Ξεκαθαρίζει το σκηνικό για εθελοντική κατάταξη-Tα κίνητρα που θα προωθήσει το Υπουργείο Άμυνας
Γιώργος Χατζηπαναγή 06:00 - 28 Σεπτεμβρίου 2024
Aρχίζει να ξεκαθαρίζει σιγά σιγά το σκηνικό γύρω από το Νομοσχέδιο που προωθεί η Κυβέρνηση, για εθελοντική στράτευση γυναικών μετά την ολοκλήρωση του μαθητικού τους κύκλου και το οποίο εξαγγέλθηκε πριν από περίπου είκοσι ημέρες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε εκδήλωση για τα 60 χρόνια της Εθνικής Φρουράς.
Σύμφωνα με πηγές από την Εθνική Φρουρά, στο Νομοσχέδιο, που είναι άγνωστο προς το παρόν πότε θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για να εγκριθεί και να προωθηθεί στην Βουλή, συμπεριλαμβάνονται κίνητρα, τα οποία θα δοθούν στις νεαρές που θα επιλέξουν να συμμετάσχουν στην εθελοντική στράτευση.
Πιο συγκεκριμένα, τα κίνητρα εστιάζονται, τουλάχιστον τη δεδομένη στιγμή, στην αποκόμιση μορίων, που θα τους βοηθήσουν εάν στο μέλλον αποφασίσουν να εργαστούν στα σώματα ασφαλείας, όπως η Αστυνομία, η Πυροσβεστική και ο στρατός, ως Συμβασιούχες Οπλίτριες. Επίσης, οι σκέψεις που γίνονται είναι να μοριοδοτούνται, ακόμα κι αν στοχεύουν να εργαστούν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και ο λόγος που πιθανότατα να εντάσσεται η συγκεκριμένη πρόνοια, να σχετίζεται με το γεγονός ότι θα προσελκύσει πολλές περισσότερες γυναίκες, αφού καλύπτει ένα ευρύτερο φάσμα εργασιών, σε αντίθεση με τα σώματα ασφαλείας.
Παράλληλα, δεν αποκλείεται να προστεθούν κι άλλοι παράμετροι για κίνητρα που θα δοθούν σε όσες γυναίκες θα συμμετάσχουν, όμως αυτό θα διαφανεί στην πορεία, όταν το Νομοσχέδιο σταλεί στο Υπουργικό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μακρά η λίστα ερωτημάτων των κομμάτων για εθελοντική κατάταξη-Χωρίς χρονοδιάγραμμα η κατάθεση Νομοσχεδίου
Δεν χρειάζεται μεγάλη επέκταση υποδομών
Μιλώντας στον REPORTER, αρμόδια πηγή διαμήνυσε πως σε ό,τι αφορά τις υποδομές στο στράτευμα, δεν είναι δύσκολο να υλοποιηθούν, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν υποδομές, αφού στην Εθνική Φρουρά εργάζονται γυναίκες ΣΥΟΠ. Παρόλα αυτά, ενδεχομένως να χρειαστεί επέκταση αυτών των υποδομών, αναλόγως της ζήτησης που θα προκύψει, όταν και εφόσον υλοποιηθεί η εθελοντική στράτευση.
Πάντως, οι εκτιμήσεις που γίνονται από το Υπουργείο Άμυνας, είναι πως δεν θα προκύψει μεγάλο κόστος, από την ανέγερση υποδομών.
Την ίδια ώρα, αυτό που ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει, είναι με ποιο τρόπο θα επιλέγεται ο χρόνος στράτευσης, αφού ο Πρόεδρος ανέφερε κατά την εξαγγελία του, ότι «θα μπορούν εθελοντικά να υπηρετήσουν την Εθνική Φρουρά, με ελάχιστη θητεία τους έξι μήνες και μέγιστη τους 14 μήνες, όπως οι άρρενες συμμαθητές τους στους 14 μήνες».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θολό το τοπίο για την εθελοντική κατάταξη γυναικών στην ΕΦ, στα προκαταρκτικά η κατάρτιση Νομοσχεδίου
Η έμμεση συσχέτιση με τον θεσμό των ΣΥΟΠ
Η εθελοντική στράτευση, παρότι δεν επιβεβαιώνεται ούτε επίσημα, ούτε ανεπίσημα μέχρι στιγμής, πιθανότατα να σχετίζεται με το ενδεχόμενο μειωμένου ενδιαφέροντος για το θεσμό των Συμβασιούχων Οπλιτών, για τον οποίο το τελευταίο διάστημα δεν υπάρχει το ενδιαφέρον προηγούμενων ετών.
Αυτός ήταν και ο λόγους που η Κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει κίνητρα, όπως αλλαγή κλίμακας και ταυτόχρονα αύξησης μισθών, ώστε να κρατήσει τους ΣΥΟΠ που έμειναν και ταυτόχρονα να ενθαρρύνει κι άλλους να προχωρήσουν με αιτήσεις ενδιαφέροντος.
Η αξιολόγηση των μέτρων που λήφθηκαν από το κράτος, θα αξιολογηθεί σε περίπου έξι μήνες, καθότι χρειάζεται συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ώστε να διαφανεί αν θα υπάρξει ή όχι μαζική η μεμονωμένη αποχώρηση ΣΥΟΠ από την Εθνική Φρουρά.
Πάντως, θέση της Κυβέρνησης είναι πως ο λόγος που θέλει να εφαρμοστεί η Νομοθεσία για εθελοντική στράτευση, σχετίζεται με την Αρχή της Ισότητας Φύλων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εξήγγειλε την απόφαση για εθελοντική κατάταξη γυναικών στο στρατό μετά το σχολείο ο ΠτΔ