Ξεκάθαρος ο Πρόεδρος-«Μόνο από την τουρκική πλευρά εξαρτάται η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων»

Ήταν ξεκάθαρο στη συνάντησή μου με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, ότι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την τουρκική πλευρά, δήλωσε, σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Στη συνέντευξη που έδωσε στο Πρακτορείο, λίγο πριν την αναχώρησή του από τη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε πως "τόσο ο Γενικός Γραμματέας όσο και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, με εκπροσώπους των οποίων παρακάθισα σε γεύμα εργασίας, έχουν ακριβώς την ίδια προσέγγιση με εμάς, ότι δηλαδή, δεν τίθεται θέμα επανέναρξης των συνομιλιών και επίλυσης του Κυπριακού εκτός του καθορισμένου, από το ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας πλαισίου".

Είπε ακόμη πως "αυτή τη στιγμή, αναμένουμε να ενημερωθούμε μέσω των Ηνωμένων Εθνών, για την απάντηση της τουρκικής πλευράς στο κάλεσμα του Γενικού Γραμματέα για ενδεχόμενη συνάντηση εντός Οκτωβρίου, η οποία ευελπιστούμε να πραγματοποιηθεί».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε πως θα πράξει ότι είναι δυνατόν για να επιτευχθεί η επίλυση του Κυπριακού σημειώνοντας πως "με την αναγκαία πολιτική βούληση, μπορούμε να επανενώσουμε τον τόπο μας και να οδηγηθούμε σε μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση πραγμάτων όχι μόνο για την Κύπρο, τα ελληνοτουρκικά αλλά και για την ευρύτερη περιοχή".

Σε σχέση με το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου - Ελλάδας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως οι συζητήσεις που έγιναν "ήταν καθοριστικές στο να αποσαφηνιστούν αρκετά σημεία που θεωρούσαμε επιτακτική την ανάγκη να τεθούν αλλά και στο να καταρτιστεί ένας συγκεκριμένος οδικός χάρτης για τα επόμενα βήματα".

Για τις σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ, ανέφερε πως διανύουν την καλύτερη τους περίοδο και δεν ήταν ποτέ προηγουμένως τόσο αναβαθμισμένες σε όλα τα επίπεδα, επισημαίνοντας πως "η έναρξη Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών, ένα σχήμα που οι ΗΠΑ έχουν θεσμοθετήσει με πολύ λίγα κράτη, πλείστα εκ των οποίων μέλη του ΝΑΤΟ, αποτελεί μια στρατηγικής σημασίας εξέλιξη και αποδεικνύει το επίπεδο των σχέσεων μας.  Πλέον οι σχέσεις ΗΠΑ – Κυπριακής Δημοκρατίας πέραν του ότι καθορίζονται σε πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο, θεσμοθετούνται μέσα από τον Στρατηγικό Διάλογο".

Ανέφερε ακόμη πως τον προσεχή Απρίλιο θα βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες για συναντήσεις που αποκλειστικά αφορούν την προσέλκυση επενδύσεων αλλά και για συμμετοχή του σε επενδυτικό φόρουμ σε σχέση με τη ναυτιλία.  

Σε ό,τι αφορά τον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο από την Κύπρο προς τη Γάζα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως "η Κύπρος απέδειξε έμπρακτα ότι δεν είναι μέρος του προβλήματος αλλά μέρος της λύσης και ότι μπορεί να συμβάλει καταλυτικά στην προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας σε μια περιοχή ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας".

"Αναμφίβολα, η εν λόγω εξέλιξη επηρεάζει και τις προσπάθειές μας για επίλυση του Κυπριακού, όχι μόνο γιατί αναδεικνύει τον ρόλο της χώρας μας αλλά και λόγω του ότι μέσα από μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού αυτός ο ρόλος δεν θα πρέπει μόνο να διασφαλίζεται αλλά να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο", επεσήμανε".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τριμερή στα μέτρα του θέλει ο Τατάρ-Άλλαξε αφήγημα για την συνάντηση, αλλά όχι τις αξιώσεις του

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο ΚΥΠΕ:

Το γραφείο σας βρίσκεται σε επαφή με το γραφείο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών εδώ και αρκετούς μήνες. Ο Γενικός Γραμματέας είναι αισιόδοξος ότι θα βρεθεί πεδίο συνεννόησης μεταξύ των δύο πλευρών για να καθίσουν οι δύο πλευρές στο τραπέζι του διαλόγου. Πόσο κοντά είμαστε σε μία τριμερή συνάντηση ή ακόμα και μια πενταμερή; Τι σας είπε ο κ. Γκουτέρες;

«Το πρώτο που θέλω να σημειώσω και να χαιρετίσω ιδιαίτερα είναι τη δέσμευση και την προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.  Μια δέσμευση, που απορρέει και από τη δική μας ξεκάθαρη πολιτική βούληση που αποδεικνύεται μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες και όχι με απλές δηλώσεις, όπως για παράδειγμα σε θέματα που άπτονται  των ευρωτουρκικών σχέσεων, των μονομερών μέτρων της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας αλλά και με την ετοιμότητά μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ακόμα και σήμερα. Ήταν ξεκάθαρο στη συνάντησή μας με τον Γενικό Γραμματέα, ότι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την τουρκική πλευρά.

Είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο ακριβώς που έχουμε απαντήσει θετικά και σε κάθε βολιδοσκόπηση που μας έχει γίνει, όπως επίσης έχουμε απαντήσει θετικά σε όλες τις πιθανές ημερομηνίες που μας έχουν προταθεί για να πραγματοποιηθεί μια τέτοια συνάντηση.  Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ποιος είναι ο στόχος μας μέσα από τις διαπραγματεύσεις, ξέρουμε τι επιδιώκουμε και έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη, όχι μόνο στην επιχειρηματολογία μας αλλά και στα οφέλη που δύναται να προκύψουν για όλους τους εμπλεκόμενους μέσα από την επίλυση του Κυπριακού στη βάση πάντα, επαναλαμβάνω, του συμφωνημένου πλαισίου.

Σε σχέση με τις αναφορές που έγιναν τόσο από τον Τούρκο Πρόεδρο αλλά και στις κατά καιρούς δημόσιες δηλώσεις του κ. Τατάρ, θεωρώ σημαντικό να αναφέρω πως τόσο ο Γενικός Γραμματέας όσο  και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, με εκπροσώπους των οποίων παρακάθισα σε γεύμα εργασίας, έχουν ακριβώς την ίδια προσέγγιση με εμάς, ότι δηλαδή, δεν τίθεται θέμα επανέναρξης των συνομιλιών και επίλυσης του Κυπριακού, εκτός του καθορισμένου, από το ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας πλαισίου. Να σας αναφέρω ότι κατά το γεύμα με τους εκπροσώπους των πέντε μονίμων μελών, ήταν κοινή τους διαπίστωση, ότι παρά τις διαφωνίες που παρατηρούνται αναμεσά τους σε αριθμό διεθνών προβλημάτων, έχουν κοινή προσέγγιση σε σχέση με την επιδιωκόμενη μορφή λύσης του Κυπριακού.

Αυτή τη στιγμή, αναμένουμε να ενημερωθούμε μέσω των Ηνωμένων Εθνών, για την απάντηση της τουρκικής πλευράς στο κάλεσμα του Γενικού Γραμματέα για ενδεχόμενη συνάντηση εντός Οκτωβρίου, η οποία ευελπιστούμε να πραγματοποιηθεί».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καθρέφτης του Ερντογάν ο Τατάρ-Δέχεται συνάντηση αλλά απορρίπτει την ομοσπονδία και επιμένει στα «δύο κράτη»

Στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΗΕ είχατε μια σειρά πολύ σημαντικών συναντήσεων όπως με τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν, αλλά και με εκπροσώπους της κρατικής εταιρείας παραγωγής ενέργειας των ΗΑΕ, τα οποία είχατε επισκεφτεί πρόσφατα. Μπορείτε να μας περιγράψετε τη συνεργασία που μπορεί να προκύψει τόσο με τη Γαλλία όσο και με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στον τομέα της ενέργειας μετά και την ανακοίνωση της δυνάμει υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου;

«Όπως έχω πολλές φορές αναφέρει, οι διασυνδέσεις, και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου αποτελούν ένα εκ των τριών πυλώνων της στρατηγικής μας για μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος στην Κύπρο, σε συνδυασμό με την έλευση του φυσικού αερίου αλλά και την περαιτέρω διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της χώρας μας. Πρόσφατα έχουμε λάβει στο Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσεις σε σχέση με το συγκεκριμένο έργο, ως αποτέλεσμα των εντατικών συζητήσεων και διαβουλεύσεων που είχαμε με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.  Αυτές οι συζητήσεις ήταν καθοριστικές στο να αποσαφηνιστούν αρκετά σημεία που θεωρούσαμε επιτακτική την ανάγκη να τεθούν αλλά και στο να καταρτιστεί ένας συγκεκριμένος οδικός χάρτης για τα επόμενα βήματα που άπτονται και της συμμετοχής μας στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας. Το έργο θεωρείται σημαντικό, όχι μόνο για Κύπρο και Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού αποτελεί και έργο κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Για το θέμα, επισκέφθηκα ειδικά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για συζήτηση του θέματος με τον Πρόεδρο της χώρας και πιο συγκεκριμένα, για το ενδεχόμενο από κοινού συμμετοχής σε αυτό το έργο στρατηγικής σημασίας. Είχα επίσης την ευκαιρία, εδώ στη Νέα Υόρκη, να συζητήσω με αντιπροσωπεία της TAQA και πιο συγκεκριμένα, τον Ανώτατο Εκτελεστικό Διευθυντή της TAQA Transmission, για τα συγκεκριμένα βήματα που θα πρέπει να γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα για υλοποίηση της πολιτικής απόφασης που σας προανέφερα.  Τις επόμενες μέρες, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση σε τεχνοκρατικό επίπεδο για να προχωρήσουν όλες οι αναγκαίες διεργασίες που αφορούν την κοινή συμμετοχή των δυο χωρών στο έργο.

Ήταν μέσα στο ίδιο πλαίσιο που πραγματοποιήθηκε και η τριμερής συνάντηση που είχαμε με τον Γάλλο Πρόεδρο και τον Έλληνα Πρωθυπουργό στις 24 Σεπτεμβρίου.  Η συνάντηση καθορίστηκε μετά την επίσκεψή μου στην Αθήνα και την τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με τον Πρόεδρο Μακρόν πριν την μετάβασή μου στη Νέα Υόρκη.  Είναι εξάλλου γνωστό ότι στο έργο εμπλέκεται εταιρεία γαλλικών συμφερόντων και ως εκ τούτου το ενδιαφέρον της γαλλικής Κυβέρνησης είναι δεδομένο. Ένα ενδιαφέρον ,όμως, που δεν προκύπτει αποκλειστικά από τη συμμετοχή γαλλικών συμφερόντων εταιρείας, αλλά εμπίπτει και στο πλαίσιο των σχεδιασμών της Γαλλίας για την ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο. Με τον Πρόεδρο Μακρόν και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε συγκεκριμένες απόψεις που αφορούν ενέργειες που εμπίπτουν στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου».

Βρίσκεστε στις Ηνωμένες Πολιτείες οπότε δεν μπορώ να μην σας ρωτήσω για τις σχέσεις μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ηνωμένων Πολιτειών που τα τελευταία χρόνια ενισχύθηκαν. Πριν μερικούς μήνες η Κύπρος και οι Ηνωμένες Πολιτείες προχώρησαν σε έναρξη του Στρατηγικού Διαλόγου, ενώ πρόσφατα υπογράψατε τον οδικό χάρτη διμερούς  Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Παράλληλα οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναγνωρίσει το ρόλο που διαδραμάτισε η Κυπριακή Δημοκρατία στην περιοχή με την πρωτοβουλία του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου. Πόσο βοήθησαν αυτές οι εξελίξεις στην ανάδειξη του ρόλου της Κύπρου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου;

«Χωρίς καμιά δόση υπερβολής, και σας παραπέμπω και σε σχετικές δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων, οι σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ διανύουν την καλύτερη τους περίοδο και δεν ήταν ποτέ προηγουμένως τόσο αναβαθμισμένες σε όλα τα επίπεδα.  Ο ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ένας αξιόπιστος εταίρος και ως παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, αναγνωρίζεται, μέσα από μια συνεκτική και συνεπή πολιτική που ακολουθούμε με συγκεκριμένες ενέργειες και όχι απλά ευχολόγια.  Η έναρξη Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών, ένα σχήμα που οι ΗΠΑ έχουν θεσμοθετήσει με πολύ λίγα κράτη, πλείστα εκ των οποίων μέλη του ΝΑΤΟ, αποτελεί μια στρατηγικής σημασίας εξέλιξη και αποδεικνύει το επίπεδο των σχέσεων μας.  Πλέον οι σχέσεις ΗΠΑ – Κυπριακής Δημοκρατίας πέραν του ότι καθορίζονται σε πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο, θεσμοθετούνται μέσα από τον Στρατηγικό Διάλογο. Να σας θυμίσω πως τον επόμενο μήνα, εντός Οκτωβρίου, θα διεξαχθεί ο πρώτος γύρος διαβουλεύσεων που αφορά τον στρατηγικό διάλογο.

Την ίδια στιγμή, με τις ΗΠΑ έχουμε αναπτύξει μια πολύ στενή συνεργασία σε μια σειρά από τομείς, μεταξύ άλλων στον τομέα της άμυνας, της δικαιοσύνης, των επενδύσεων και της ενέργειας. Συγκεκριμένα, εργαζόμαστε έτσι ώστε το αμέσως επόμενο διάστημα να είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε και άλλες συμφωνίες όπως για παράδειγμα τη συμμετοχή της Κύπρου στο Visa Waiver Program, την απευθείας αεροπορική σύνδεση των δυο χωρών αλλά και την προσέλκυση περαιτέρω επενδύσεων.      

Να μου επιτρέψετε να σταθώ ιδιαίτερα στο θέμα της προσέλκυσης αμερικανικών επενδύσεων, αφού τόσο η υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική που ακολουθούμε, οι συνεχείς αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης αλλά και η μηδενική ανοχή που στην πράξη αποδεικνύουμε για θέματα διαφθοράς, έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον επενδύσεων από αμερικανικές εταιρίες. Να σας θυμίσω ότι κατά τη διάρκεια της παρουσίας μου στη Νέα Υόρκη, πέραν της πολύ σημαντικής συνάντησης με έναν εκ των Αντιπροέδρων της Chevron, είχα την ευκαιρία να παρακαθίσω και σε γεύμα εργασίας με Αμερικανούς επιχειρηματίες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τις επενδυτικές προοπτικές στη χώρα μας στους τομείς της ενέργειας, ναυτιλίας, τουρισμού των υπηρεσιών και των υποδομών. Ως Κυβέρνηση έχουμε αυτούς τους 18 μήνες δημιουργήσει τα δεδομένα για να μπορούμε να είμαστε σαφώς πιο εξωστρεφείς και να εργαζόμαστε για την προσέλκυση ποιοτικών επενδύσεων στη χώρα μας. Είναι στο ίδιο πλαίσιο που έχουμε ήδη ξεκινήσει και τις σχετικές διεργασίες που αφορούν το rebranding της χώρας μας. Να σας αναφέρω μάλιστα, ότι τον προσεχή Απρίλιο, θα βρίσκομαι στις Ηνωμένες Πολιτείες για συναντήσεις που αποκλειστικά αφορούν την προσέλκυση επενδύσεων αλλά και για συμμετοχή μου σε επενδυτικό φόρουμ σε σχέση με τη ναυτιλία".  

Σε σχέση με τον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο - που με βάση την εμπειρία μου στην αίθουσα ενημέρωσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ήταν ένα θέμα που απασχόλησε καθημερινά τα διεθνή μέσα ενημέρωσης με εκατοντάδες δημοσιεύματα - πόσο αυτή η πρωτοβουλία ενίσχυσε τον ρόλο της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο, και πόσο θα μπορέσει να βοηθήσει στο κυπριακό ζήτημα;

«Να μου επιτρέψετε να αναφέρω ότι είμαι περήφανος για τα όσα άκουσα τόσο από τον ίδιο τον ΓΓ των ΗΕ αλλά και από πολλούς ξένους ηγέτες σε σχέση με την αναγνώριση του ρόλου της χώρας μας όπως αποτυπώνεται μέσα από την υλοποίηση του θαλάσσιου διαδρόμου για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Όντως η οπτική που μου δίνεται μέσα από τη δική σας προσωπική εμπειρία είναι ενδεικτική των όσων μου έχουν αναφέρει και ξένοι ηγέτες. Όπως δημόσια έχω αναφέρει, ο ίδιος ο ΓΓ των ΗΕ κατά την πρόσφατη συνάντησή μας, ξεκίνησε τη συζήτησή μας αναφερόμενος στον καθοριστικό ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπως αυτός αναδείχθηκε στην πράξη μέσα από την υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας.

Η χώρα μας, μέσα από τον ανθρωπιστικό ρόλο που διαδραματίζει, βρέθηκε, ίσως για πρώτη φορά για θετικό λόγο, στο διεθνές επίκεντρο και αναγνωρίστηκε από όλους ο σταθεροποιητικός της ρόλος στην περιοχή.  Υπογραμμίζω ότι η γεωγραφική εγγύτητα της Κύπρου δεν ήταν από μόνη της ως παράμετρος αρκετή για να καταστεί εφικτή αυτή η πρωτοβουλία.  Καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισαν οι εξαιρετικές σχέσεις που διατηρούμε με όλα τα κράτη της περιοχής, όπως επίσης και η πολύ καλή προετοιμασία και υψηλής ποιότητας υποδομές που έχουμε στην χώρα μας.

Η Κύπρος απέδειξε έμπρακτα ότι δεν είναι μέρος του προβλήματος αλλά μέρος της λύσης και ότι μπορεί να συμβάλει καταλυτικά στην προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας σε μια περιοχή ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας. Αναμφίβολα, η εν λόγω εξέλιξη επηρεάζει και τις προσπάθειές μας για επίλυση του Κυπριακού, όχι μόνο γιατί αναδεικνύει τον ρόλο της χώρας μας αλλά και λόγω του ότι μέσα από μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού αυτός ο ρόλος δεν θα πρέπει μόνο να διασφαλίζεται αλλά να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο».

Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνετε από την έδρα του ΟΗΕ στους Κύπριους, αλλά και σε κάθε κατεύθυνση για την επίλυση του Κυπριακού;

«Όπως ανέφερα και κατά την ομιλία μου από το βήμα της 79ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, εδώ και 50 χρόνια η Τουρκία με τη χρήση βίας κατέχει ένα κυρίαρχο ευρωπαϊκό κράτος. Παραβιάζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα ενός κράτους μέλους της ΕΕ.  Για μισό αιώνα παραβιάζει τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο κ. Ερντογάν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης επικαλέστηκε επιλεκτικά το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, αγνοώντας το τι πράττει η Τουρκία στην Κύπρο εδώ και μισό αιώνα. Όπως δημόσια ανέφερα, ο επιτιθέμενος, ο παραβάτης του διεθνούς δικαίου, δεν μπορεί να υπερασπίζεται τη νομιμότητα ούτε να δείχνει με το δάχτυλο τους άλλους.  Η φωνή της ηθικής δεν μπορεί να έχει επιλεκτική ιστορική αμνησία ή επιλεκτική ευαισθησία στις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.  Το διεθνές δίκαιο δεν είναι à la carte. Η ερμηνεία του δεν αλλάζει ανάλογα με το ποιος είναι ο παραβάτης. Θα πρέπει να εφαρμόζεται ισότιμα, σε όλες τις συγκυρίες, σε όλες τις χώρες. Θα πρέπει να εφαρμόζεται και από την Τουρκία, μια χώρα που εδώ και 50 χρόνια κατέχει παράνομα, σημαντικό μέρος ενός κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Η συντριπτική πλειοψηφία του Κυπριακού λαού, αντιλαμβάνεται ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί το μέλλον της Κύπρου. Το στάτους κβο όχι μόνο δεν είναι βιώσιμο αλλά εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους. Και ακριβώς, είναι μέσα από αυτή τη συλλογιστική που θα πράξω ό,τι είναι δυνατόν για να επιτευχθεί η επίλυση του Κυπριακού και, ανάμεσα σε άλλα, η χώρα μου να μπορεί να αναπτύξει στην ολότητά τους, τις δυνατότητες και τις προοπτικές που έχει.  Με την αναγκαία πολιτική βούληση, μπορούμε να επανενώσουμε τον τόπο μας και να οδηγηθούμε σε μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση πραγμάτων όχι μόνο για την Κύπρο, τα ελληνοτουρκικά αλλά και για την ευρύτερη περιοχή».

Δειτε Επισης

Ξαναζωντάνεψε η συζήτηση για το Κυπριακό στο εσωτερικό μέτωπο-Το ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ και οι διαφωνίες
Κατηγορίες Τατάρ σε Χριστοδουλίδη-«Υπερέβη τα συμφωνηθέντα» της Νέας Υόρκης στη χθεσινή συνάντηση
Πιθανή επίσκεψη Μέτσολα στην Κύπρο την άνοιξη-Ορίζοντας ο Απρίλιος
Την ανάγκη για επαρκή προετοιμασία ενόψει Ντι Κάρλο και πενταμερούς επισήμανε η πρόεδρος του ΔΗΣΥ
Κόντρα ΑΚΕΛ και Κυβέρνησης με φόντο το πακέτο του ΠτΔ για οδοφράγματα-«Η σοβαρότητα των στιγμών απαιτεί υπευθυνότητα»
Για τα οδοφράγματα το «take it or leave it» του Προέδρου-«Πρέπει να περιέχουν την πτυχή της αμοιβαιότητας»
Οι εκτιμήσεις φορέων και κομμάτων στα κατεχόμενα για οδόφραγμα Λουρουτζίνας
Έκκληση Ακανσόι σε Τατάρ για διαβούλευση πριν την άτυπη διευρυμένη συνάντηση
Στην Κύπρο η 435η μοίρα της αμερικανικής αεροπορίας-Αξιολογεί τη βάση «Ανδρέας Παπανδρέου»
Συγχαίρει Ρούμπιο ο Κόμπος και αναφέρεται στην στρατηγική συνεργασία Κύπρου-ΗΠΑ