Λειτουργεί εντός Οκτωβρίου το σχολείο για παραβατικούς μαθητές-Δεν πτοείται από τις φωνές το ΥΠΑΝ

Δεν πτοείται το Υπουργείο Παιδείας από τις φωνές και τις διαμαρτυρίες που προέκυψαν από το Παγκύπριο Γυμνάσιο, όσον αφορά στη λειτουργία του κέντρου για τους μαθητές με παραβατική συμπεριφορά σε χώρο που γειτνιάζει με το σχολείο, με τις διαδικασίες να συνεχίζονται, ώστε το σχολείο να είναι έτοιμο να λειτουργήσει εντός Οκτωβρίου.

Τις τελευταίες ώρες επικρατεί ένας αναβρασμός, λόγω των έντονων αντιδράσεων που υπήρχαν από πλευράς των καθηγητών και των μαθητών του Παγκύπριου Γυμνασίου, για την επιλογή συγκεκριμένου υποστατικού, που γειτνιάζει με το σχολείο, ώστε εκεί να λειτουργήσει το εναλλακτικό σχολείο, όπου θα φοιτούν μαθητές που επιδεικνύουν έντονη παραβατική συμπεριφορά. Σημειώνεται πως το εν λόγω υποστατικό είχε επιλεγεί από την σχολική εφορία Λευκωσίας, η οποία είναι και αρμόδια για τη διαχείρισή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απαντά στις διαμαρτυρίες για το σχολείο για παραβατικούς μαθητές το ΥΠΑΝ-«Στιγματίζουν τα παιδιά»

Από την πρώτη στιγμή επιλογής του εν λόγω υποστατικού, η σχολική εφορία έχει αρχίσει τις διαδικασίες, ώστε να μετατραπεί σε ένα χώρο που θα μπορεί να χαρακτηριστεί σχολείο και να είναι προσβάσιμο για παιδιά και προσωπικό. Ανάμεσα στις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν ήταν και η ανέγερση ενός τοίχου, ώστε να διαχωριστεί από το Παγκύπριο Γυμνάσιο, για να μην επηρεαστεί η λειτουργία του σχολείου.

Πάντως, από πλευράς Υπουργείου Παιδείας, αυτό που διευκρινίζεται είναι ότι πρόκειται για ένα αυτόνομο χώρο, που θα είναι απομονωμένος από το σχολείο, δεδομένου ότι θα εφαρμόζονται διαφορετικά προγράμματα και θα υπάρχει διαφορετική είσοδος σε αυτό. Την ίδια ώρα, υπογραμμίζεται η ανάγκη ότι πρέπει τα παιδιά που επιλέγηκαν για να φοιτήσουν στο εν λόγω κέντρο να αισθάνονται πως βρίσκονται σε σχολικό περιβάλλον και όχι απομονωμένα.

Σημειώνεται πως το Υπουργείο Παιδείας είχε προβεί σε σχετική ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων για το συγκεκριμένο θέμα, όταν προέκυψε η ιδέα για τη δημιουργία του κέντρου, ωστόσο μετά τις αντιδράσεις, κρίθηκε αναγκαίο να συγκαλέσει εκ νέου συνάντηση και να τους ενημερώσουν εκ νέου για την πορεία των διαδικασιών. Πάντως, αυτό που ξεκαθαρίζεται από πλευράς Υπουργείου Παιδείας είναι ότι οι διαδικασίες δεν θα σταματήσουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δίπλα από Παγκύπριο το κέντρο για τους παραβατικούς μαθητές-Διαμαρτύρονται οι καθηγητές

Εντός των επόμενων ημερών οι εξελίξεις

Στο μεταξύ, το Υπουργείο Παιδείας έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να είναι έτοιμοι οι κανονισμοί που θα διέπουν τη λειτουργία του κέντρου, η οποία είναι πιλοτική για την πρώτη χρονιά και θα λειτουργήσει μόνο στη Λευκωσία. Προς αυτό το σκοπό, έχει αποστείλει ήδη το κείμενο των κανονισμών στο Υπουργείο Οικονομικών, για να λάβει έγκριση, αναφορικά με το κόστος και στη συνέχεια θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση.

Πάντως, το Υπουργείο Παιδείας ξεκαθάρισε πως λόγω της φύσης του κέντρου, δεν χρειάζεται οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση και ξεκαθάρισε πως δεν θα αποσταλεί οποιοδήποτε κείμενο στη Βουλή, πριν την έναρξη λειτουργίας του εναλλακτικού σχολείου. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα λάβει ενημέρωση η Επιτροπή Παιδείας ή ότι δεν θα προβούν τα μέλη της σε κάποιο νομοθετικό έλεγχο.

Παρά το γεγονός ότι το εναλλακτικό σχολείο δεν έχει ακόμη θεσμοθετηθεί για να ξεκινήσει τη λειτουργία του, το Υπουργείο Παιδείας είχε επαφές με τις διευθύνσεις των σχολείων της Λευκωσίας και ήδη έχουν επιλεγεί οι πέντε πρώτοι μαθητές που θα φοιτήσουν στο σχολείο. Πρόκειται για μαθητές που παρουσιάζουν σοβαρή παραβατική συμπεριφορά και χρειάζονται στήριξη. Σημειώνεται πως αφορά μόνο παιδιά που φοιτούν σε σχολεία της Λευκωσίας και ο αριθμός δεν θα αυξηθεί, αφού στόχος είναι να φοιτούν λίγοι μαθητές, για να μπορεί το Υπουργείο Παιδείας από τη μία να παρακολουθεί στενά την κατάσταση και από την άλλη να παρέχει την κατάλληλη στήριξη σε αυτά τα παιδιά.

Όσον αφορά στο πρόγραμμα που θα παρέχεται στο συγκεκριμένο σχολείο, το Υπουργείο Παιδείας είχε ξεκαθαρίσει πως το κέντρο θα παρέχει το ίδιο πρόγραμμα με το σχολείο, ενώ θα υπάρχουν και διάφορα άλλα προσωπικά προγράμματα, αναλόγως με τις ανάγκες του μαθητή. Την ίδια ώρα, οι μαθητές θα παρακολουθούνται από ειδικούς παιδοψυχολόγους και θεραπευτές, για να λαμβάνουν τη στήριξη που χρειάζονται.

Οι μαθητές θα μένουν στο εν λόγω κέντρο για ένα τετράμηνο και μετά θα επιστρέφουν στα σχολεία τους, με το Υπουργείο Παιδείας να παρακολουθεί την κατάσταση, για να αξιολογεί τα αποτελέσματα. Σημειώνεται πως σε περίπτωση που τα αποτελέσματα είναι αποτελεσματικά, το πρόγραμμα θα επεκταθεί και σε άλλες επαρχίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με σκεπτικισμό βλέπει την εναλλακτική φοίτηση η Επίτροπος του Παιδιού

Δειτε Επισης

Αίθριος ο καιρός-Στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία
Λειτουργεί εντός Οκτωβρίου το σχολείο για παραβατικούς μαθητές-Δεν πτοείται από τις φωνές το ΥΠΑΝ
Σε 24ωρη κατεβαίνουν οι εργαζόμενοι της εταιρείας «Larnaca Public Transport»
Ρίφθηκαν στα σκουπίδια 294 κιλά φαγητού ανά πολίτη το 2022-Τραγική πρωτιά στην Ε.Ε. για την Κύπρο
Απαντά στις επικρίσεις και ξεκαθαρίζει για τις ενέργειες του ο Φορέας Κοινωνικής Στήριξης
Πέραν των 17 εκ. ευρώ σε εθελοντικές οργανώσεις για το 2023 μέσω σχεδίων κρατικών ενισχύσεων
Τοποθετείται για το Λύκειο Βεργίνας το ΥΠΑΝ-«Από την προηγούμενη σχολική χρονιά οι φωτογραφίες»
Με σκεπτικισμό βλέπει την εναλλακτική φοίτηση η Επίτροπος του Παιδιού
Έναρξη Μαθημάτων Ανοικτού Σχολείου Δήμου Λεμεσού
Συνεχίζει με απόλυτη διαφάνεια και λογοδοσία να προσφέρει ίσες ευκαιρίες ο Φορέας Κοινωνικής Στήριξης