Οι Ισραηλινοί βομβάρδισαν το αρχηγείο της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό-Στόχος ήταν ο Χασάν Νασράλα

Στη σφοδρότερη επιδρομή από τον πόλεμο του 2006 που εξαπέλυσε ο ισραηλινός στρατός, μαχητικά βομβάρδισαν σήμερα το απόγευμα το «αρχηγείο» της Χεζμπολάχ στα νότια προάστια της Βηρυτού, με ισχυρές εκρήξεις να ακούγονται σε όλη την πόλη από τα διαδοχικά αεροπορικά πλήγματα.

Στόχος του πλήγματος φέρεται να ήταν ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ωστόσο δεν υπήρξαν επίσημες δηλώσεις που να το επιβεβαιώνουν. Προς το παρόν παραμένει άγνωστη η τύχη του ηγέτη της οργάνωσης.

Το τηλεοπτικό δίκτυο της Χεζμπολάχ, Al Manar μετέδωσε ότι ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε αεροπορικά διαδοχικά πλήγματα στα νότια προάστια της Βηρυτού σήμερα περίπου στις 18:30. 

Σύμφωνα με το Al Manar τέσσερα κτίρια καταστράφηκαν από τις επιδρομές, ενώ, μετέδωσε εικόνες από ένα τεράστιο κρατήρα. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι ακούγονται πολλαπλές ισχυρές εκρήξεις στην πόλη και ένα τεράστιο σύννεδο καπνού έχει υψωθεί. Σειρήνες ασθενοφόρων ακούγονται σε όλη την πρωτεύουσα του Λιβάνου.

Ο εκπρόσωπος των IDF αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι ανέφερε σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή του ότι το αρχηγείο ήταν «σκόπιμα χτισμένο κάτω από κτίρια κατοικιών» στη νότια περιοχή Dahieh της πόλης «ως μέρος της στρατηγικής της Χεζμπολάχ να χρησιμοποιεί τους πολίτες ως ανθρώπινες ασπίδες».

«Το Ισραήλ κάνει αυτό που κάθε κυρίαρχο κράτος στον κόσμο θα έκανε αν είχε μια τρομοκρατική οργάνωση που επιδιώκει την καταστροφή του στα σύνορά του, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει τον λαό μας, ώστε οι ισραηλινές οικογένειες να μπορούν να ζουν στα σπίτια τους, με ασφάλεια και σιγουριά» πρόσθεσε ο Χαγκάρι.

Οι IDF εξετάζουν εάν ο Νασράλα βρισκόταν στο κτήριο

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) αξιολογούν εάν ο Χασάν Νασράλα, ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ, βρισκόταν στο κτίριο των κεντρικών γραφείων της οργάνωσης κατά την επίθεση που πραγματοποιήθηκε στη Βηρυτό. Όπως μετέδωσε το ισραηλινό στρατιωτικό ραδιόφωνο, οι Αρχές προσπαθούν να επιβεβαιώσουν την παρουσία του Νασράλα στο σημείο τη στιγμή της επίθεσης, μια εξέλιξη που μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ασφάλεια της περιοχής.

Ο ανταποκριτής διεθνών θεμάτων του Sky News, Τζον Σπαρκς περιέγραψε το γεγονός ως «ιδιαίτερα σημαντικό», καθώς η ασφάλεια του ηγέτη της Χεζμπολάχ είναι πάντα προτεραιότητα και λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη. Ο Σπαρκς εξήγησε ότι «ο Χασάν Νασράλα δεν εμφανίζεται δημόσια εδώ και χρόνια. Όταν μεταδίδει ομιλίες, αυτές μαγνητοσκοπούνται σε μυστικές τοποθεσίες και στη συνέχεια προβάλλονται σε κλειστούς χώρους, όπως σχολεία και δημόσια κτίρια, παρουσία υποστηρικτών του. Τα ΜΜΕ του Λιβάνου και διεθνώς μεταδίδουν τις ομιλίες αυτές. Αυτή είναι η συνήθης διαδικασία για να αποφευχθούν κίνδυνοι».

Σημειώνεται ότι τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στο Λίβανο, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της χώρας.

Πηγή: protothema.gr

Δειτε Επισης

Η Χαμάς απάντησε θετικά στην πρόταση ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός 60 ημερών, με ανταλλαγή ομήρων
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που αστυνομικοί στη Γαλλία σκίζουν με μαχαίρια φουσκωτή βάρκα με μετανάστες
Σε αστυνομικούς σταθμούς οι έξι ανήλικοι για τα επεισόδια σε δομή-Αναζητούν χώρους διαμονής οι ΥΚΕ
Αναλαμβάνει την ευθύνη ο Αγγελίδης για το χαστούκι του ΕΔΑΔ αλλά... «Η έμπρακτη ανάληψη ευθύνης δεν συνάδει με την αποχώρησή μου»
Nordic Monitor: Η Τουρκία έστησε δίκτυο κατασκοπείας στην Ευρώπη με κονδύλια της ΕΕ
Νεκρός με τρεις σφαίρες στον λαιμό άνδρας στην Αγία Παρασκευή-«Κλειδί» για την υπόθεση η ταυτότητα του
Προκαλεί ξανά ο Καπηλιώτης για Βαρωσιώτου-«Καλά της είπε και αν της είπε να ακυρώσει το πόρισμα»
Τον Κωνσταντίνο Πετρίδη ως μάρτυρα υπεράσπισης κάλεσε η πλευρά Συλλούρη-Τζιοβάνη στη δίκη Al Jazeera
Εθνικός στόχος το Σένγκεν, όχι «σκληρό σύνορο» η Πράσινη Γραμμή-Τα οφέλη για τους πολίτες και την οικονομία
Επανέλαβε την απόφαση αλλά δεν τοποθετείται η Εισαγγελία για το χαστούκι του ΕΔΑΔ-«Θα μελετηθεί»