Θρίλερ μετά το χτύπημα του Ισραήλ στη Βηρυτό-Πληροφορίες πως σκοτώθηκε ο υπαρχηγός της Χεζμπολάχ

Σε θρίλερ προβλέπεται να μετατραπούν οι επόμενες ώρες στη Μέση Ανατολή μετά το μεγάλο χτύπημα του Ισραήλ στη Βηρυτό με στόχο το αρχηγείο της Χεζμπολάχ και τον επικεφαλής της, Χασάν Νασράλα.

Όπως έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστό από το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, οι νεκροί είναι τουλάχιστον δύο και οι τραυματίες 76.

Οι πληροφορίες τόσο από το Ισραήλ, όσο και από τα διεθνή ΜΜΕ είναι συγκεχυμένες, χωρίς να έχει εξακριβωθεί προς το παρόν εάν ο ηγέτης της σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου είναι ζωντανός ή εάν έχει χτυπηθεί. Πηγές της Χεζμπολάχ, ωστόσο επισημαίνουν πως «ο Νασράλα είναι καλά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πηγές της Χεζμπολάχ λένε ότι ο ηγέτης της «είναι καλά» μετά το χτύπημα στο αρχηγείο της οργάνωσης

Πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου αναφέρουν και αυτές ότι ο Χασάν Νασράλα είναι ζωντανός και καλά στην υγεία του.

Την ίδια ώρα, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, διακόπτει εκτάκτως το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη για την Σύνοδο του ΟΗΕ και επιστρέφει στο Ισραήλ.

Αν κρίνουμε από τις εικόνες από το σημείο των εκρήξεων, αλλά και από μαρτυρίες από τη Βηρυτό, χρησιμοποιήθηκαν τουλάχιστον έξι βόμβες, με πολλές εκατοντάδες κιλά εκρηκτικής γόμωσης. Ο βομβαρδισμός κυριολεκτικά ισοπέδωσε τα κτίρια, θάβοντας κάτω από τα ερείπια κάθε υπόγεια κατασκευή αν υπήρχε στο σημείο.

Ο Νετανιάχου ενέκρινε την αεροπορική επιδρομή στο αρχηγείο της Χεζμπολάχ δια τηλεφώνου

Το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου έδωσε στη δημοσιότητα μια φωτογραφία που, όπως λέει, δείχνει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να εγκρίνει την αεροπορική επιδρομή στο αρχηγείο της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό νωρίτερα σήμερα.

Η φωτογραφία φαίνεται να δείχνει τον Νετανιάχου στο ξενοδοχείο του στη Νέα Υόρκη, μαζί με τον στρατιωτικό του σύμβουλο και τον αρχηγό του επιτελείου του.

netanyahu

Σύμφωνα με το Al Manar τέσσερα κτίρια καταστράφησαν από τις επιδρομές, ενώ, μετέδωσε εικόνες από ένα τεράστιο κρατήρα. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι ακούγονται πολλαπλές ισχυρές εκρήξεις στην πόλη και ένα τεράστιο σύννεδο καπνού έχει υψωθεί. Σειρήνες ασθενοφόρων ακούγονται σε όλη την πρωτεύουσα του Λιβάνου.

Δείτε βίντεο:

Πηγές προσκείμενες στη Χεζμπολάχ λένε ότι ο ηγέτης της είναι καλά

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα «είναι καλά» ανέφερε μια πηγή προσκείμενη στην οργάνωση, την οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο. Το ιρανικό πρακτορείο Tasnim μετέδωσε επίσης ότι ο Νασράλα είναι «ασφαλής». Ωστόσο ένας υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας είπε στο πρακτορείο Reuters ότι η Τεχεράνη ερευνά την τύχη του Νασράλα.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι κατηγόρησε το Ισραήλ για «πόλεμο γενοκτονίας» και σχολίασε, από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ότι οι σημερινές επιθέσεις στα νότια προάστια της Βηρυτού δείχνουν ότι το Ισραήλ «δεν ενδιαφέρεται» για τις προσπάθειες κατάπαυσης του πυρός στην περιοχή.

Δεν είχαμε γνώση, λέει η Ουάσινγκτον

Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέφεραν ότι δεν είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων για το ισραηλινό πλήγμα.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν μιλούσε με τον Ισραηλινό ομόλογό του, τον Γιόαβ Γκάλαντ, ενώ ήταν σε εξέλιξη η επιχείρηση, ανέφερε η εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

«Οι ΗΠΑ δεν ενεπλάκησαν σε αυτήν την επιχείρηση και δεν είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων», είπε στους δημοσιογράφους η Σαμπρίνα Σινγκ.

Η εκπρόσωπος απέφυγε να διευκρινίσει εάν ο Γκάλαντ είπε στον Όστιν για την επιχείρηση και αν ο στόχος της ήταν όντως ο Χασάν Νασράλα. Το Πεντάγωνο δεν θέλει επίσης να κάνει «εικασίες» για την τύχη του Νασράλα.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε επίσης για τα πλήγματα στη Βηρυτό από τους συνεργάτες του στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.

Πηγή: protothema.gr

Δειτε Επισης

Συγκεντρώνουν πληροφορίες οι ΗΠΑ για το τι συνέβη στη Βηρυτό
ΒΙΝΤΕΟ: Aπάντησε με ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ η Χεζμπολάχ
Νεκρός ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, μετά το χτύπημα στη Βηρυτό, σύμφωνα με ισραηλινές πηγές
Απειλητικό μήνυμα Ιράν-«Οι δράστες της σφαγής στη Βηρυτό δεν θα μείνουν ατιμώρητοι»
Θρίλερ μετά το χτύπημα του Ισραήλ στη Βηρυτό-Πληροφορίες πως σκοτώθηκε ο υπαρχηγός της Χεζμπολάχ
Πηγές της Χεζμπολάχ λένε ότι ο ηγέτης της «είναι καλά» μετά το χτύπημα στο αρχηγείο της οργάνωσης
Ακτιβιστές πέταξαν ξανά σούπα σε πίνακα του Βαν Γκογκ (vid)
Οι Ισραηλινοί βομβάρδισαν το αρχηγείο της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό-Στόχος ήταν ο Χασάν Νασράλα
Προειδοποιήσεις Νετανιάχου από τον ΟΗΕ-«Δεν υπάρχει μέρος στο Ιράν που δεν μπορούμε να φτάσουμε»
Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για τις επιθέσεις σε Τελ Αβίβ και Ασκελόν με βαλλιστικό πύραυλο και drone