Πέραν των 35 διμερών συναντήσεων πραγματοποίησε ο ΥΠΕΞ στη Νέα Υόρκη

Ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος ολοκλήρωσε χθες, Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024, τον κύκλο επαφών που πραγματοποίησε στην έδρα του ΟΗΕ, στο πλαίσιο της εβδομάδας Υψηλού Επιπέδου της 79ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών που μετέδωσε το ΓΤΠ, ο κ. Κόμπος πραγματοποίησε πέραν των 35 διμερών συναντήσεων με ομολόγους του από χώρες από όλο τον κόσμο. Στόχος των συναντήσεων ήταν η περαιτέρω εμβάθυνση υφιστάμενων σχέσεων, αλλά και ανάπτυξης κοινών στοιχείων που να δημιουργούν αμοιβαία επωφελή προοπτική συνεργασίας με χώρες με τις οποίες η επικοινωνία δεν είναι συχνή.   

Συνολικά, ο κ. Κόμπος συναντήθηκε με τους ομολόγους του από Μπαχρέιν, Λάος, Αλγερία, Σενεγάλη, Πράσινο Ακρωτήρι, Άγιο Χριστόφορο και Νέβις, Παλαιστίνη, Αυστραλία, Σομαλία, Δομινίκα, Παπούα Νέα Γουινέα, Λίβανος, Μαρόκο, Ουγκάντα, Αίγυπτος, Σιγκαπούρη, Ινδία, Τατζικιστάν, Καζακστάν, ΗΑΕ, Ιορδανία, Γουινέα Μπισσάου, Αλβανία, Φιλιππίνες, Τόγκα, Ουζμπεκιστάν, Τουρκμενιστάν, Ιράν, Λιχτενστάιν, Μονακό, Κιργισία, Μπελίζ, Γουινέα, Γκάμπια, Άγιος Μαρίνος.

Συνόδευσε επίσης τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε διμερείς συναντήσεις που είχε καθ’ όλη την εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου, και συμμετείχε σε υπουργικές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.  Συμμετείχε επίσης, σε τριμερείς υπουργικές συναντήσεις Κύπρου-Αιγύπτου-Ελλάδας και Κύπρου-Ιορδανίας-Ελλάδας.

Σε ότι αφορά ειδικότερα τις συναντήσεις που είχε κατά την τελευταία ημέρα των επαφών του, ο Υπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησε διαδοχικές συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών του Μπελίζ Francis Fonseca, τον Υπουργό Εξωτερικών του Σαν Μαρίνο Luca Beccari, την Υπουργό Εξωτερικών Σχέσεων και Συνεργασίας του Πριγκιπάτου του Μονακό Isabelle Berro-Amadei, την Υπουργό Εξωτερικών του Πριγκιπάτου του Λιχτενστάιν Dominique Hasler, τον Υπουργό Εξωτερικών της Γκάμπια Δρα Mamadou Tangara και τον Υπουργό Εξωτερικών της Γουινέας Morissanda Kouyate, στο επίκεντρο των οποίων ήταν η ανάπτυξη της συνεργασίας διμερώς αλλά και σε πολυμερές επίπεδο.

Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε επίσης, με τους ομολόγους του από το Τουρκμενιστάν Rashid Meredov, το Τατζικιστάν Sirojiddin Mukhriddin και την Κιργισία Zheenbek Kulubaev, με τους οποίους αντάλλαξε απόψεις για το επίπεδο των διμερών σχέσεων, καθώς και για την εμβάθυνση της συνεργασίας σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.  Με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κιργισίας υπεγράφη επίσης συμφωνία για την κατάργηση θεωρήσεων εισόδου για τους κατόχους διπλωματικών διαβατηρίων.  Ο κ. Κόμπος είχε επίσης, διμερή συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Seyed Abbas Araghchi, με τον οποίο συζήτησε τις ανησυχητικές περιφερειακές εξελίξεις.

Στο πλαίσιο των επαφών του, ο κ. Κόμπος συναντήθηκε και με τον Αμερικανό Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα ενεργειακών πόρων, Geoffrey Pyatt, με επίκεντρο συζήτησης την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας Κύπρου-ΗΠΑ στον τομέα της ενέργειας και ειδικότερα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών παρακάθισε χθες στο γεύμα που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδη προς τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το βράδυ παρευρέθηκε στο καθιερωμένο δείπνο που παραθέτει προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων στην Αμερική.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πέραν των 35 διμερών συναντήσεων πραγματοποίησε ο ΥΠΕΞ στη Νέα Υόρκη
ΠτΔ: Ακόμα πιο σημαντικός ο ρόλος μιας επανενωμένης Κύπρου στην περιοχή
Τελευταίο επεισόδιο για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη-Αναμένονται νέα μετά τη συνάντηση ΓΓ-Τατάρ
Έσφιξε ο κλοιός, ξεχείλισε το ποτήρι της ανοχής-Ώρα δύσκολων αποφάσεων Προέδρου για Παπαθεοδώρου και Φιλιππίδη
Συνάντηση Ραουνά-Αριστοτέλους με επίκεντρο την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ
Έντονες αντιδράσεις στα κατεχόμενα μετά την ομιλία Ερντογάν
Παραθέτει γεύμα ο ΠτΔ τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας
Ζήτησε στήριξη από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας ο Ερτουγρούλογλου
Η Αστυνομία είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που δεν χρειάζεται ο Νίκος Χριστοδουλίδης
Επαφές με επίκεντρο το Κυπριακό είχε ο Γκιουνές Ονάρ στη Νέα Υόρκη