Τελέστηκε η κηδεία του αγνοούμενου Ανδρέα Κκολού-«Γιατί οι αθάνατοι δεν φεύγουν πάντα ζουν»

Τελέστηκε το πρωί από τον Ιερό Ναό Παναγίας Ελεούσας στο Λιοπέτρι, η κηδεία του αγνοούμενου Ανδρέα Κκολού, που σκοτώθηκε κατά την τουρκική εισβολή και τα οστά του ταυτοποιήθηκαν πριν από κάποιες εβδομάδες μέσω DNA.

Μέλη των Καταδρομών, η οικογένεια του, αλλά και πλήθος κόσμου έδωσε το παρών στην κηδεία του μέχρι πρότινος αγνοούμενου, για να τιμήσει την μνήμη του.

461249968_547757487610569_6372022757142684787_n

Κάποιοι συγγενείς, φορούσαν φανέλες που έγραφαν «γιατί οι αθάνατοι δεν φεύγουν πάντα ζουν», ενώ γράφτηκε και ένα μικρό δίστιχο που μοιράστηκε σε όσους βρίσκονταν στην κηδεία.

461059900_526537036986435_3136210008811603209_n (2)

Το δίστιχο έγραφε, «Ανδρέα καλωσόρισες με την καρκιάν μας ούλλη, τζια να σε του Παραδείσου το μυρισμένον φούλλιν. Πενήντα γρόνια χασιμιός, τζαι έκρουζε η καρκιά μας, σήμερα δικαιώνεται, τώρα που δαφνοστεφανώνεται, τωρά στα γηραθκιά μας».

Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Παπαναστασίου, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι κύρια έγνοια μας είναι να πετύχουμε να έχουμε μια Κύπρο ελεύθερη και ευημερούσα, ένα πραγματικά σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, στο οποίο όλοι οι νόμιμοι κάτοικοί του – Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι – να συνυπάρχουν με ασφάλεια, χωρίς κατοχικά στρατεύματα, αναχρονιστικές εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα.

b2cafa7e-0e8c-4e8d-9bad-3dd5aa5c1b69

Ανέφερε ακόμη πως έχουμε εθνικό χρέος και υποχρέωση προς όλους τους ήρωές μας που θυσιάστηκαν για την πατρίδα, τις οικογένειες των πεσόντων και των αγνοουμένων μας, τα παιδιά μας και τις γενιές που ακολουθούν, να συνεχίσουμε τον δύσκολο αγώνα μας για επανένωση.

Ο Υπουργός σημείωσε ότι αυτός «το μαύρο καλοκαίρι του 1974 έπεσε μαχόμενος κατά του βάρβαρου Τούρκου εισβολέα και μέχρι πρόσφατα συμπεριλαμβανόταν στη λίστα των αγνοουμένων. Τα οστά του εντοπίστηκαν περί τα τέλη του 2020, αρχές του 2021, στην περιοχή του Μπέλαπαϊς, στα πλαίσια του προγράμματος εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων Κύπρου που λειτουργεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών».

9f030266-e2cb-448f-8f3d-f6dd89da97a8

Πρόσθεσε ότι «πέντε ολόκληρες δεκαετίες μετά την τραγωδία του 1974, ως κυπριακός Ελληνισμός έχουμε εθνικό χρέος και υποχρέωση προς τον Ανδρέα Κκολού, αλλά και προς όλους τους ήρωές μας που θυσιάστηκαν για την πατρίδα, τις οικογένειες των πεσόντων και των αγνοουμένων μας, τα παιδιά μας και τις γενιές που ακολουθούν, να συνεχίσουμε τον δύσκολο αγώνα μας για επανένωση. Να διατρανώνουμε με κάθε ευκαιρία ότι δεν συμβιβαζόμαστε με τα τετελεσμένα της εισβολής και πως αδιαπραγμάτευτος στόχος μας είναι η επίτευξη μιας λύσης λειτουργικής και βιώσιμης, η οποία να βασίζεται στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών», είπε.

Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε ο κ. Παπαναστασίου «είναι που εργάζεται ακούραστα, από την έναρξη της διακυβέρνησής του, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες που σκοπό έχουν τη δημιουργία προοπτικών επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού, από το σημείο που σταμάτησαν στο Crans Montana».

Δειτε Επισης

Στη Βουλή το Νομοσχέδιο για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων-Προνοεί αύξηση 1,5 τοις εκατό
Τελέστηκε η κηδεία του αγνοούμενου Ανδρέα Κκολού-«Γιατί οι αθάνατοι δεν φεύγουν πάντα ζουν»
Ύψιστη προτεραιότητα για την Υπ. Παιδείας η ανάπτυξη παιδιών-«Επιδιώκουμε ένα περιβάλλον μάθησης χωρίς εμπόδια»
Καλοκαιρινό το σκηνικό του καιρού την Κυριακή-Επιστρέφει το φθινόπωρο από Δευτέρας
Φωνές από ΠΑΣΥΔΥ για τη Μονάδα Εξαρτημένων Ατόμων-«Με τι προσωπικό θα ανοίξει η μονάδα;»
Άνοιξε τις πύλες της η 63η Γιορτή του Κρασιού της Λεμεσού
Στο επίκεντρο η αγροτική οικογένεια της Κύπρου-«Στόχος η νέα δυναμική για πρόοδο και ευημερία»
Αίθριος ο καιρός-Στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία
Λειτουργεί εντός Οκτωβρίου το σχολείο για παραβατικούς μαθητές-Δεν πτοείται από τις φωνές το ΥΠΑΝ
Σε 24ωρη κατεβαίνουν οι εργαζόμενοι της εταιρείας «Larnaca Public Transport»