Ανασύρθηκε άθικτη η σορός του Νασράλα-Από αμβλύ τραύμα επήλθε ο θάνατός του

Ομάδες διάσωσης που επιχειρούν στην ισοπεδωμένη γειτονιά της Βηρυτού, όπου βρίσκονταν τα κεντρικά της Χεζμπολάχ, ανέσυραν την Κυριακή τη σορό του ηγέτη της οργάνωσης, Χασάν Νασράλα, σύμφωνα με όσα δήλωσαν στο Reuters μια ιατρική πηγή και μια πηγή ασφαλείας. Η ανακοίνωση της Χεζμπολάχ το Σάββατο που επιβεβαίωσε τον θάνατο του Νασράλα, δεν ανέφερε πώς ακριβώς σκοτώθηκε ούτε πότε θα γίνει η κηδεία του. Οι δύο πηγές είπαν στο Reuters ότι το σώμα του Νασράλα δεν είχε δεχτεί άμεσα πλήγματα και η αιτία θανάτου του ήταν ένα αμβλύ τραύμα από την ισχύ της έκρηξης.

Τις τραγικές εικόνες από τη γειτονιά που κατεδαφίστηκε την Παρασκευή στη Βηρυτό, στη διάρκεια της ισραηλινής επιχείρησης κατά του Χασάν Νασράλα, μετέφερε μέσω ανάρτησης στο Twitter, ανταποκριτής του βελγικού μέσου VTM News.

Ο Robin Ramaekers, ο οποίος βρέθηκε στο σημείο μαζί με την ομάδα του, αναφέρει πως πάνω από 100 άτομα μπορεί να είναι ακόμα εγκλωβισμένα κάτω από τα συντρίμμια, στην περιοχή δεν υπάρχουν διασώστες, ενώ η γενικότερη αίσθηση που υπάρχει είναι πως «το Ιράν μας εγκατέλειψε».

Την ίδια στιγμή, βίντεο από το πρακτορείο Anadolu παρουσιάζει... τον κρατήρα που δημιουργήθηκε από τον μαζικό βομβαρδισμό, ο οποίος είχε σαν συνέπεια την «κατεδάφιση» των κτιρίων που στέγαζαν - στα υπόγειά τους - κεντρικά γραφεία της Χεζμπολάχ και τον θάνατο του Νασράλα. 

Ο στρατός του Λιβάνου καλεί τους πολίτες να παραμείνουν ενωμένοι

Ο στρατός του Λιβάνου κάλεσε σήμερα τους πολίτες να «διατηρήσουν την εθνική ενότητα» και την «κοινωνική ειρήνη» μετά τον θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ.

Η έκκληση απευθύνεται σε μια χώρα με βαθιές διαιρέσεις μεταξύ των διαφόρων κοινοτήτων οι οποίες αναζωπυρώθηκαν από την απόφαση της Χεζμπολάχ να ανοίξει μέτωπο με το Ισραήλ σε υποστήριξη της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς.

«Ο στρατός καλεί τους πολίτες να διατηρήσουν την εθνική ενότητα και να μην οδηγηθούν σε ενέργειες που μπορεί να επηρεάσουν την κοινωνική ειρήνη αυτήν την επικίνδυνη περίοδο», αναφέρει σε μια ανακοίνωση ο στρατός.

«Ο ισραηλινός εχθρός προσπαθεί να θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο καταστροφής και να σπείρει τη διχόνοια μεταξύ των Λιβανέζων», προσθέτει.

Επιπλέον στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί από την Παρασκευή στη Βηρυτό, όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι από σιιτικές περιοχές έχουν βρει καταφύγιο αφού εγκατέλειψαν τις εστίες τους εξαιτίας των ισραηλινών βομβαρδισμών, δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού του Λιβάνου στο AFP υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Χθες βράδυ, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι είχε καλέσει ήδη τους Λιβανέζους να «συσπειρωθούν» προκειμένου να διατηρήσουν την κοινωνική ειρήνη.

Η συντονίστρια των Ηνωμένων Εθνών για τον Λίβανο, Τζανίν Χένις-Πλασάρτ, απηύθυνε επίσης παρόμοια έκκληση σήμερα μέσω της πλατφόρμας X.

«Σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή για τον Λίβανο όπου η αβεβαιότητα διευρύνεται, είναι καιρός η χώρα να επικεντρωθεί στο κοινό συμφέρον: ένα κράτος που είναι σε θέση αναλάβει γρήγορα την ασφάλεια και τις ανθρωπιστικές ανάγκες», ανέφερε.

Ο θάνατος του Χασάν Νασράλα προκάλεσε τεράστιο σοκ στους υποστηρικτές τους, που προέρχονται ουσιαστικά από τη σιιτική κοινότητα, και, πέρα από αυτήν, βύθισε τον Λίβανο στον τρόμο.

«Δεν θα μείνει αναπάντητη η δολοφονία Νασράλα», λέει το Ιράν

Ο Yπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, δήλωσε σήμερα πως η δολοφονία από το Ισραήλ ενός αναπληρωτή διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν στη Βηρυτό είναι ένα "φρικτό έγκλημα" που δεν θα μείνει αναπάντητο.

Ο ταξίαρχος Αμπάς Νιφορουσάν σκοτώθηκε στα ισραηλινά πλήγματα στη Βηρυτό προχθές, Παρασκευή, κατά τα οποία σκοτώθηκε επίσης ο ηγέτης της λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα.

"Δεν υπάρχει αμφιβολία πως αυτό το φρικτό έγκλημα που διέπραξε το σιωνιστικό καθεστώς (Ισραήλ) δεν θα μείνει αναπάντητο", ανέφερε ο Αραγτσί σε μια δήλωση που απευθυνόταν στον διοικητή του σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, τον υποστράτηγο Χοσεΐν Σαλαμί.

Νωρίτερα σήμερα, ο Πρόεδρος της Βουλής του Ιράν, Μοχαμάντ Μπακέρ Καλιμπάφ, δήλωσε πως οι συνεργαζόμενες με το Ιράν ένοπλες οργανώσεις θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν το Ισραήλ με τη βοήθεια της Τεχεράνης μετά τη δολοφονία του Νασράλα, όπως ανέφεραν κρατικά ΜΜΕ.

"Δεν θα διστάσουμε να φτάσουμε σε οποιοδήποτε επίπεδο προκειμένου να βοηθήσουμε την αντίσταση", δήλωσε ο Καλιμπάφ.

Ο ίδιος προειδοποίησε επίσης τις ΗΠΑ, λέγοντας: "Οι ΗΠΑ είναι συνεργοί σε όλα αυτά τα εγκλήματα και οφείλουν να αποδεχθούν τις επιπτώσεις".

Ο Αντιπρόεδρος του Ιράν για Στρατηγικές Υποθέσεις, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, απαντώντας σε ερώτηση για τη δολοφονία του Νασράλα, δήλωσε σήμερα σε κρατικά ΜΜΕ πως το Ιράν θα αντιδράσει σε κατάλληλη στιγμή που θα επιλέξει απέναντι στο Ισραήλ.

Πηγή: Πρώτο Θέμα/ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Επιχείρηση «Ιστός Αράχνης»-Πώς στήθηκε επί 18 μήνες το σαμποτάζ των Ουκρανών στις ρωσικές βάσεις
Έφυγαν για Κωνσταντινούπολη οι Ρώσοι-Ο Ζελένσκι υποστηρίζει ότι θα στείλει αντιπροσωπεία για τις συνομιλίες
Οι σκληροπυρηνικοί Ultras της Παρί, ο Ζιντάν και το φιάσκο των Αρχών-Οι λόγοι πίσω από τα επεισόδια στο Παρίσι
Σαμποτάζ σε ρωσικές βάσεις από τους Ουκρανούς-Κατέστρεψαν με drone πάνω από 40 μαχητικά
Αυτή είναι η απάντηση των 13 σημείων της Χαμάς που ο Γουίτκοφ χαρακτήρισε «απαράδεκτη»
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που όχημα πέφτει πάνω στους οπαδούς της Παρί στη Γαλλία
Τουλάχιστον τρεις νεκροί μετά από πυρκαγιά σε νοσοκομείο του Αμβούργου-Πάνω από 50 οι τραυματίες
ΒΙΝΤΕΟ: Από εκρήξεις η κατάρρευση των δύο γεφυρών στη Ρωσία-Νεκροί και δεκάδες τραυματίες
ΒΙΝΤΕΟ: Αιματοβαμμένος τελικός με δύο νεκρούς και 200 τραυματίες-Πάνω από 550 συλλήψεις, χάος στη Γαλλία
ΒΙΝΤΕΟ: Νεκρός 17χρονος στους πανηγυρισμούς για την κατάκτηση του Champions League-Μαχαιρώθηκε στο στήθος