Αναστάλθηκαν πτήσεις τριών αεροπορικών από Κύπρο για Ισραήλ-Διαμαρτυρία στις Βάσεις κατά των επιθέσεων

Αναστολή πτήσεων αποφάσισαν, τουλάχιστον για σήμερα και αύριο, αριθμός αεροπορικών εταιρειών από τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, για το Ισραήλ, λόγω των εξελίξεων που προκύπτουν στη Μέση Ανατολή, μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χεσμπολάχ, Χασάν Νασράλα, αλλά και της κλιμακούμενης έντασης που ενδέχεται να υπάρξει.

Πληροφορίες του ΚΥΠΕ από την Hermes Airport αναφέρουν ότι «συνολικά έξι πτήσεις που θα αναχωρούσαν σήμερα από το αεροδρόμιο Λάρνακας με προορισμό το αεροδρόμιο του Τέλ Αβίβ ακυρώθηκαν» λόγω της κατάστασης που επικρατεί τις τελευταίες μέρες στη Μέση Ανατολή.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ τρεις αεροπορικές εταιρείες, η Cyprus Airways, η WIZZ και η TUS Airways, ανέστειλαν για σήμερα και αύριο, το πτητικό τους πρόγραμμα για το Τελ Αβίβ.

Οι τρείς αεροπορικές εταιρείες, αναμένεται να επαναξιολογήσουν αύριο την κατάσταση που θα επικρατεί και αναλόγως θα επεκτείνουν χρονικά την αναστολή των πτήσεων τους ή θα επαναρχίσουν το πτητικό τους πρόγραμμα.

Πάντως, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, αρκετές άλλες αεροπορικές, συνεχίζουν κανονικά τις πτήσεις προς τη γειτονική χώρα χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Διαμαρτυρία στο Ακρωτήρι

Την ίδια ώρα, με σημαίες, πλακάτ και συνθήματα για τερματισμό των επιθέσεων του Ισραήλ στη Γάζα και στον νότιο Λίβανο και αποχώρηση των Βρετανικών Βάσεων από την Κύπρο, εκατοντάδες πολίτες διαμαρτυρήθηκαν, την Κυριακή, έξω από τις Βρετανικές Βάσεις Ακρωτηρίου.

Στην εκδήλωση, που οργάνωσε το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης και στην οποία συμμετείχαν κόμματα και κινήματα, οι διαμαρτυρόμενοι πορεύθηκαν από το Περιβαλλοντικό Κέντρο Ακρωτηρίου προς την είσοδο των Βρετανικών Βάσεων, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Λευτεριά στην Παλαιστίνη», «Έξω οι Βάσεις του θανάτου» και «Δεν σας θέλει ο λαός, πάρτε τις Βάσεις σας και μπρος».

Σε ομιλία του, το μέλος της Γραμματείας του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), Πέτερ Ιωσήφ, καταδίκασε τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα, καθώς και την πολεμική σύρραξη στον νότιο Λίβανο, κάνοντας λόγο για γενοκτονία.

Ανέφερε δε ότι ο υποστηρικτικός ρόλος των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ «είναι ίσως ο κύριος παράγοντας από όπου το κράτος του Ισραήλ αντλεί την υπεροψία έναντι της διεθνούς κοινότητας», σημειώνοντας ότι «ο ρόλος της κυπριακής Κυβέρνησης δεν πρέπει να περνά απαρατήρητος».

«Είναι χαρακτηριστικό πως η Κυβέρνηση επέτρεψε τον ελλιμενισμό και την παροχή λιμενικών υπηρεσιών σε πλοία που μετέφεραν καύσιμα για στρατιωτική χρήση στο Ισραήλ μέσω του λιμανιού της Λεμεσού», ανέφερε ,και πρόσθεσε πως «εμφανής είναι και η διάκριση, σε ταξικό επίπεδο, του Ισραηλινού επενδυτή και του Παλαιστίνιου πρόσφυγα».

Είπε, επίσης, ότι οι Βρετανικές Βάσεις "αποτελούν ορμητήριο πολέμου" για ακόμα μια φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας και έκανε αναφορά σε πέραν των εξήντα πτήσεων βρετανικών πολεμικών, από την έναρξη των εχθροπραξιών, προς το Ισραήλ και σε άλλες πτήσεις για προληπτικά χτυπήματα, συλλογή πληροφοριών και βομβαρδισμό άλλων στόχων, όπως είπε.

Λέγοντας πως «οι επιθέσεις που πραγματοποιεί το θανατηφόρο ισραηλινό κράτος στην περιοχή ωθούν τη Μέση Ανατολή σε έναν εκτεταμένο πόλεμο που θα οδηγήσει σε απρόβλεπτες συνέπειες την ανθρωπότητα», ο κ. Ιωσήφ εξέφρασε την αλληλεγγύη του ΠΣΕ προς τον παλαιστινιακό λαό και κάλεσε την κυπριακή Κυβέρνηση να στείλει «ξεκάθαρα μηνύματα» κατά των στρατιωτικών δραστηριοτήτων στις Βρετανικές Βάσεις.

Από την πλευρά του, ο Κεντρικός Οργανωτικός της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Χάρης Καράμανος, ανέφερε πως το Ισραήλ διενεργεί «φρικιαστικά εγκλήματα πολέμου, γενοκτονία ενός ολόκληρου λαού» και πως δεν υπάρχει κανένας σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και στα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

«Και ενώ χιλιάδες κόσμου, ανά τον πλανήτη, απαιτούν τερματισμό στη γενοκτονία, τα εγκλήματα, την αιματοχυσία, το Ισραήλ και η ακροδεξιά του Κυβέρνηση, με φασίστες Υπουργούς, βρίσκει πλήρη στήριξη από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γερμανία, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ», συνέχισε, και πρόσθεσε ότι «είναι συνένοχοι όλοι στο έγκλημα και τη γενοκτονία».

Ανέφερε, επίσης, ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ, «που κατά τ’ άλλα στ’ όνομα της ειρήνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξαπολύουν ολόκληρες επιχειρήσεις, δεν συγκινήθηκαν ούτε ακόμα και όταν το Διεθνές Δικαστήριο υπέδειξε τα εγκλήματα και τις παρανομίες του Ισραήλ».

Αυτή η ατιμωρησία και η συνενοχή, συνέχισε, έδωσε κάλυψη στο Ισραήλ να κτυπά και τον Λίβανο, με αποκορύφωμα τις επιθέσεις των τελευταίων ημερών που δείχνουν επανάληψη του σεναρίου της Γάζας.

Ακόμη εξέφρασε τη θέση πως η Κυβέρνηση του Βενιαμίν Νετανιάχου θέλει να οδηγήσει ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής σε γενικευμένο πόλεμο, για να εμπλακούν και οι ΗΠΑ σε ένα πόλεμο κατά του Ιράν.

«Βρισκόμαστε εδώ, ακριβώς έξω από το αεροδρόμιο της βρετανικής αεροπορίας στο Ακρωτήρι, γιατί από εδώ τα βρετανικά κατασκοπευτικά βοηθούν το κατοχικό Ισραήλ στη συλλογή πληροφοριών για τις επιχειρήσεις στη Γάζα, γιατί από εδώ έχουν περάσει εκατοντάδες τόνων βόμβες και πολεμοφόδια προς ενίσχυση της ολικής καταστροφής της Γάζας», είπε ο κ. Καράμανος και κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, «να δηλώσει ξεκάθαρα πως δεν αποδέχεται τη χρήση των βάσεων για να δολοφονούνται άνθρωποι».

Εκ μέρους της οργάνωσης United for Palestine Cyprus, την αντιπολεμική διαμαρτυρία χαιρέτισε ο Μάρκος Οικονόμου, ο οποίος ανέφερε ότι οι Βρετανικές Βάσεις δεν είναι το μοναδικό «δολοφονικό εργαλείο» στην Κύπρο, αφού, όπως υποστήριξε, «η κυπριακή Κυβέρνηση είναι δεσμευμένη με συμφωνία στρατιωτικής φύσης να στηρίζει το Ισραήλ».

Πρόκειται, συνέχισε για τη συμμαχία « 3 συν ένα» (Κύπρος, Ελλάδα, Ισραήλ και ΗΠΑ), και ισχυρίστηκε πως «οποιαδήποτε προσπάθεια από πλευράς Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη για να παρουσιάζεται ότι κρατά ίσες αποστάσεις, είναι ψευδής» και ότι «θέλει (ο ΠτΔ) να παρουσιάζεται ότι δεν είναι συμμέτοχος αλλά στην πραγματικότητα είναι».

Πέραν από την χρήση των ΒΒ Ακρωτηρίου, ο Μάρκος Οικονόμου είπε πως και η στρατιωτική αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο «χρησιμοποιείται με άδεια και στήριξη από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας για στρατιωτικές ασκήσεις, όπως είναι επίσης γνωστό ότι ξένα στρατεύματα, κυρίως από Βρετανία και ΗΠ, βρίσκονται στην Κύπρο, άγνωστο για μένα όμως που».

Εξέφρασε, επίσης, την εκτίμηση ότι κίνητρο πίσω από τη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της περιοχής με το Ισραήλ και κάλεσε την Κυβέρνηση να σταματήσει την οποιαδήποτε συνεργασία με το κράτος του Ισραήλ, τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Ακολούθησε ανάγνωση μηνυμάτων από κινήματα ειρήνης από τον Λίβανο, την Παλαιστίνη, τη Βρετανία και το Ισραήλ και σχηματισμός ανθρώπινης αλυσίδας έξω από την είσοδο των Βρετανικών Βάσεων.

Ξεκαθάρισαν τη θέση τους οι Βρετανικές Βάσεις

Την ίδια ώρα, μετά το θάνατο του Νασράλα, οι Βρετανικές Βάσεις θέλησαν να ξεκαθαρίσουν ότι δεν στάλθηκε οποιοδήποτε θανατικό φορτίο από την Κύπρο στις Ισραηλινές δυνάμεις.

Στην ανακοίνωσή τους, τονίζουν εξάλλου ότι δεν σχολιάζουν ούτε δίνουν πληροφορίες σχετικά με κινήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών ξένων χωρών και σημειώνει ότι μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία παίρνουν σοβαρά την ασφάλεια του νησιού.

Στην ανακοίνωσή τους, οι Βρετανικές Βάσεις αναφέρουν αρχικά ότι «ανησυχούμε έντονα για τις αυξανόμενες εντάσεις και τις απώλειες αμάχων στον Λίβανο. Το Ηνωμένο Βασίλειο καλεί για άμεση κατάπαυση του πυρός και από τις δύο πλευρές, ούτως ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε στην πολιτική διευθέτηση που απαιτείται. Εργαζόμαστε στενά με τους συμμάχους μας για να αποκλιμακώσουμε τις εντάσεις και καλούμε όλα τα μέρη να τερματίσουν τον καταστροφικό κύκλο αντίποινας με βία. Το ΗΒ επιβεβαιώνει σθεναρά τη σημασία της τήρησης του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου».

Σημειώνουν πως «τα σχέδια έκτακτης ανάγκης έχουν ενισχυθεί και η Κυβέρνηση εξασφαλίζει ότι έγιναν όλες οι προετοιμασίες για τη στήριξη των Βρετανών υπηκόων, συμπεριλαμβανομένου της μετάθεσης στρατευμάτων εδώ για την προετοιμασία πιθανής εκκένωσης Βρετανών υπηκόων από τον Λίβανο. Η άφιξη Βρετανών θα συνεχίσει να στηρίζεται στο πλαίσιο του σχεδίου ΕΣΤΙΑ της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ξεκαθαρίζουν εξάλλου ότι «καμία πτήση της Βασιλικής Αεροπορίας – RAF δεν έχει μεταφέρει θανατηφόρο φορτίο στις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις. Επιπλέον, αποτελεί συνήθη πρακτική για το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκρίνει τακτικά αιτήματα για πρόσβαση στις αεροπορικές βάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, για περιορισμένο αριθμό συμμάχων και εταίρων. Αυτή η δραστηριότητα πρέπει να είναι σύμφωνη με την πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου μόνο για εκκένωση και για ανθρωπιστικούς σκοπούς».

Επισημαίνουν ακόμα πως «για λόγους επιχειρησιακής ασφάλειας και ως θέμα πολιτικής, δεν σχολιάζουμε ούτε δίνουμε πληροφορίες σχετικά με κινήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών ξένων χωρών».

Όπως υποδεικνύουν, «μαζί με τους γείτονες και αξιόπιστο έταιρο μας, την Κυπριακή Δημοκρατία, συνεχίζουμε να παίρνουμε σοβαρά την ασφάλεια του νησιού. Δεν υπάρχει αλλαγή στην τρέχουσα απειλή για τις ΒΒ ή για το νησί της Κύπρου ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης κατάστασης, αλλά συνεχίζουμε να παρακολουθούμε προσεκτικά και να συνεργαζόμαστε και να επικοινωνούμε στενά με την Κυπριακή Δημοκρατία για το θέμα αυτό».

Καταληκτικά αναφέρουν πως «το ΗΒ σέβεται και στηρίζει το δικαίωμα της ειρηνικής διαμαρτυρίας. Οι Βρετανικές Δυνάμεις Κύπρου είναι μια δύναμη καλού στην περιοχή. Χρειαζόμαστε ήρεμα κεφάλια και μία επείγουσα εστίαση σε μια πολιτική λύση μέσω διαπραγματεύσεων για να τερματιστεί αυτός ο κύκλος βίας».

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Γ.Δ. ΥΠΕΣ: Η Κυβέρνηση εργάζεται μεθοδικά για επανένωση της Κύπρου
Θέτει προαπαιτούμενα για τριμερή, προωθεί συνάντηση 4+1 ο Τατάρ-Ξεκόβει τη συζήτηση για ομοσπονδία
Στη γραμμή του Προέδρου και ο Μητσοτάκης-«Η Ελλάδα δεν μπαίνει σε συζήτηση για αναγνώριση ψευδοκράτους»
Αναστάλθηκαν πτήσεις τριών αεροπορικών από Κύπρο για Ισραήλ-Διαμαρτυρία στις Βάσεις κατά των επιθέσεων
Γ. Ομήρου: Είναι η ώρα για μια ολοκληρωμένη αναδιαμόρφωση στρατηγικής και τακτικής στο Κυπριακό
Συνάντησε τον Αναπληρωτή Μόνιμο Αντιπρόσωπο των ΗΠΑ ο Ερχιουρμάν
ΥΠΑΜ: Διεκδικούμε κοινά αποδεκτή, βιώσιμη και λειτουργική λύση Κυπριακού
Επαφές Ερτουγρούλογλου στη Νέα Υόρκη-Συναντήθηκε με Λακρουά
Επανέλαβε το αφήγημα Τατάρ η «προεδρία» του-Μιλά για συνάντηση και όχι για επίσημη διαπραγμάτευση
Ξεκάθαρος ο Πρόεδρος-«Μόνο από την τουρκική πλευρά εξαρτάται η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων»