Έσφιξε ο κλοιός, ξεχείλισε το ποτήρι της ανοχής-Ώρα δύσκολων αποφάσεων Προέδρου για Παπαθεοδώρου και Φιλιππίδη

Δύσκολες αποφάσεις θα πρέπει να πάρει με την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος, σε συνεργασία με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Μάριο Χαρτσιώτη. Μέσα σε μερικές μόνο ώρες η Κύπρος έγινε ανάστατη, καθώς η Αστυνομία και το Τμήμα Φυλακών επέτρεψαν σε έναν άντρα, στον οποίο επιβλήθηκε διά βίου ποινή συν ακόμη 35 χρόνια για την δολοφονία της εγκύου συντρόφου του και του τρίχρονου παιδιού της, να ξεγλιστρήσει μέσα από τα χέρια τους.

Ο άνθρωπος που διέπραξε ένα από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα των τελευταίων ετών, όχι μόνο διέλαθε της προσοχής των δεσμοφυλάκων και των αστυνομικών που τον φρουρούσαν, αλλά με βάση τα όσα γίνονται γνωστά, είχε την ευκαιρία να σχεδιάσει την απόδρασή του μέσα από τις Κεντρικές Φυλακές, κάτι που σημαίνει πως είχε και κάποιου είδους απρόσκοπτη επικοινωνία, και να εφαρμόσει χωρίς κανένα εμπόδιο τα σχέδιά του. Όπως, μάλιστα, ανέφερε ο ανακριτής στο Δικαστήριο, ο ισοβίτης πλέον έχει στην κατοχή του και πιστόλι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η Αστυνομία είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που δεν χρειάζεται ο Νίκος Χριστοδουλίδης

Η ίδια η Αστυνομία κυκλοφόρησε φωτογραφία του, από την οποία προκύπτει ξεκάθαρα ότι δεν τηρήθηκαν τα πρωτόκολλα από τους δεσμοφύλακες και τους αστυνομικούς, αφού κάθεται με άλλους σε εξωτερικό χώρο χωρίς χειροπέδες, ενώ σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν και από το γεγονός πως του ενέκρινε η διοίκηση των Φυλακών να κάνει κατά την έξοδό του πάρτι με 23 άτομα.

Παρά το ταλέντο της Αστυνομίας να βρίσκει ελαφρυντικά, αυτή τη φορά δυσκολεύεται πάρα πολύ να το πράξει. Δύσκολα μπορούν να επιστρατευτούν δικαιολογίες για το γεγονός πως ούτε τα πρωτόκολλα τηρήθηκαν, ούτε φρόντισαν να μην φεύγει ποτέ από το οπτικό τους πεδίο, ούτε φρουρούσαν σωστά την περίμετρο του σπιτιού της οικογένειας. Και σίγουρα δεν υπάρχουν δικαιολογίες για το γεγονός πως ο «Κομμωτής» κατάφερε να καταστρώσει ένα ολόκληρο σχέδιο διαφυγής, το οποίο, σύμφωνα με την Αστυνομία, έχει τελική κατάληξη την Κολομβία, ενώ ήταν έγκλειστος στις Κεντρικές Φυλακές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε διαθεσιμότητα και οι επτά της συνοδείας του ισοβίτη-Η πρώτη τοποθέτηση του υπουργού Δικαιοσύνης

Αυτά δεν είναι πράγματα που επιτρέπεται να γίνονται σε ένα κράτος που θέλει να θεωρεί τον εαυτό του σοβαρό. Για την ακρίβεια, αυτά είναι τριτοκοσμικές καταστάσεις, που δίνουν την εντύπωση αναρχίας και όχι συντεταγμένης πολιτείας. Δεν έγινε μόνο ένα λάθος, έγιναν πολλά. Και έγιναν πολλά λάθη από υπηρεσίες που έχουν βεβαρημένο ιστορικό παραλείψεων και συνεχούς επιδείνωσης της εικόνας τους.

Ήρθε η ώρα ο Νίκος Χριστοδουλίδης να αποφασίσει αν αυτή είναι η Κύπρος που σχεδίασε και αν αυτή είναι η Κύπρος που θέλει. Αν το όραμα με το οποίο έπεισε τους ψηφοφόρους προεκλογικά να τον στηρίξουν ήταν η Κύπρος της προχειρότητας και του ζαμανφουτισμού, η Κύπρος των ορφανών ευθυνών και της συνεχούς διολίσθησης. Αν τόσο πολύ υποβιβάζει στις προτεραιότητες του το αίσθημα ασφάλειας και την τήρηση της δημόσιας τάξης, που θεωρεί ότι είναι οκ μονίμως να παρουσιάζεται αδύναμη να ανταποκριθεί η Αστυνομία του και πιστεύει ότι είναι εντάξει που επιτράπηκε να αποσυντεθούν οι Φυλακές του. Αν η απάντηση σε όλα αυτά είναι όχι, που ήδη την έδωσε πάρα πολλές φορές και έχει ψηλά τα ζητήματα ασφάλειας των πολιτών, τότε πρέπει να αναλάβει αποφασιστική δράση.

Η Κυβέρνηση, δέχεται επικρίσεις πως επέδειξε ήδη αρκετή ανοχή και έδωσε ευκαιρίας, ακόμα και σε περιπτώσεις που δεν αναμενόταν. Στην δημόσια ασφάλεια δεν μπορούν να γίνονται εκπτώσεις. Και αν οι επικεφαλής της Αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου, και των Κεντρικών Φυλακών, Χάρης Φιλιππίδης, (που είναι και οι δύο αστυνομικοί) δεν μπορούν να βάλουν σε μια τάξη τα του οίκου τους και να διασφαλίσουν ένα υψηλό επίπεδο ανταπόκρισης στην δύσκολη αποστολή τους, τότε θα πρέπει να αναλάβουν κάποιοι που μπορούν. Κάποιοι που έχουν την προθυμία να κάνουν τις απαραίτητες τομές και τη δημιουργική ικανότητα να επιλύσουν δύσκολα θέματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καλούνται στη Βουλή για εξηγήσεις για απόδραση «Kομμωτή» οι αρμόδιοι-Αλυσιδωτές αντιδράσεις

Η υπομονή της κοινωνίας στερεύει. Οι χούλιγκαν όποτε θέλουν σπέρνουν τον τρόμο, οι δολοφόνοι όποτε θέλουν πατούν μια σκανδάλη στη μέση πολυσύχναστων δρόμων, οι εμπρηστές και οι βομβιστές όποτε θέλουν προκαλούν ζημιές και το κράτος δείχνει να αδυνατεί να ανταποκριθεί. Και όταν τα καταφέρει και οι δράστες βρεθούν αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη, δεν μπορούμε καν να είμαστε σίγουροι ότι θα εκτίσουν όντως την ποινή τους.

Εάν οι ίδιοι οι υπεύθυνοι δεν μπορούν να κατανοήσουν το βάρος της ευθύνης τους, θα πρέπει να δράσει η Κυβέρνηση. Ας κοιτάξουν τι γίνεται στα social media αυτές τις μέρες. Πόσο ισοπεδωτική είναι η κριτική και πόσο μαζικό το τρολάρισμα. Και ας αποφασίσουν αν θα ακούσουν αυτή τη φορά την κοινωνία ή για άλλη μία φορά τις δικαιολογίες, με τις ανάλογες επιπτώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πιέζει ο μη εντοπισμός του ισοβίτη, προσπάθεια... απόδρασης από τις ευθύνες-Στον τοίχο Φιλιππίδης και Παπαθεοδώρου

Δειτε Επισης

Πυροβολισμοί κατά καφενείου στην Πάφο-ψάχνουν κίνητρο και δράστη οι Αρχές
Το αίσθημα ασφάλειας που έγινε ανέκδοτο και η κοινωνία που γελά για να μην κλαίει
Λειτουργεί εντός Οκτωβρίου το σχολείο για παραβατικούς μαθητές-Δεν πτοείται από τις φωνές το ΥΠΑΝ
Τελευταίο επεισόδιο για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη-Αναμένονται νέα μετά τη συνάντηση ΓΓ-Τατάρ
ΒΙΝΤΕΟ: Aπάντησε με ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ η Χεζμπολάχ
Κόμπος οι έρευνες στις Κεντρικές για «Κομμωτή»-Δεν βρήκαν το κινητό του, άγνοια από συκγρατούμενους του
Νεκρός ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, μετά το χτύπημα στη Βηρυτό, σύμφωνα με ισραηλινές πηγές
Συνάντηση Ραουνά-Αριστοτέλους με επίκεντρο την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ
Έντονες αντιδράσεις στα κατεχόμενα μετά την ομιλία Ερντογάν
Παραθέτει γεύμα ο ΠτΔ τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας