Το αίσθημα ασφάλειας που έγινε ανέκδοτο και η κοινωνία που γελά για να μην κλαίει

Την ώρα που ο «Κομμωτής» παίζει κρυφτούλι με την Αστυνομία και ίσως να απολαμβάνει εκμέκ κανταΐφι στην Κωνσταντινούπολη, η Κυπριακή κοινωνία παρακολουθεί τις εξελίξεις, απορώντας τι άλλο θα πρέπει να γίνει για να υποβάλουν κάποιοι τις παραιτήσεις τους. Ωστόσο, η ηγεσία της Αστυνομίας ακολουθεί την πεπατημένη, διαθεσιμότητα αστυνομικών, διεξαγωγή έρευνας, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο αναπληρωτής Διευθυντής των Φυλακών.

Η πρακτική της διεξαγωγής έρευνας θα είχε λογική αν αποδίδονταν και ευθύνες εκεί που πρέπει. Για την ώρα η προαναγγελία των ερευνών, στόχο έχουν να κερδηθεί χρόνος και να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις.

Το ερώτημα που τίθεται είναι τι θα ακολουθήσει μετά τις έρευνες. Στην καλύτερη περίπτωση, όπως έδειξε η ιστορία, μια πειθαρχική δίωξη, θα κρατήσει για χρόνια και στο τέλος θα καταλήξει στα συρτάρια. Αυτό που προκαλεί το κοινό αίσθημα, δεν είναι αν θα τεθεί ο αστυνομικός σε διαθεσιμότητα, αλλά η επανάληψη των λαθών και η μη ουσιαστική ανάληψη της ευθύνης.

Ο σοφός λαός λέει πως σύμπτωση επαναλαμβανόμενη, παύει να είναι σύμπτωση και γίνεται δεδομένο πλέον πως δεν είναι συμπτώσεις και ατυχίας, αλλά πρόκειται για αδυναμία χειρισμού καταστάσεων, αδυναμία επιβολής της τάξης και όλα αυτά πλήττουν ανεπανόρθωτα το κύρος της Αστυνομίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε διαθεσιμότητα και οι επτά της συνοδείας του ισοβίτη-Η πρώτη τοποθέτηση του υπουργού Δικαιοσύνης

Κατά την ανάληψη των καθηκόντων του ο Αρχηγός Αστυνομίας, έθεσε ως προτεραιότητα την ανάκαμψη της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την Αστυνομία, αφού είχε αναλάβει λίγο μετά τις υποθέσεις του κατά συρροή δολοφόνου. Τελικά η εμπιστοσύνη των πολιτών δεν επανήλθε, αντιθέτως, μέρα με τη μέρα, συνθλίβεται ακόμη περισσότερο.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Δικαιοσύνης, κατά την ανάληψη των καθηκόντων του, μίλησε για το αίσθημα ασφάλειας, ωστόσο όσα έγιναν το τελευταίο χρονικό διάστημα, έκαναν το αίσθημα να παραμένει ανασφαλές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποκαλύψεων συνέχεια για την απόδραση «Κομμωτή»-Οπλισμένος και με σχέδιο διαφυγής στη Λατινική Αμερική

Η κοινωνία δυστυχώς έφθασε στο σημείο να χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είτε για να ασκήσει κριτική, είτε ακόμα χειρότερα για να χλευάσει, καθώς πέραν από την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τον θεσμό της Αστυνομίας, χάθηκε και ο σεβασμός.

Άλλωστε, πώς ο πολίτης να σέβεται τις Αρχές όταν αυτές δεν σέβονται τον πολίτη, τον οποίο τσουβαλιάζουν μαζί με τους χούλιγκαν; Γιατί ο πολίτης να σεβαστεί τον θεσμό, όταν αφήνεται μια γυναίκα να δολοφονηθεί καθώς οι αρμόδιοι δεν δίνουν σημασία στα τηλεφωνήματα του γείτονα; Γιατί να σεβαστεί τις Αρχές όταν ένας ισοβίτης καταφέρνει να ξεγελάσει εκπαιδευμένους δεσμοφύλακες και αστυνομικούς, ενώ ένας άλλος κρατούμενος κατάφερε να φύγει περπατητός από την πύλη των φυλακών και να εντοπιστεί στην αυλή γειτονικής οικίας; Όλα αυτά δεν είναι τυχαία γεγονότα, είναι αδυναμίες, που δεν θα λυθούν με διαθεσιμότητες και έρευνες επί ερευνών.

Η μια αστοχία διαδέχεται την άλλη από πλευράς Αστυνομίας και ο πολίτης που παρακολουθεί σαν θεατής, βλέπει την ηγεσία της Αστυνομίας να ασχολείται με ζήλο, αναφορικά με την πειθαρχική έρευνα κατά του Νίκου Λοϊζίδη και από την άλλη, ακούει τον Αρχηγό πως παραμένει μέχρι τα απογεύματα στο γραφείο του για να αποστείλει προσκλητήρια γάμου. Αυτά όλα, αναμφίβολα, δεν ενισχύουν το αίσθημα ασφάλειας. Αντιθέτως...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Πυροβολισμοί κατά καφενείου στην Πάφο-ψάχνουν κίνητρο και δράστη οι Αρχές
Ξεκαθαρίζει το σκηνικό για εθελοντική κατάταξη-Tα κίνητρα που θα προωθήσει το Υπουργείο Άμυνας
Το αίσθημα ασφάλειας που έγινε ανέκδοτο και η κοινωνία που γελά για να μην κλαίει
Λειτουργεί εντός Οκτωβρίου το σχολείο για παραβατικούς μαθητές-Δεν πτοείται από τις φωνές το ΥΠΑΝ
Τελευταίο επεισόδιο για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη-Αναμένονται νέα μετά τη συνάντηση ΓΓ-Τατάρ
Έσφιξε ο κλοιός, ξεχείλισε το ποτήρι της ανοχής-Ώρα δύσκολων αποφάσεων Προέδρου για Παπαθεοδώρου και Φιλιππίδη
ΒΙΝΤΕΟ: Aπάντησε με ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ η Χεζμπολάχ
Κόμπος οι έρευνες στις Κεντρικές για «Κομμωτή»-Δεν βρήκαν το κινητό του, άγνοια από συκγρατούμενους του
Νεκρός ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, μετά το χτύπημα στη Βηρυτό, σύμφωνα με ισραηλινές πηγές
Ανατράπηκε βάρκα με δύο επιβαίνοντες στην περιοχή του Μαζωτού