«Πρόβα» χερσαίας επιχείρησης στον Λίβανο-Οι Ισραηλινοί φτιάχνουν ζώνη ασφαλείας τριών χιλιομέτρων στα βόρεια σύνορα

Η προαναγγελθείσα από το Ισραήλ στρατιωτική επιχείρηση στον Λίβανο έχει πλέον ξεκινήσει, καθώς ειδικά κλιμάκια του IDF επιχειρούν εντός της χώρας με υποστήριξη από άρματα μαχης. Στόχος των Ισραηλινών να δημιουργήσουν ζώνη ασφαλείας 3 χιλιομέτρων σε πλάτος ως προστασία για τα βόρεια σύνορα.

Τα ισραηλινά στρατεύματα στα σύνορα με τον Λίβανο δήλωναν, πριν από ένα 24ωρο, έτοιμα για χερσαία εισβολή, με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου να τονίζει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ότι η χώρα του «θα πολεμήσει μέχρι να πετύχει τη νίκη».

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας συνέχισαν να συγκεντρώνουν στρατεύματα κατά μήκος των συνόρων της χώρας με τον Λίβανο, προετοιμάζοντας μια πιθανή εισβολή, καθώς προετοιμάζονται για την απάντηση της Χεζμπολάχ.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ πραγματοποίησε, τις προηγούμενες ώρες, σειρά συνομιλιών σχετικά με το ενδεχόμενο επέκτασης της στρατιωτικής επίθεσης του Ισραήλ.

Σε ανακοίνωσή του το Σάββατο, το γραφείο του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας δήλωσε ότι διεξάγεται «μια αξιολόγηση της κατάστασης» σχετικά με την «επέκταση των δραστηριοτήτων των IDF (Δυνάμεων Άμυνας του Ισραήλ) στη βόρεια»

Ισραηλινά άρματα μάχης και στρατεύματα εικονίστηκαν αργότερα κοντά στα σύνορα, σημάδι ότι η σύγκρουση του Ισραήλ με τη Χεζμπολάχ πρόκειται να επεκταθεί ακόμη περισσότερο.

Οι τελευταίες επιθέσεις

Ακόμη μία ισραηλινή επίθεση καταγράφηκε στον Λίβανο, εν μέσω της συνεχιζόμενης ανταλλαγής πυρών ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Τουλάχιστον 49 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα από τα σφοδρά ισραηλινά πλήγματα στον νότιο και ανατολικό Λίβανο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι πραγματοποίησε περίπου 120 πλήγματα «ευρείας κλίμακας» με στόχο «μέλη της Χεζμπολάχ» σήμερα.

«Από τις επιδρομές του ισραηλινού στρατού στην Μπααλμπέκ-Χερμέλ σκοτώθηκαν 21 άνθρωποι και 47 τραυματίστηκαν», σύμφωνα με τον προσωρινό απολογισμό του υπουργείου.

Το λιβανέζικο πρακτορείο ANI μετέδωσε ότι συνοικίες της πόλης Μπααλμπέκ, της κυριότερης πόλης στην Μπεκάα, και τα χωριά στα ανατολικά της μπήκαν στο στόχαστρο 15 αεροπορικών βομβαρδισμών σήμερα.

Στην κοιλάδα Μπεκάα, σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι από ισραηλινή επίθεση στο Τζουμπ Τζενίν.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, 24 άνθρωποι σκοτώθηκαν κοντά στην Σάιντα, την κυριότερη πόλη του νοτίου Λιβάνου. Το ANI ανέφερε ότι το πλήγμα είχε ως στόχο ένα κτίριο σε αυτήν τη ζώνη.

Νωρίτερα, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι 14 διασώστες σκοτώθηκαν από τις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στα προπύργια της Χεζμπολάχ τις δύο τελευταίες ημέρες.

Συνεχίζει το Ισραήλ το σφυροκόπημα κατά της Χεζμπολάχ

Ο αποδεκατισμός της Χεζμπολάχ είναι γεγονός τις τελευταίες ημέρες, με τις επιθέσεις του Ισραήλ να έχουν πλήξει υψηλόβαθμα στην ιεραρχία μέλη της οργάνωσης. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως περισσότεροι «από 20 άλλοι τρομοκράτες» της Χεζμπολάχ του Λιβάνου σκοτώθηκαν στο πολύ ισχυρό πλήγμα που εξαπέλυσε προχθές, Παρασκευή, στο αρχηγείο της οργάνωσης στα προάστια της Βηρυτού, που κόστισε τη ζωή στον ηγέτη της, τον Χασάν Νασράλα.

«Περισσότεροι από 20 άλλοι τρομοκράτες διαφόρων βαθμών, που ήταν παρόντες στο υπόγειο αρχηγείο της Βηρυτού κάτω από μη στρατιωτικά κτήρια και οι οποίοι διηύθυναν τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χεζμπολάχ εναντίον του κράτους του Ισραήλ, εξοντώθηκαν» ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο στρατός.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε νωρίτερα ότι εξαπέλυσε σήμερα πλήγμα στο προπύργιο της Χεζμπολάχ στα νότια προάστια της Βηρυτού, έπειτα από πολλούς βομβαρδισμούς τις τελευταίες ημέρες σε στόχους του ένοπλου ισλαμιστικού κινήματος στον Λίβανο.

Ο στρατός «πραγματοποίησε πλήγμα ακριβείας στην Νταχίγια (αραβική ονομασία του προαστίου) στη Βηρυτό. Οι λεπτομέρειες θα ακολουθήσουν» ανέφερε σε ανακοίνωση.

Στο μεταξύ, πηγή ασφαλείας του Λιβάνου έκανε σήμερα λόγο για ένα νέο αεροπορικό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Ανταποκριτές του AFP άκουσαν μια ισχυρή έκρηξη και είδαν καπνό να υψώνεται από την περιοχή.

«Σφοδρή επιδρομή που πραγματοποιήθηκε από ισραηλινά καταδιωκτικά» έπληξε «τη ζώνη περιοχή ανάμεσα στην Τσίγια κα την Γκομπέιρι στα νότια προάστια της Βηρυτού», μετέδωσε από την πλευρά του το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου (ANI).

Πρόσθεσε πως ασθενοφόρα κατευθύνονται στο σημείο του πλήγματος.

Αυτόπτης μάρτυρας στην Γκομπέιρι δήλωσε στο AFP πως είδε ένα κτήριο να καταρρέει αφού επλήγη από βλήμα.

Η Χεζμπολάχ επιβεβαιώνει τον θάνατο του Καούκ αλλά και του Άλι Καράκι στο πλήγμα κατά το οποίο σκοτώθηκε ο Χασάν Νασράλα.

Ο IDF ανακοίνωσε ότι σκότωσε τον υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Χεζμπολάχ Ναμπίλ Καούκ

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Χεζμπολάχ του Λιβάνου σε αεροπορική επιδρομή που εξαπέλυσε χθες, Σάββατο, στο προπύργιο του ένοπλου ισλαμιστικού κινήματος στα προάστια της Βηρυτού, την επομένη ενός μαζικού βομβαρδισμού κατά τον οποίο σκοτώθηκε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα.

«Ο στρατός εξόντωσε τον τρομοκράτη Ναμπίλ Καούκ, διοικητή της μονάδας ασφαλείας (...) της Χεζμπολάχ και μέλος του κεντρικού συμβουλίου» της οργάνωσης, ανέφερε ο στρατός σε μια ανακοίνωση.

Πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε στο AFP πως ο Καούκ σκοτώθηκε σε πλήγμα που σημειώθηκε το Σάββατο στα νότια προάστια της Βηρυτού, προσθέτοντας πως ήταν μέλος του κεντρικού συμβουλίου της Χεζμπολάχ και αρμόδιος για την ασφάλεια στο εσωτερικό της οργάνωσης.

«Ο Ναμπίλ Καούκ θεωρείτο προσκείμενος στην ηγεσία της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ και άμεσα εμπλεκόμενος στην προώθηση των τρομοκρατικών σχεδίων εναντίον του κράτους του Ισραήλ και των πολιτών του ακόμη και αυτές τις τελευταίες ημέρες» ανέφερε ο στρατός.

Ο Ναμπίλ Καούκ εντάχθηκε στην οργάνωση στα χρόνια του 1980 και κατείχε διάφορες υψηλόβαθμες θέσεις, σύμφωνα με την ανακοίνωση του στρατού.

Το πλήγμα που σκότωσε τον Χασάν Νασράλα σκότωσε επίσης και τον Άλι Καράκι, τον διοικητή του νοτίου μετώπου της Χεζμπολάχ, ανέφερε σε μια ανακοίνωση η σιιτική οργάνωση.

Τις τελευταίες εβδομάδες ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε μαζικά πλήγμα με στόχο υψηλόβαθμους αξιωματούχος της Χεζμπολάχ και εγκαταστάσεις οπλισμού της οργάνωσης στον νότιο Λίβανο και στο προπύργιό της στη Βηρυτό.

Ισραηλινό πλήγμα στην κοιλάδα Μπεκάα σκότωσε στέλεχος της Τζαμά'α Ισλαμίγια

Πλήγμα που εξαπέλυσε το Ισραήλ στην κοιλάδα Μπεκάα του Λιβάνου σκότωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της σουνιτικής οργάνωσης Τζαμά'α Ισλαμίγια, τον Μοχάμαντ Νταχρούτζ, δήλωσαν δύο πηγές ασφαλείας στο Reuters.

Η οργάνωση εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ στη διάρκεια του περασμένου έτους και το Ισραήλ έχει διενεργήσει πλήγματα στο παρελθόν θέτοντας στο στόχαστρο άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της οργάνωσης.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Αγνοείται ο εκπρόσωπος Τύπου των Χούθι-Ταξίδευε με ελικόπτερο στο Ιράν
Οκτώ νεκροί σε συντριβή ελικοπτέρου της πολεμικής αεροπορίας στην Κολομβία
Αυτός είναι ο νέος ηγέτης της Χεζμπολάχ-Ξάδερφος του Νασράλα και επικηρυγμένος τρομοκράτης από τις ΗΠΑ
Άνοιξε νέο μέτωπο το Ισραήλ-Εξαπέλυσε μαζική αεροπορική επίθεση στο λιμάνι των Χούθι
Νέα επίθεση του Ισραήλ στα νότια προάστια της Βηρυτού-«Χτύπημα ακριβείας»
Ανασύρθηκε άθικτη η σορός του Νασράλα-Από αμβλύ τραύμα επήλθε ο θάνατός του
Ιρανός κατάσκοπος έδωσε τη θέση Νασράλα στο Ισραήλ-Νεκρό άλλο ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεσμπολάχ
Θέλει ένταξη της Τουρκίας στο BRICS ο Κουρτουλμούς-«Θα είναι επωφελής για όλο τον κόσμο»
Σ. Λαβρόφ: Δεν μπορούν να μεταπωληθούν οι S-400 χωρίς συγκατάθεση κατασκευαστή
Τι είναι οι βόμβες «bunker buster» με τις οποίες σκοτώθηκε ο Νασράλα στη Βηρυτό