευρώ, η ΑΤΑ αντιστοιχεί σε 80 με 90 ευρώ. Άρα στους ανθρώπους που έχουν χαμηλά εισοδήματα, δεν είναι λόγος να πεις ότι αντισταθμίζεται από την ΑΤΑ που λαμβάνει στην σύνταξή του».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πρώτα στήσιμο της εφαρμογής και μετά επιλογή προϊόντων για το e-Kalathi-Πότε θα δοθεί στην αγορά

Δειτε Επισης

Στην Πτολεμαΐδα το χρυσό δελτίο των 18,6 εκ. ευρώ-Στην Κύπρο το ένα πεντάρι του Τζόκερ
Με συννεφιά και βροχές φεύγει ο Σεπτέμβρης-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Ανησυχητικές εκτιμήσεις για τον τερματισμό μέτρων στήριξης-«Επιβάρυνση 201 εκατομμυρίων στα νοικοκυριά»
«Ανεξεταστέοι» οι μαθητές από τη χρήση των κινητών στην τάξη-Πέφτουν οι μαθησιακές τους ικανότητες
Τρέχει για το Νομοσχέδιο επικίνδυνων οικοδομών το ΥΠΕΣ-Προς κατάθεση στην επόμενη συνεδρία Υπουργικού
Ένας υπερτυχερός κέρδισε τα €18,6 εκατ. του Τζόκερ
Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν πάνω από 18,5 εκατ. ευρώ του Τζόκερ
Διαμαρτυρία για προσάρτηση ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία στη Λευκωσία
Στο Υπουργικό σχέδιο διαμονής και φροντίδας σε Στέγες Ηλικιωμένων
Στη Βουλή το Νομοσχέδιο για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων-Προνοεί αύξηση 1,5 τοις εκατό