Τελευταίο επεισόδιο για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη-Αναμένονται νέα μετά τη συνάντηση ΓΓ-Τατάρ

Ζωντανή παραμένει η προοπτική για πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης στο Κυπριακό, παρά την άκρως αντιπαραγωγική στάση που επιδεικνύει η τουρκική πλευρά, καθώς, κατά την αποψινή τους συνάντηση, ο ΓΓ του ΟΗΕ αναμένεται να ζητήσει εκ νέου από τον Ερσίν Τατάρ να συνηγορήσει, ώστε να προχωρήσει με τον σχεδιασμό του.

Δεδομένου πως φαίνεται ο Αντόνιο Γκουτέρες να πιστεύει ότι αυτή είναι η σωστή μεθοδολογία, που θα μπορέσει να φέρει τα μέρη κοντά στην επανέναρξη των συνομιλιών και η βολιδοσκόπηση από πλευράς ΗΕ συνεχιζόταν όλο το προηγούμενο διάστημα, αναμένεται ότι θα προσπαθήσει να μεταπείσει τον Τατάρ, ο οποίος στις δημόσιες δηλώσεις του απορρίπτει αναφανδόν την πραγματοποίηση τριμερούς. Η Άγκυρα φαίνεται να άφησε σε κάποιο βαθμό ανοιχτό το ενδεχόμενο, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως δεν ενίσταται, αν και έχει στο μυαλό του κάτι πολύ διαφορετικό από αυτό που αποτελεί στόχο, αφού είπε πως αυτή δεν θα αφορά την ομοσπονδία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ακούει και τον Τατάρ και μετά αποφασίζει τα επόμενα βήματα ο Γενικός Γραμματέας

Αναλόγως και της ανταπόκρισης του Τατάρ, ο κ. Γκουντέρες θα γνωστοποιήσει στους εμπλεκόμενους τα επόμενα βήματα όπως τα έχει στο μυαλό του, χωρίς να αποκλείεται μια ημερομηνία τριμερούς να συμπεριλαμβάνεται σε αυτά. Με βάση τις ημερομηνίες που συζητήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, αυτή θεωρητικά τοποθετείται χρονικά περί τα τέλη Οκτωβρίου ή τον Νοέμβριο.

Ο Ερσίν Τατάρ, πάντως, κάθε άλλο παρά πρόθυμος να συμφωνήσει με όλα αυτά εμφανίζεται και θα διαφανεί κατά πόσον θα του ασκηθούν οι πιέσεις εκείνες που θα οδηγήσουν σε αναδίπλωση. Ήδη δέχεται αρκετή πίεση από την αντιπολίτευση στα κατεχόμενα, η οποία θεωρεί ότι η μόνιμη άρνησή του να εμπλακεί σε διάλογο για το Κυπριακό έχει ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες, ενώ δέχεται αμφισβήτηση και από την Άγκυρα, που δείχνει να μην είναι ευρύτερα ικανοποιημένη μαζί του και να βρίσκεται στο ψάξιμο για άλλο εγκάθετο. Σε αυτά θα προστεθεί και η κατ’ ιδίαν πρόσκληση του ΓΓ σε τριμερή, στον οποίο δήλωνε περιχαρής ότι θα πάει να εξηγήσει γιατί δεν μπορεί να αποδεχθεί κάτι τέτοιο και θα του αναλύσει τα «τρία άλφα» του.

Ήδη τις τελευταίες ώρες φρόντισε να επιτεθεί στον Νίκο Χριστοδουλίδη, επιδεικνύοντας για άλλη μία φορά την αρνητική του προσέγγιση αλλά και το γεγονός πως αρέσκεται να παρουσιάζει τα πράγματα μέσα από τον φακό της δικής του, παράλληλης πραγματικότητας. Επέκρινε τον Πρόεδρο για τις αλήθειες που είπε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης, λέγοντας πως οι Ε/κ… σφετερίζονται την Κυπριακή Δημοκρατία και πως η ε/κ ηγεσία προσπαθεί να παραπλανήσει τη διεθνή κοινότητα.

«Το μήνυμά μου προς τον Ε/κ ηγέτη είναι σαφές και ξεκάθαρο: Τίποτα δεν είναι στατικό και το νησί της Κύπρου δεν είναι κλειστό στον παγκόσμιο δυναμισμό. Η επιβεβαίωση των εγγενών μας δικαιωμάτων, η κατακύρωση της κυριαρχικής μας ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος είναι ουσιαστικής σημασίας για την εξεύρεση συμβιβασμού στο Κυπριακό», υποστήριξε ο Τατάρ.

Επανέλαβε, δε, πως «εμείς, ως τ/κ πλευρά, δεν θα εμπλακούμε σε άκαρπες διαδικασίες που στοχεύουν στη συμβολή διατήρησης της άνεσης των Ε/κ. Για εμάς η ομοσπονδία έχει τελειώσει ως μοντέλο συμφωνίας. Οι διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν μέχρι σήμερα στη βάση της ομοσπονδίας, οι οποίες ήταν ατελέσφορες και ανεπιτυχείς, επέτρεψαν την εμφάνιση της άδικης κατάστασης στο νησί, εξασφάλισαν τη συνέχιση της άδικης και παράνομης απομόνωσης και ως εκ τούτου ήταν ένας από τους μεγαλύτερους λόγους για τους οποίους οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν πρόσβαση στα βασικά ανθρώπινα δικαιώματά τους. Αυτό το παιχνίδι έχει σπάσει».

Αυτές οι βαθιά προβληματικές δηλώσεις καταδεικνύουν και τη δυσκολία που υπάρχει για πρόοδο στο Κυπριακό αυτή τη στιγμή. Ακόμα και αν δεχθεί, δηλαδή, να λάβει μέρος στην τριμερή, αν η μοναδική του θέση είναι η αναγνώριση του ψευδοκράτους και ο ενταφιασμός του ομοσπονδιακού μοντέλου, προφανώς και η από μέρους του αποδοχή δεν σημαίνει και οποιαδήποτε πρόθεση να παίξει με τους κανόνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αντίδραση Τατάρ στην ομιλία ΠτΔ-«Τίποτα δεν είναι στατικό στην Κύπρο»

Δειτε Επισης

Πυροβολισμοί κατά καφενείου στην Πάφο-ψάχνουν κίνητρο και δράστη οι Αρχές
Το αίσθημα ασφάλειας που έγινε ανέκδοτο και η κοινωνία που γελά για να μην κλαίει
Λειτουργεί εντός Οκτωβρίου το σχολείο για παραβατικούς μαθητές-Δεν πτοείται από τις φωνές το ΥΠΑΝ
Τελευταίο επεισόδιο για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη-Αναμένονται νέα μετά τη συνάντηση ΓΓ-Τατάρ
ΒΙΝΤΕΟ: Aπάντησε με ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ η Χεζμπολάχ
Κόμπος οι έρευνες στις Κεντρικές για «Κομμωτή»-Δεν βρήκαν το κινητό του, άγνοια από συκγρατούμενους του
Νεκρός ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, μετά το χτύπημα στη Βηρυτό, σύμφωνα με ισραηλινές πηγές
Συνάντηση Ραουνά-Αριστοτέλους με επίκεντρο την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ
Έντονες αντιδράσεις στα κατεχόμενα μετά την ομιλία Ερντογάν
Παραθέτει γεύμα ο ΠτΔ τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας