Φωνές από ΠΑΣΥΔΥ για τη Μονάδα Εξαρτημένων Ατόμων-«Με τι προσωπικό θα ανοίξει η μονάδα;»
Άντρια Δημητρίου 06:00 - 29 Σεπτεμβρίου 2024
Μεγάλο πρόβλημα φαίνεται να δημιουργείται στη στελέχωση της Θεραπευτικής Μονάδας Εξαρτημένων Ατόμων (ΘΕΜΕΑ), λίγες μέρες πριν από την παράδοση της Α’ φάσης του νέου Κέντρου Ψυχικής Υγείας στο χώρο του νοσοκομείο Αθαλάσσας. Συγκεκριμένα με ανακοίνωση της χθες η ΠΑΣΥΔΥ, έθεσε θέμα αδυναμίας λειτουργίας της μονάδας λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού υγείας για την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών ψυχικής υγείας στους πολίτες της.
Μιλώντας στον REPORTER, ο πρόεδρος του Κλάδου Νοσηλευτικού Προσωπικού Υπηρεσιών Υγείας της ΠΑΣΥΔΥ, Ανδρέας Ανδρέου, τόνισε πως αυτή τη στιγμή εργοδοτούνται συνολικά οκτώ νοσηλευτές για την μονάδα, εκ των οποίων η μία είναι εκτός λόγω άδειας τοκετού. Συνεπώς, όπως είπε, επτά νοσηλευτές, με τον προγραμματισμό των βαρδιών, καλούνται να ανταποκριθούν στις ανάγκες έξι ασθενών, ενώ «υπάρχουν φορές που ένας νοσηλευτής είναι εκεί και δέχεται βοήθεια από το προσωπικό της Ψυχιατρικής Κλινικής για να μπορούν να ανταποκριθούν».
Παράλληλα, όπως εξήγησε, η συγκεκριμένη μονάδα έχει να κάνει με την αποτοξίνωση από το αλκοόλ και από το 2019, μετά από δικές τους διαμαρτυρίες, μετακινήθηκε από το χώρο όπου βρισκόταν, καθώς το κτήριο ήταν ακατάλληλο και θα έπρεπε να γίνουν ορισμένες τροποποιήσεις. «Μεταφέρθηκε, αντί με 10 κρεβάτια, με έξι στον χώρο της Ψυχιατρικής Κλινικής Λευκωσίας στο Γενικό Νοσοκομείο. Αυτό ήταν μία υποχώρηση δική μας διότι θεραπευτικά δεν είναι σωστό να συνυπάρχουν αυτές οι δύο κατηγορίες στον ίδιο χώρο».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανησυχία ΠΑΣΥΔΥ για αδυναμία λειτουργίας Θεραπευτικής Μονάδας Εξαρτημένων Ατόμων-Έλλειψη προσωπικού
Στην πορεία, όπως είπε, επειδή μεσολάβησε και η περίοδος του κορωνοϊού, ο συγκεκριμένος χώρος χρησιμοποιήθηκε για άλλες ανάγκες του ψυχιατρείου και ως εκ τούτου μπήκε στα σχέδια της Α’ φάσης του Κέντρου Ψυχικής Υγείας, η δημιουργία νέου χώρου για τα συγκεκριμένα άτομα, ο οποίος θα είναι πιο αναβαθμισμένος και θα παρέχονται καλύτερα οι υπηρεσίες φροντίδας. Όταν μεταφέρθηκε εκεί η μονάδα, δεχόταν βοήθεια και στελεχωνόταν και με προσωπικό της Ψυχιατρικής Κλινικής.
Αναφερόμενος στο σήμερα, ο κ. Ανδρέου διευκρίνισε ότι με την ολοκλήρωση της Α’ φάσης θα δημιουργηθούν δύο θάλαμοι εισδοχής, ανδρών και γυναικών και θα έπρεπε να γίνει μια διαφοροποίηση του προσωπικού. «Η ΘΕΜΕΑ όμως δεν μπορεί με τους επτά υφιστάμενους νοσηλευτές να ανταποκριθεί στις ανάγκες, ακόμα και με έξι ασθενείς που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην κλινική γιατί θα πρέπει να χωριστούν στις βάρδιες, δηλαδή δύο το πρωί, δύο το απόγευμα, δύο το βράδυ και δύο το επόμενο πρωί. Αυτό που είχαμε πει εμείς ως ΠΑΣΥΔΥ σε συναντήσεις με το Διοικητικό και Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΟΚΥπΥ είναι πως πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε γιατί τελειώνει τον Οκτώβριο η Α’ φάση και δεν ξέρουμε πως θα λειτουργήσει η ΘΕΜΕΑ».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το Νέο Κέντρο Ψυχικής Υγείας εκσυγχρονίζει τις μεθόδους θεραπείας και αναβαθμίζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες
Ερωτηθείς εάν θα έπρεπε να υπάρξει ένα πλάνο πριν δοθεί η Α΄ φάση, ο κ. Ανδρέου διευκρίνισε πως τον περασμένο Απρίλιο όταν έγιναν συναντήσεις και τέθηκε ενώπιον των αρμοδίων το συγκεκριμένο ζήτημα, θα ανοιγόταν κατάλογος, ώστε να προσληφθεί προσωπικό, κάτι το οποίο δεν έγινε. Την ίδια στιγμή, εξήγησε πως επειδή πρόκειται για μία εξειδικευμένη δομή, για να μπορέσει να δουλέψει σωστά, πρέπει να στελεχωθεί πλήρως και καταλλήλως, ώστε οι ασθενείς να δέχονται τη νοσηλεία και φροντίδα που πρέπει.
«Εμείς, ως ΠΑΣΥΔΥ, αυτό που θέλουμε είναι να μας που με ποιο προσωπικό θα ανοίξει η μονάδα και ποιες ενέργειες έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση», κατέληξε ο κ. Ανδρέου.