Στο επίκεντρο η αγροτική οικογένεια της Κύπρου-«Στόχος η νέα δυναμική για πρόοδο και ευημερία»

Η στήριξη της κυπριακής υπαίθρου και των ανθρώπων της αποτελεί βασική προτεραιότητα για την Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη και το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, δήλωσε την Παρασκευή η αρμόδια Υπουργό,ς Μαρία Παναγιώτου, σε χαιρετισμό της στο Φεστιβάλ «Αγρότισσα».

«Στόχος μας είναι να προσδώσουμε νέα δυναμική για πρόοδο και ευημερία στην αγροτική οικογένεια", επεσήμανε προσθέτοντας πως "βασικό εργαλείο μας αποτελεί το Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027, με συνολικό προϋπολογισμό για επιδοτήσεις €454 εκατ», είπε, προσθέτοντας πως ήδη έχει προκηρυχθεί το «μικρό επενδυτικό», με προθεσμία υποβολής αιτήσεων μέχρι τις 29 Νοεμβρίου 2024, για επενδύσεις που αποσκοπούν κυρίως στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στις γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και στη βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου.  

Όπως είπε, εντός των επόμενων μηνών θα προκηρυχθεί η ίδια παρέμβαση για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας, προσφέροντας ενισχύσεις έως και €400.000 ανά εκμετάλλευση.

Στον χαιρετισμό της στο Φεστιβάλ «Αγρότισσα» της Ένωσης Κυπρίων Αγροτών (ΕΚΑ) και του Κοινοτικού Συμβουλίου Αρεδιού, η κ. Παναγιώτου είπε πως με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών, "προωθούμε δράσεις που προάγουν την ισότητα, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, αλλά και την ενίσχυση της γυναικείας συμμετοχής στην παραγωγική διαδικασία".

Όπως είπε, μέσα από την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων, νομοθετικών ρυθμίσεων και μηχανισμών που μας προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και εθνικών πόρων, δομών και υπηρεσιών του κράτους, "εργαζόμαστε για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, ανδρών και γυναικών, στην ύπαιθρο".

Η κ. Παναγιώτου σημείωσε ακόμη ότι ο Στρατηγικός Σχεδιασμός της Κύπρου για την Αγροτική Ανάπτυξη 2023-2027  περιλαμβάνει επίσης επιδοτήσεις για έργα στο πλαίσιο της Παρέμβασης LEADER που επικεντρώνεται στη συνεργασία μεταξύ των τοπικών φορέων, στην υλοποίηση στρατηγικών τοπικής ανάπτυξης, στη προώθηση καινοτομίας, στη στήριξη νέων επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής των αγροτισσών και των αγροτών.

Παράλληλα, η Υπουργός Γεωργίας επεσήμανε πως «αποφασισμένοι να ενισχύσουμε περαιτέρω τη γυναικεία συμμετοχή σε όλα τα πεδία αρμοδιότητας του Υπουργείου μας, αποδίδουμε επιπρόσθετη μοριοδότηση στη συμμετοχή των γυναικών σε επιχειρηματικές δραστηριότητες όπως ο αγροτουρισμός, η οικοτεχνία αλλά και οποιαδήποτε επιχειρηματική δράση έχει να κάνει με εξωγεωργική απασχόληση».

Η Υπουργός Γεωργίας είπε επίσης ότι το Φεστιβάλ Αγρότισσας διοργανώνεται φέτος για 11η φορά και αναμφίβολα έχει καταστεί θεσμός και σκοπός του είναι να αναδείξει τη συνεισφορά των αγροτισσών στην ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών αλλά και να φέρει στην επιφάνεια τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, ώστε να προωθηθούν λύσεις με τη στήριξη των αρμόδιων φορέων.

«Η ισότητα των φύλων δεν είναι μόνο ζήτημα γυναικών· είναι ζήτημα όλων μας, και αποτελεί προϋπόθεση για μια δίκαιη και βιώσιμη κοινωνία. Ειδικότερα σε έναν παραδοσιακά ανδροκρατούμενο αγροτικό τομέα η ενίσχυση της ισότητας πρέπει να στηρίζεται από την Πολιτεία», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Νεκρός κάτω από το όχημα του εντοπίστηκε 58χρονος στη Λεμεσό-Ατύχημα δείχνουν οι πρώτες ενδείξεις
Κατάδικος αλλά έξω υπό όρους ο 26χρονος που βοήθησε «Κομμωτή»-Μιλούσαν μέσω Instagram, παραδέχθηκε αλλά...
Στις ελεύθερες περιοχές δείχνει τον «Κομμωτή» το στίγμα του κινητού του-Αγώνας δρόμου και... κρυφτούλι με την Αστυνομία
Στο επίκεντρο η αγροτική οικογένεια της Κύπρου-«Στόχος η νέα δυναμική για πρόοδο και ευημερία»
Εκτεθειμένη ξανά η Αστυνομία, «απογυμνωμένη μαρτυρία» για πατέρα και φίλο-Αφέθηκαν ελεύθεροι, παραδέχθηκε ο 26χρονος
Πυροβολισμοί κατά καφενείου στην Πάφο-ψάχνουν κίνητρο και δράστη οι Αρχές
Αίθριος ο καιρός-Στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία
Το αίσθημα ασφάλειας που έγινε ανέκδοτο και η κοινωνία που γελά για να μην κλαίει
Τελευταίο επεισόδιο για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη-Αναμένονται νέα μετά τη συνάντηση ΓΓ-Τατάρ
Έσφιξε ο κλοιός, ξεχείλισε το ποτήρι της ανοχής-Ώρα δύσκολων αποφάσεων Προέδρου για Παπαθεοδώρου και Φιλιππίδη