Από το «Κάποτε στην Κύπρο» στο «Famagusta»-Εν του... Τατάρ τα ξύλα

Η ειλημμένη εδώ και μία εβδομάδα απόφαση του Netflix να συμπεριλάβει στην πλατφόρμα του την σειρά «Famagusta», που καταπιάνεται με την τουρκική εισβολή στην Αμμόχωστο, παρουσιάζοντας μεταξύ άλλων μαρτυρίες προσώπων που βίωσαν τον πόλεμο, όπως ήταν αναμενόμενο, δημιούργησε θύελλα αντιδράσεων από τους Τούρκους, οι οποίοι -όταν κατάλαβαν τι συνέβαινε- την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου, άρχισαν να επιδίδονται σε ένα μαραθώνιο δηλώσεων οργής και προπαγάνδας, αλλά και απειλών για διακοπή συνδρομών.

Tην ίδια ώρα, στην ελεύθερη Κύπρο, η μη τοποθέτηση οποιουδήποτε πολιτικού κόμματος ή της ίδιας της Κυβέρνησης, επί της απόφασης του Netflix, πλην των δηλώσεων του Προέδρου Χριστοδουλίδη, ο οποίος ρωτήθηκε για το θέμα μετά τις αντιδράσεις των Τούρκων, δείχνει ικανοποίηση από την ελληνοκυπριακή πλευρά για την κίνηση της πλατφόρμας ταινιών και σειρών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πώς απαντά ο Πρόεδρος στις αντιδράσεις στα κατεχόμενα για το «Famagusta»

Εξάλλου, θεωρείται σημαντικό που μια τέτοια πλατφόρμα παγκόσμιας εμβέλειας θα κοινωνήσει σε ολόκληρο τον κόσμο το Κυπριακό πρόβλημα, με ένα τρόπο εναλλακτικό, δεδομένων των διαχρονικών προσπαθειών διεθνοποίησής του.

Μέσα από μια σειρά, στην οποία παρουσιάζεται το Κυπριακό, με στοιχεία, βέβαια μυθοπλασίας, το ζήτημα εισβολής και κατοχής μπορεί να φθάσει ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο σημείο του πλανήτη και κάθε άνθρωπος, εφόσον παρακολουθήσει τη σειρά, να μάθει την ιστορία της βίαιης κατάκτησης της πόλης από τους Τούρκους.

Η αντίδραση των Τούρκων στην προβολή της σειράς, ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη, αφού χαρακτηρίζουν την εισβολή, εδώ και πενήντα χρόνια, ως «ειρηνευτική επιχείρηση», αφήγημα το οποίο καταρρίπτεται πλήρως από τη σειρά, όπως καταρρίπτεται και το έτερο αφήγημα πως ήρθαν στην Κύπρο για να «σώσουν» τους Τουρκοκύπριους, καθότι παρουσιάζονται μαρτυρίες για βιασμούς και εν ψυχρώ δολοφονίες Ελληνοκυπρίων ή ακόμα και αιχμαλώτων.

Το σήμα για την ριπή τοποθετήσεων από πλευράς των Τούρκων, έδωσε ο Ερσίν Τατάρ, ο οποίος έκανε λόγο για προπαγάνδα των Ελληνοκυπρίων και διαστρέβλωση της ιστορίας, γραμμή που ακολούθησαν στη συνέχεια τόσο το τουρκικό ΥΠΕΞ, όσο και ο αναπληρωτής υπουργός τουρισμού της Τουρκίας, αλλά και ο λεγόμενος πρόεδρος της «βουλής» στα κατεχόμενα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Πυρ και μανία στα κατεχόμενα για προβολή του «Famagusta» από το Netflix-Απειλούν με ακυρώσεις συνδρομών

Ο... συμφεροντολόγος Τατάρ

Βέβαια, οι Τούρκοι δεν έδειξαν την ίδια ευαισθησία, όταν πριν από περίπου τρία χρόνια είχε δημιουργηθεί μια τουρκική παραγωγή, υπό την επωνυμία «Κάποτε στην Κύπρο», η οποία προβαλλόταν στην Τουρκία και έδειχνε δολοφονίες Τουρκοκυπρίων από Ελληνοκύπριους, σειρά για την οποία είχαν προκληθεί αντιδράσεις στα κατεχόμενα, με μερίδα του Τύπου να κάνει λόγο ακόμα και για διαστρέβλωση της ιστορίας.

Τότε, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, είχε παρακολουθήσει την πρεμιέρα της σειράς, δίπλα στον Τούρκο τότε αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι και τον τότε «πρωθυπουργό», Ερσάν Σανέρ, καθώς και άλλους «πολιτικούς αξιωματούχους».

Ο Τατάρ, είχε προβεί μάλιστα και σε ομιλία, στην οποία αναφερόταν στο μήνυμα της σειράς, και τις θυσίες, όπως τις χαρακτήρισε, που έκανε ο τ/κ «λαός» στον αγώνα του για ύπαρξη στην Κύπρο. «Σήμερα, 1η Απριλίου, η επέτειος ίδρυσης της ΕΟΚΑ (που έκανε) επιθέσεις, γενοκτονία και άλλες διώξεις εναντίον του τ/κ λαού για να τον εξαφανίσει από αυτά τα εδάφη. Αλλά εμείς αντισταθήκαμε, υπάρχουμε με τη στήριξη της Τουρκίας και θα συνεχίσουμε να υπάρχουμε. Αυτό είναι το μήνυμα», υποστήριξε.

Για να υπερασπιστεί τότε την προβολή της σειράς, ο εγκάθετος της Άγκυρας στην Κύπρο, είχε πει χαρακτηριστικά πως «δεν πρέπει να ξεχνιέται ότι πρόκειται για τηλεοπτική σειρά και όχι για ντοκιμαντέρ», κάτι που στην περίπτωση του «Famagusta» αγνοεί επιδεικτικά, αφού φαίνεται ότι τα γεγονότα δεν παρατίθενται με τη ρητορική που προωθεί η Τουρκία.

Σύμφωνα με άλλες δηλώσεις του, εξάλλου, η σειρά είχε πωληθεί σε 85 χώρες, μεταγλωττισμένη στα ρωσικά, ενώ τόνισε πως «πρόκειται για μια θαυμάσια προσπάθεια και εργασία για να εξιστορηθεί η ιστορία, που έζησαν οι Τουρκοκύπριοι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το κυπριακό πρόβλημα στις οθόνες όλου του κόσμου

Αυτή τη φορά, που η σειρά «Famagusta» θα παρουσιαστεί στο Netflix, που εκπέμπει σε 190 χώρες, δημιουργεί πρόβλημα στην τουρκική πλευρά, το πάγιο αφήγημα της οποίας είναι εντελώς διαφορετικό από τα ίδια τα γεγονότα του 1974.

Πολλοί απείλησαν να διακόψουν τις συνδρομές τους στο Netflix, μετά την απόφαση για συμπερίληψη της σειράς στην πλατφόρμα. Βέβαια, η Κυβέρνηση Ερντογάν για να αποσιωπήσει την πραγματικότητα, μπορεί να αποκόψει την παροχή στην πλατφόρμα, συμπεριλαμβάνοντας την Τουρκία σε μια μικρή λίστα με χώρες όπως, η Κίνα, η Βόρεια Κορέα, η Ρωσία και η Συρία, όπου δεν εκπέμπει.

Δειτε Επισης

Σύγκληση Εθνικού και απαντήσεις για το πακέτο των οχτώ σημείων αναμένει ο Στεφάνου
Οι αλλαγές που προωθούνται για το δικαίωμα ψήφου από τα 17
Την επόμενη εβδομάδα η συνάντηση Μενελάου και Ονάρ για τα σημεία διέλευσης
Πράσινο Υπουργικού για το δικαίωμα ψήφου από τα 17-Η δέσμη με δεκατρείς τροποποιήσεις στη νομοθεσία
«Ιστορική» χαρακτήρισε ο ΠτΔ την απόφαση για έγκριση δικαιώματος ψήφου από τα 17 έτη
Δικαίωμα ψήφου στα 17 και αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους επί τάπητος στο Υπουργικό
Ξαναζωντάνεψε η συζήτηση για το Κυπριακό στο εσωτερικό μέτωπο-Το ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ και οι διαφωνίες
Κατηγορίες Τατάρ σε Χριστοδουλίδη-«Υπερέβη τα συμφωνηθέντα» της Νέας Υόρκης στη χθεσινή συνάντηση
Πιθανή επίσκεψη Μέτσολα στην Κύπρο την άνοιξη-Ορίζοντας ο Απρίλιος
Την ανάγκη για επαρκή προετοιμασία ενόψει Ντι Κάρλο και πενταμερούς επισήμανε η πρόεδρος του ΔΗΣΥ